KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Promocija Karlovca par excellence - HZSN u Karlovcu okupio "kremu" sportskog novinarstva u Hrvatskoj | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Promocija Karlovca par excellence – HZSN u Karlovcu okupio “kremu” sportskog novinarstva u Hrvatskoj

Karlovac je u ponedjeljak, 20. veljače 2017., bio sportski top događaj u Hrvatskoj. Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) je u hotel „Korana Srakovčić“ na godišnje zasjedanje 26. Sabora HZSN-a dovevši 100-injak sportskih novinara i gostiju iz svih dijelova naše domovine, okupio tako „kremu“ sportskog novinarstva danas. Više od 30 medijskih kuća iz Hrvatske, Slovenije i BiH je na svojim portalima te elektronskim i tiskanim medijima izvještavalo o svečanosti iz Karlovca (pregled na www.hzsn.hr). Svi lokalni mediji su također prepoznali taj događaj kao svoju glavnu informativnu vijest toga dana. I još nešto, prekrasan dan došao je kao dar od Boga jer su u pauzi između radnog i svečanog dijela Sabora gosti i novinari šetali Koranom diveći se ljepotama grada na četiri rijeke. Prije sedam godina, 18. ožujka 2010. Karlovac je prvi put bio domaćin 19. Sabora sportskih novinara Hrvatske. No, ovom drugom događaju nema premca. Promocija je to Karlovca par excellence!

Pozivnica za 19 Sabor HZSN u Karlovcu 2010. godine

Mnogi su dali obol uspješnoj organizaciji 26. Sabora ali vrijedi izdvojiti karlovačke snage koje su tome pripomogle. Prvenstveno predsjednik Jura Ozmec i svi članovi IO HZSN među kojima su i dvoje Karlovčana, danas stanovnici Zagreba, Ivana Lukačić – Krajina i Rudolf Starić. Voditelj programa bio je Ogulinac sa zagrebačkom adresom Lovorko Magdić, sportski komentator Hrvatskog radija. Glazbenu točku izveo je vjerojatno najtalentiraniji harmonikaš u Hrvatskoj, 10-godišnji Stjepan Magdić iz Siče. Hostesa koja je pomagala pri dodijeli priznanja bila je košarkašica Karlovca Ivona Jurilj. Zahvaljujući direktoru Autotransporta Davoru Vidmaru i lobiranju bivše dubovačke rukometašice i djelatnice karlovačkog prijevoznika Irene Tihi, HZSN je sklopio godišnji ugovor s Čazmatransom i Autotransportom prema kojem odsad svi članovi HZSN-a imaju značajan popust na svim autobusnim linijama spomenutih prijevoznika u Hrvatskoj. Pored pokrovitelja Grada Karlovca organizaciju Sabora pomogle su i karlovačke tvrtke Tiskara Pečarić – Radočaj i LIN trgovina, Heineken Hrvatska, te zagrebačke Badel 1862 i Atlantic. Profesionalno su svoj dio posla odradili djelatnici hotela „Korana Srakovčić na čelu s direktorom Ivanom Srakovčićem. Odlična koordinacija pritom bila je s predsjednikom KŠZ Želimirom Feitlom i pročelnicom Ureda gradonačelnika Ivankom Brezović. Svečanosti je nazočila i Jelica Pavličić Štefančić – najbolja karlovačka sportašica 20. stoljeća, svjetska atletska rekorderka, olimpijka i ovogodišnja dobitnica Državne nagrade „Franjo Bučar za životno djelo.

Sportskim novinarima obratio se i predsjednik HOO Zlatko Mateša koji je na skup došao s glavnim tajnikom HOO Josipom Čopom, te državna tajnica Središnjeg  državnog ureda za sport Janica  Kostelić. Gradonačelnik Damir Jelić došao je u društvu predsjednika Gradskog vijeća Damira Mandića i  predsjednika karlovačke i županijske sportske zajednice Želimira Feitla. Predsjednik HOO-a zahvalio je novinarima što predano rade na promicanju hrvatskog sporta, dok je Kostelić kazala kako je sport iskrena stvar koja se teško može  izokrenuti u negativnom smislu a  sportski novinari su tu bitni jer pokazuju hrvatski sport u najboljem svjetlu. Kao domaćin skupu se obratio i gradonačelnik Damir Jelić rekavši da prema sportskim novinarima  ima pozitivnu zavist jer svjedoče velikim događajima.

– Ponekad mi se čini da upravo uz sport Hrvati dišu punim srcem – rekao je Jelić.

 • Događalo se puno toga što može uliti nadu u bolju budućnost sportskog novinarstva u Hrvatskoj. Naime, riječi nagrađenih, posebno novinara i urednika godine Drage Ćosića, te Nevena Bertičevića, dobitnika nagrade za životno djelo, dirnule su sve prisutne, kako članove Zbora, tako i brojne goste.

  – Bez ljubavi i strasti nema novinarstva, kad ona umre umrijet ćemo i mi kao novinar – rekao je Ćosić, dugogodišnji urednik sportske redakcije HRT-a. Poručivši mlađim kolegama da je i sam tijekom karijere imao krize, uspone i padove.

  – Novinarstvo je dječačka ljubav i strast, pa i danas mu se žena čudi i kaže “Bože, za kakvog sam se luđaka udala, 35 godina radi isti posao s istim elanom” – kaže Ćosić.

  Veliko je priznanje, ono za životno djelo, dobio je Neven Bertičević iz Sportskih novosti koji je nedavno dobio i ITF-ovu novinarsku nagradu za poseban doprinos promociji tenisa i Davis Cupa.

  – Sretan je čovjek koji radi ono što voli. Winston Churchill je rekao da je novinarstvo odličan posao koji treba što prije napustiti. Ja sam ipak zahvalan što sam cijeli svoj radni vijek proveo kao sportski novinar – rekao je skromni Bertičević, inače uzor brojnim generacijama sportskih novinara.

  Svečanom dijelu prethodio je onaj radni. Usvojena su izvješća predsjednika i glavnog tajnika Zbora, te su kolege porazgovarali o aktualnim problemima i planovima čija realizacija tek predstoji. Problema koje treba rješavati ima mnogo, sve su gori statusi novinara u okviru medijskih kuća, a nedavno se ponovo postavilo pitanje budućeg statusa HZSN-a koji djeluje kao pridruženi član HND-a.

  Nažalost, ima nešto što svakako treba brinuti sportsko novinarstvo u Karlovcu i tu je najveća odgovornost na medijima u gradskom vlasništvu koji su danas bilten vladajućih a ne glasilo građana. Uredništvo nažalost zazire od mladih jer očito znaju više od njih, plašeći se tako konkurencije znanja. Nekad su KT i Radio Karlovac bili svojevrsna škola novinarstva odakle su potekla velika imena hrvatskog novinarstva: Bojkić, Mazele, Stubljar, Cvitković, Švegar, Marković i mnogi drugi. ‘U teškoj situaciji nalazi se sportsko novinarstvo (kao, uostalom, i novinarstvo općenito) u Hrvatskoj, što je vidljivo i na karlovačkom primjeru – pred samo 20-ak godina sportska redakcija na Radio Karlovcu, iz koje je kasnije nastao KAŠ, brojala je 15-ak mladih novinara i novinarki, dok je danas sportske novinare u gradu i županiji moguće nabrojati na prste jedne ruke’, napisao je u svom osvrtu na taj događaj kolega Darko Lisac.

 • Odgovori