KAportal Antifašistički spomenik nepoželjan u centru Josipdola - Općina ga seli na lokalno pravoslavno groblje | Karlovački informativni web portal

Antifašistički spomenik nepoželjan u centru Josipdola – Općina ga seli na lokalno pravoslavno groblje

Spomenik u centru Josipdola

Općina Josipdol također se uključila u akciju “čišćenja” obilježja u spomen na antifašističku borbu iz perioda Drugog svjetskog rata, pa ima u planu preseljenje spomen kosturnice i izmještanje spomenika iz centra mjesta.

Nakon što su počeli radovi, mještani su se uznemirili, pa su novinari kontaktirali načelnika Općine Zlatka Mihaljevića (HDZ) koji im je rekao da je “riječ o probnim radovima i da se planira uređenje središta mjesta, a tek onda i preseljenje sada devastiranog spomenika na pravoslavno groblje”. Kako tvrdi načelnik, s tim je upoznata i Udruga antifašista Grada Ogulina, a namjera je da se  spomenik obnovi i premjesti na ulaz groblja Klipno Brdo.

U planu uređenje mjesta, pa spomenik – smeta

Mihaljević nam tvrdi da nema govora o rušenju spomenika nego da se radi o premještanju na novu lokaciju.

– Spomenik antifašistima nalazi se u samom centru Josipdola, a građen između 1963. i 1976. godine. U Domovinskom ratu je pretrpio oštećenja i u derutnom je stanju. Odluka da se preseli na pravoslavno groblje je pala jer se odaje počast većinom pravoslavnom stanovništvu, kaže nam Mihaljević. Dodaje da u ovakvom stanju niti odaje počast žrtvama, niti je to slika koju turisti moraju vidjeti o Josipdolu, te se kosi s planovima uređenja centra mjesta.

Stoga antifašisti sele na groblje, a Josipdol bi trebao dobiti novi trg, šetnicui druge sadržaje koji su po Mihaljeviću interesantniji turistima.

  • KAportal.hr

  • Jedan komentar

    1. Ma nemrem bolivit koje obrazloženje. A što je sa antifašistima katoličke vjeroispovjedi. Pa i njiihova imena selite na pravoslavno groblje..Ah da oni su bili bezbožnici i jedni i drugi vjerovali su u nešto drugo. Pa koji ih onda hurac gurate na groblje među križeve lijepo to zrušite i poravnajte a trg nazovite Hasanbegovićev trg.
      Za par godina kad on postane potrošna roba tu postavite ringišpil i vozajte turiste unaokrug.

    Odgovori