KAportal Birokratski "teatar apsurda": Sanacija mosta i malogranični prijelaz kod Vivodine tema i u slovenskom parlamentu, čeka se međudržavni sporazum | Karlovački informativni web portal

Birokratski “teatar apsurda”: Sanacija mosta i malogranični prijelaz kod Vivodine tema i u slovenskom parlamentu, čeka se međudržavni sporazum

O problematici zatvaranja malograničnog prijelaza Božakovo – Obrež radi sanacije mosta preko potoka Kamenica i o nužnosti stavljanja prijelaza u funkciju, prije svega lokalnom stanovništvu, koji je sada isključivo vezan na desetaka kilometara udaljeni međunarodni granični prijelaz Jurovski Brod nedavno smo pisali.

Umjesto prijelaza, na mostu “žilet žica”: Mještani s obje strane granice zapustili njive i vinograde jer se birokrati ne mogu dogovoriti

S druge strane granice, pitanje sanacije mosta postavljeno je i slovenskoj ministrici za infrastrukturu Alenki Bratošek.

Naime, dvoje zastupnika slovenskog parlamenta, Violeta Tomić i Primož Siter, uputili su slovenskom Ministarstvu za infrastrukturu pisani zahtjev za obrazloženje o stanju sanacije mosta i ponovnom otvaranju malograničnog prijelaza Božakovo – Obrež.

  • U odgovoru slovenskog Ministarstva navodi se kako je riječ o malograničnom objektu te je potrebno provesti usklađivanje projektnih uvjeta i postići međusobni sporazum na idejno rješenje između nadležnih ustanova Republike Slovenije i Hrvatske za upravljanje vodama. Vlada Republike Slovenije je 24. svibnja 2017. godine potvrdila Zaključak 19. zasjedanja Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o prekograničnoj suradnji, na kojoj je slovenska strana iznijela problematiku sanacije prijelaza i stanje mosta te potrebu izgradnje novog, a hrvatska strana podržala stajalište. U slovenskoj pograničnoj Općini Metlika 22. studenog 2018. godine održan je sastanak s predstavnicima slovenskog Ministarstva za infrastrukturu, slovenske Direkcije za vode, Hrvatskih voda, Vodoprivrede Karlovac i projektanata na temu usklađivanja projektnog rješenja, te su u travnju ove godine usklađene projektne dokumentacije i proslijeđene nadležnim službama na očitovanje. Konačno zaključivanje projektne dokumentacije očekuje se u roku do 120 dana o službenog očitovanja, koja je ujedno i osnova za potpisivanje Sporazuma između dviju država o daljnjoj realizaciji sanacije mosta.

    Prema tome, na temelju stajališta slovenskih nadležnih institucija, konkretni pomaci mogući su najranije tek na jesen, ukoliko projektna dokumentacija bude zaključena u propisanom roku i bez odugovlačenja.

    S obzirom na činjenicu da malogranični prijelaz nije u funkcije nekoliko godina, toliko usuglašavanje, pregovori i dogovori, koji još uvijek traju, između dviju država članica Europske Unije o sanaciji mosta duljine petnaestak metara, pomalo liče na teatar apsurda.

    KAportal.hr

  • Odgovori