KAportal Cjelovečernjim koncertom KUD Izvor iz Generalskog Stola proslavio 15. rođendan FOTO GALERIJA | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Cjelovečernjim koncertom KUD Izvor iz Generalskog Stola proslavio 15. rođendan FOTO GALERIJA

Cjelovečernjim koncertom KUD Izvor iz Generalskog Stola jučer navečer u dugoreškoj kino dvorani proslavio je 15. rođendan. Program je započeo novom humorističkom predstavom u izvođenju članova KUD Izvor „ Povratak tete iz Amerike“, a nastavljen je nastupima gostiju Lidije Percan, KUD-a Napredak Uskoplje iz susjedne Bosne i Hercegovine te Vesne Nežić-Ružić.

Početak djelovanja KUD-a Izvor sada već davne 2003. godine započeo je snimanjem emisije Dobro došli prijatelji „Zimsko Antunovsko prelo“ na Hrvatskom radio Karlovcu, a potom su osmislili i prvu kazališnu predstavu u kojoj su prikazali stare narodne običaje kraja iz kojeg potiču. Na ovaj način KUD Izvor zapravo je začeo jedan novi način očuvanja starih običaja u kojima su im se kasnije pridružili i brojni drugi KUD-ovi u Karlovačkoj županiji, a sve rezultiralo županijskim Festivalom kazališnih amatera.

Kroz 15 godina uspješnog djelovanja zabilježili su razne običaje od prela, do svatova, krstitke, žalovanja i drugo, snimili su 27 DVD-a, 5 autorskih CD-a, 12 kazališnih predstava te održali više od 600 nastupa diljem Hrvatske. Njihov rad prepoznao je Hrvatski sabor kulture koji im je dodijelio posebno priznanje za očuvanje kulturne baštine. U KUD –u danas je aktivno tridesetak članova koji djeluju kroz pjevačko-plesnu, tamburašku i glumačku sekciju. Tijekom svih proteklih godina KUD je uspješno vodio svestrani veterinar Damir Škrtić, koji uz veliku ljubav prema životinjama uvijek nađe vremena glazbu.

KAportal.hr

  • Odgovori