KAportal Devastacija na rijeci Mrežnici u Brigu: Krhka sedra nije izdržala najezdu kupača pa se odlomilo čak sedam metara slapa | Karlovački informativni web portal

Devastacija na rijeci Mrežnici u Brigu: Krhka sedra nije izdržala najezdu kupača pa se odlomilo čak sedam metara slapa

Prekrasan Kavurov slap na rijeci Mrežnici u Belavićima nije izdržao sve one kupače koji su bili na njemu proteklih vrućih mjeseci i tražili osvježenje. Proteklog vikenda, bilo ih je izuzetno puno, jer je to omiljeno mjesto u Mrežničkom Brigu s kojeg kupači skaču u vodu. Kako je trenutno vodostaj Mrežnice nizak, težinu kupača očito više nije imalo što držati i krhka sedra koja se stoljećima taložila odlomila se u sekundi.

– Kupača je bilo jako puno, a zamislite koju težinu mora držati tako krhki slap, ako se na njemu nazali pedesetak prosječno teških ljudi koji divljaju, skaču i neprekidno stvaraju vibracije. Koliko je kupača ovuda ljetos protutnjalo vidi se već na prvi pogled, jer slap je sav oguljen, nema ni mahovine niti je sklizak kao obično. Nekada smo ronili ispod slapa, jer je pod njim bilo zraka, no sad se velik dio, oko sedam-osam metara urušio i više se nikada neće oporaviti. Sve je to danak nekontroliranog dolaska kupača i mislim da ćemo se na neki način morati ugledati u Plitvice želimo li zaštiti i spasiti Mrežnicu, ispričao je za KAportal Ivan Drvodelić, jedan od mještana koji je odrastao uz Mrežnicu.

Sedrena barijera odlomila se na dvije velike gromade, a napuknuo je i jedan manji na samoj sredini slapa. Kad Mrežnica za jesenjih obilnih kiša ponovno nabuja, najvjerojatnije će vodene struje odnijeti pukle stijene i na taj način zauvijek promijeniti izgled Kavurovog slapa.

Kako lokalno stanovništvo pomalo bježi od najezde turista i velikih gužvi koje vladaju na poznatim kupalištima na Mrežnici, mnogi su danas nakon što se proširila vijest o puknuću slapa došli provjeriti u kakvom je stanju i s žalošću su ustanovili kako su devastacije Mrežnice postale nepodnošljive te da je zadnji trenutak da se ova prekrasna krška ljepotica i zakonski zaštiti.

KAportal.hr

  • Odgovori