KAportal Dobra kod Ogulina brzo raste što izaziva zabrinutost, Karlovčani spremni no nadaju se da neće doći do poplave | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Dobra kod Ogulina brzo raste što izaziva zabrinutost, Karlovčani spremni no nadaju se da neće doći do poplave

Vodostaj Gornje Dobre koji se mjeri u Turkovićima kod Ogulina raste od pet ujutro i to izaziva zabirnutost u gradu koji je proteklih dana pretrpio veliku štetu od poplava. Trenutno se nalazi na 208 centimetara i raste velikom brzinom, u posljednjih sat vremena od čak 18 centimetara. Podsjetimo, prije tri dana Dobra se izlila na visini od 338 centimetara i svi se pribojavaju obilnijih padalina koje bi pogoršale stanje, s obzirom da se voda još nije niti povukla.

U Karlovcu je Kupa čak izašla iz pripremnog u redovno stanje, dok po predviđanjima Hrvatskih voda vrhunac vodenog vala dolazi sutra i ne bi trebao premašiti 700 centimetara što bi značilo da nema opasnosti od izljevanja na gradskom području.

– Na temelju podataka kojima raspolažemo, ne bi trebalo biti većih problema, padaline u uzvodnom dijelu Kupe nisu takve da bi došlo čak ni do redovnih, a kamoli izvanrednih mjera. Vodostaji neće doći do razine redovnih mjera, sve što se poduzima sada je na razini redovnih aktivnosti po pitanju pripremnog stanja, znači punjenje vreća s pijeskom, ažuriranje baze podataka, izvještavanje naših predstavnika mjesne samouprave da iskažu potrebe, rekao je Graona Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je danas da je Grad odradio zaista sve za što je odgovoran i da su službe spremne, u stalnom kontaktu s ljudima. Svi koji su tražili vreće s pijeskom su ih dobili a Stožer zasijeda kontinuirano.

– Prema prognozama Hrvatskih voda ne bi se trebala dogoditi neka veća poplava. S naše strane ne bi trebalo biti većih iznenađnja, neće nas iznenaditi i to je najvažnije. Pratimo stanje na terenu i ako se pojave nepredviđene situacije, mi ćemo odreagirati. Što god građanima da treba, neka se jave vatrogascima na 193, mi spremni za sve izvanredne situacije. Više od 6.000 napunjenih vreća je podijeljeno, plan je 8.000 a dio će ostati u rezervi, rekao je Mandić.

KAportal.hr

  • Odgovori