KAportal Ekolozima uvažena i druga žalba kojom pobijaju županijsko rješenje za gradnju MHE u Bariloviću | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Ekolozima uvažena i druga žalba kojom pobijaju županijsko rješenje za gradnju MHE u Bariloviću

Rijeka Korana u Bariloviću
Rijeka Korana u Bariloviću

I drugi put je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvažilo žalbu Ekološkog društva Pan  i Zelene akcije i poništilo rješenje Karlovačke županije za izgradnju male hidroelektrane u Bariloviću.

Prvi put se, podsjetimo, to dogodilo 13. veljače kad je  poništeno rješenje Karlovačke županije od 26. studenog 2013. godine kojim je ocjenjeno da je zahvat MHE Barilović prihvatljiv za ekološku mrežu Republike Hrvatske. U novom postupku s novim investitorom, Ministarstvo je povodom žalbe Eko Pana utvrdilo da Karlovačka županija nije nadležna za odlučivanje o mogućem negativnom utjecaju MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000.

– U odnosu na postupke započete 2012. godine dogodile su se dvije bitne okolnosti, a to su da je Korana vraćena u ekološku mrežu Natura 2000 i da je usvajanjem nove Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš 2014. godine za svaku hidroelektranu obvezno provesti ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, kažu u Eko Panu.

– Uvažavajući žalbe koje su podnijeli Zelena akcija i Eko Pan, Ministarstvo je preuzelo daljnje vođenje postupaka ocjene o potrebi procjene utjecaja MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000, dodaju u Panu, te navode kako će kao i do sada biti aktivno uključeni u praćenje postupaka.

Na rijeci Korani se planira gradnja 7 malih hidroelektrana. Ekolozi smatraju da se utjecaj na okoliš treba sagledavati u cjelini, a ne za svaku MHE pojedinačno jer je moguća šteta nemjerljiva.

KAportal.hr

 • 8 komentara

  1. Bravo za EKO PAN i Zelene.
   Prvo pitanje:
   Možda bi bilo dobro da se javno objavi da su se ovih dana dva čovjeka skoro utopila na Dobri od vodnog vala koji ispušta HE Lešće. Bilo bi dobro vidjeti kako se ta hladna voda temperature oko 14C odrazila na mrijest ciprinida nizvodno na Kupi i Dobri.Naime šaran se u našim klimatskim uvjetima mrijesti od kraja travnja do polovine lipnja kada su temperature vode između 18 i 20°C. Uz ovo što radi HE Lešće voda sigurno ne može biti 18°-20°C

   Drugo pitanje:
   U prekopu koji su napravile Hrvatske vode Korana -Kupa ustajala voda je idealno mjesto za razmnožavanje komaraca.
   Nakon što je prekopana cesta kroz Mekušanski lug i tamo su nastala jezera sa ustajalom vodom za razmnožavanje komaraca.

   Baš me zanima gdje su nestali metalni mostovi sa te ceste? I tko ih je “zbrinuo”.

  2. Pa dobro dokle tako, mmaradin crta, piše, riše, putuje po svijetu na račun poreznih obveznika tražeći investitore za hidrocentrale, ubija se od posla po karlovački kafićima, sve rješi i onda vi Panovci srušite projekt pa je onda on nesretan zbog toga što javnoprivatni partner ne gradi a Županu propalo obećanje Krosorki đevojci.
   Izgleda da ne vrijedi obećanje o pozamašnoj sumi iz Županije za rad EKO Pana. Mi transprento uplatimo na račun a vi čkomite.
   paky čim Jevropa uplati brdo love za nastavak projekta, ni puno triso, četristo mil. kunica. Umjesto da poslušaju Petracica, smanje nivoe slapova, očiste korita rijeka, izmjeste koletor na više mjesto i smontiraju hidrocentralu Brodarci.
   A što bi ti, tražio si bazene pa evo ti ih nužno je samo ukršiti ljeskove štapove i natkriti ih najlonom.

  3. Zanimljivo kako u okviru istog Ministarstva osoba A ovim rješenjem pobija mišljenje osobe B (oboje pravnici!). Čekam nastavak, baš me zanima po kome će se zakonu završiti ovaj postupak.

  4. predpostavljam, sigurno ne po zakonu koji odgovara vama. Da je bilo sve kako treba osoba A nebi pobila mišljenje osobe B. Tko je osoba B? A, znamo. Osoba B je odgovorna i za sva druga schranja u našoj županiji koja se godinama događaju poput idijotskog Regionalnog CGO. Mladi odlaze trbuhom za kruhom a vi čekate nastavak što će reći osoba B. Mjesec projde plaćica dojde i malo sa strane kao vanjski suradnik, itd.. Korana može preko turizma hraniti stotine mladih ljudi, a ne, crtamo hidrocetrale i pogodujemo investitoru. A tko zna možda netko podmaže pa napravimo jednu “pravu” megalomansku, Lučica. Bravo Panovci, samo opletite imate zašto i po kome.

   • @Jurica – ti ne možeš bez kavanskog podje….. i lupanja gluposti. Ali kako se radi o lupetanjima „od javnog interesa“, onda moš pričat i pisat što želiš, nije kažnjivo. Kako je lijepo objašnjeno u slučaju Novaković-Matanić/Zelenilo.
    Mi smo tu da provodimo zakone, da li nam ti zakoni odgovaraju ili ne, neka ocijene drugi. Može se raspravljati o tome koliko su važeći zakoni i podzakonski akti zaštite prirode i okoliša smisleni vezano uz postupke u tijeku (koji su btw javni i u cijelosti objavljeni na web-u Županije), ali ostaje činjenica da se ovdje radi o suprotnom razmišljanju dvaju službenika Ministarstva. Toliko o osobi A i B. A sve mi se čini da će zavrzlamu na kraju morati riješiti upravo Ministarstvo, kako je na kraju moralo riješiti i slučaj Ekologije Maržić, gdje je sud potvrdio naše razmišljanje. I dalje tvrdim da je referentica postupala zakonito, dovoljno je pročitati čl. 45. ZUP-a i stvari će biti puno jasnije. Panovci ne misle tako i to je njihovo pravo. Mada mislim da u konačnici idemo u istom smjeru, samo drugim sredstvima.
    I u priči o CGO se radi isto o provođenju zakona, gdje su od 2006. do danas vlasti i Grada Karlovca i Karlovačke županije prepoznale važnost teme i donosile potrebne odluke, a koje nisu bile lake. I niti jedna odluka nije donesena na štetu građana ili okoliša. CGO je dio rješenja, a ne dio problema, kako se sada predstavlja. To što je državna razina 2014.-2015. išla na ruku vlastima u županijama i gradovima koji nisu odradili svoj dio posla i prikrpala ih onima koji su nešto radili govori o kvaliteti naše vlasti. To što će neki to pokušati prikazati kao nedostatak jer se boje onih koji znaju i onih koji rade je njihov problem. Znanje i rezultate neće moći odnijeti. Ali ih mogu poništiti svojim lutanjima na državnoj razini.
    Isto je sa Koranom i Lučicom. Tek je na zadnjem predstavljanju sustava obrane od poplave Grada Karlovca službeno rečeno da se odustaje od Lučice, odnosno da imaju rješenje dobrog sustava bez Lučice. Sada slijedi uklanjanje iste iz planskih dokumenata i to je to. Nema tu pogodovanja investitorima i drugih gluposti kojima se kitiš u svojim komentarima.

  5. Čestitke Eko panu.
   Predlažem da se zabrani bilo kakvo građenje na području Nature i da se svi vratimo u 1579 godinu.
   Još samo da mi objasne zašto je (bivši) najveći slap na Mrežnici ostao bez vode, zašto se (stari) kolektor ili kanalizacija diže metar iznad dna Šanca (vidi kod Džafera i produžetak). Između ostalog nije mi jasno kako su dopustili da se sagradi Korana Srakovčić koja nije napravljena od materijala Stare Korane, itd itd.
   Najbolje da zaustave sve kako bi cijela država mogla uživati u pogledu na ptice pjevice sa žutim vratom i riječne račiće sa crvenim repom. Nema veze što je u gradu 15.000 nezaposlenih. glavno da su ptice pjevice zbrinute….

   • Eh da mi je tvoja glava, život bi mi bio puno lakši i ljepši.

    I sad nagradno pitanje za milion kuna….Koliko ljudi zapošljava jedna ovakva hidroelektrana?
    .
    .
    .
    NULA. Hvala na pitanju

  6. http://kaportal.rtl.hr/grad-i-zupanija-ne-disu-kao-jedno
   Pametnom dosta!! Idemo ponovno brisati, risati i pisati po četvrti put.

  Odgovori