KAportal Four River Film Festival: Grand Prix nagrada ide u Mongoliju filmu "Ključ", publika najviše glasova dala izraelskom crtiću | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Four River Film Festival: Grand Prix nagrada ide u Mongoliju filmu “Ključ”, publika najviše glasova dala izraelskom crtiću

Mongolski film “Ključ” mlade autorice Nomin Gantulga osvajač je Grand Prix nagrade karlovačkog Four River Film Festivala – na putu do te nagrade prošao je konkurenciju od gotovo 1.600 filmova iz 94 države svijeta koji su ove godine prijavljeni na karlovački festival. Igrani film o djevojčici koja traži ključ po gradu osvojio je srca žirija, a djevojčica Tuvshinazaya Munkhbat dobila je i nagradu za najbolju glumicu.

S najviše nagrada, pak, kući se vraća izraelski animirani film “Duša na prodaju”, zajednički rad Anne Belenkiy, Shire Salimi i Romy Granot. Uz uvijek posebno vrijednu i svima dragu Nagradu publike, film je dobio i nagrade za najboljeg redatelja te najbolji animirani film u međunarodnoj konkureniji.

Posebnu nagradu karlovačkog festivala, “Žutu zastavu” za promicanje nenasilja dobio je britanski film “Moj prijatelj” redatelja Franka Joela Caborna.

Posebna priznanja žirija dobili su španjolski film “Pleme” i češki “Žužo labužo”, u kojem je u glavnoj ulozi David Petrželka koji je dobio nagradu za najboljeg glumca. .

Najbolji dokumentarac u međunarodnoj konkurenciji je nizozemski “Bitcoin Boy”, igrani film “Aysan” iz Irana, a film slobodnog stila “Salome” iz Grčke. Najbolji scenarist je Filippo Di Piramo (Italija), najbolji snimatelj Daniel Lasker (Južnoafrička Republika), a jedna nagrada ostala je i u Hrvatskoj – ona za montažu koju je dobio Foto video kino klub Zaprešić za film “Metamorfoze”.

U nacionalnoj konkurenciji najbolji animirani film je “Prvo su došli…” (Josip Skledar i Jurica Nikolić, Foto video kino klub Zaprešić), najbolji dokumentarac “David” (Valentina i Natali Ban, Novi Vinodolski), najbolji igrani film “Monolozi i ostala zla” (Matija Benić, Zagreb), a najbolji film slobodnog stila “120 sekundi” (Lucija Pigl, Zagreb).

Posebno vrijednu nagradu dobila je mlada Zaprešićanka Lucija Petkoviček – ona je odabrana za sudjelovanje na Prodigy Campu u Seattleu.

Karlovački festival i ove je godine pokazao da su mladi karlovački filmaši napravili pravo čudo kroz godine – popularnost ovog festivala u svijetu je iznimna, o čemu svjedoči i velik broj gostiju s partnerskih festivala diljem svijeta, a ove godine izuzetno je dobar bio i odaziv publike što bez obzira na izuzetno vrijedan program nije uvijek bio slučaj pa ove godine čestitke zaslužuje i publika.

KAportal.hr

  • Odgovori