KAportal Grad Duga Resa kupio udio u Etičnoj banci, prvoj takvog tipa u Hrvatskoj - tu će imati i sjedište | Karlovački informativni web portal

Grad Duga Resa kupio udio u Etičnoj banci, prvoj takvog tipa u Hrvatskoj – tu će imati i sjedište

foto ilustracija

Grad Duga Resa prije nepunih godinu dana odlučio je postati članom Zadruge za etično financiranje, te je tada iz Proračuna uplaćena simbolična članarina od 2.500 kuna.

Kako se u međuvremenu Zadruzi pridružilo poprilično drugih članova, pravnih i fizičkih osoba, koje su nakanu osnivača prepoznale kao dobrodošlu financijsku pomoć u razvoju lokalnih gospodarskih projekata, te je pokrenuto osnivanje Etične banke, na red je došlo i prikupljanje sredstva koja će zapravo biti temeljni kapital buduće banke.

Grad Duga Resa stoga je odlučio uložiti dodatnih 47.500 kuna i tako postao prva gradska lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je kupnjom udjela pristupila osnivanju buduće Etične banke. Prema popisu članova koji je objavila ZEF od lokalnih uprava tu su još Općina Pokupsko i Velika Kopanica.

Podsjetimo, Etična banka čiji jedini vlasnici će biti članovi Zadruge, novac će ulagati u razvoj poljoprivrede osobito ekološke, obnovljive izvore energije, informatizaciju i nove tehnologije i slične održive projekte, za razliku od komercijalnih banaka pod povoljnijim uvjetima. Stoga, ukoliko se banka napokon osnuje, Grad bi mogao imati višestruku korist od ovog ulaganja i to prije svega u vidu povlačenja kredita uz znatno povoljniju kamatu.

Buduća Etična banka trebala bi svoje sjedište imati u Dugoj Resi i to u starom mlinu kojem predstoji obnova.

  • Ukoliko se ipak dogodi da nešto pođe po krivu i Etična banka ne ishodi licencu za rad, novac uložen u temeljni kapital, bit će vraćen ulagaču, odnosno Gradu.

    KAportal.hr

  • Jedan komentar

    1. Mnogi dugareščani će se sjetiti ako se ne varam 12. kruga privatizacije Pamućne kada je Grad Duga Resa htio kupiti fabriku od Hrvatskog fonda za privatizaciju koji ju je rasprodavao. Nudio je preko 50 milijuna kuna za nju. “Visoka politika” i mafija su bili protiv toga svim silama. Tada smo svi trebali izaći na ulice i stati uz tu ideju. Bit hrabri i dobiti fabriku natrag u svoje ruke i pokušat se sami boriti za svoju sudbinu. Svaki dugareščan je tada trebao iskoristiti svog jokera i raditi na tome da se to desi, makar izaći na ulicu. To je bila bitko za preko 1000 radnih mjesta. Prodana je u 17. krugu Patafti za 30tak milijuna kuna. On naravno nije ispoštivao obaveze koje je privatizacijom preuzeo i tu ga se zapravo i daljemože sudski goniti. Umjesto da se skoncentrirao na posao, na fabriku koju je kupio i sa poštovanjem ulazi u ovaj grad, on je to razbucao, raspustio ljude i opteretio hipotekama. Valjda jedino što zaradi je od prodaje struje sa brane. Prezimena njegovih poslovnih partnera koja se spominju u Duga Resi među malim ljudima, su zvučna ex-mafijaška imena iz posla sa otpadom. Živa smijurija sa tragičnim ishodom. Bilo bi zanimljivo barem znati tko sve hipotekama i zašto leži na Pamućnoj?Jel ima netko, anoniman naravno, da podjeli sa javnosti koju informaciju? Ne mogu nam ništa ako svi krenemo to objavljivat, mislim mogu jednoj osobi ako piše o tome, ali ako svi pričamo i pišemo o tome mogu nam staviti soli na rep 🙂 Dugareške ulice su kratke, a u njima curice su slatke!

    Odgovori