KAportal Grad Ozalj u borbi za očuvanje baštine starog grada – vlasnicima, Družbi Braće Hrvatskog Zmaja, cilj potpuna komercijalizacija dvorca? | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Grad Ozalj u borbi za očuvanje baštine starog grada – vlasnicima, Družbi Braće Hrvatskog Zmaja, cilj potpuna komercijalizacija dvorca?

Stari grad Ozalj

Početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada se posebno njegovala uspomena na Zrinske i Frankopane osnovana je Družba „Braće Hrvatskog Zmaja“, jedan od osnivača bio je i Emiliji Laszowski, povjesničar i aktivisti iz poznate plemićke obitelji Ozaljskog kraja. Posebno je značajna u njihovom djelovanju 1919. godina kada su zemni ostaci Zrinskog i Frankopana svečano preneseni u Hrvatsku i sahranjeni u Zagrebačkoj prvostolnici.

Devet godina kasnije, moćni europski kneževi dinastije Thurn i Taxis posebnom darovnicom izdanom u Regensburgu, poklonili su dvorac u Ozlju s pripadajućim zemljištem Družbi, uz osobiti uvjet da grad s pripadajućim zemljištem uvijek i za sva vremena služi hrvatskim narodnim, kulturnim i humanitarnim svrhama.

Danas, stoljeće nakon osnivanja Družbe i preuzimanja vlasništva nad Starim gradom Ozalj, više nego ikad propitkuje se način upravljanja bogatom kulturnom baštinom i nasljeđem ozaljskog kraja. Razlog brige leži u odnosu vlasnika, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, prema Gradu Ozlju, koji, kako kaže gradonačelnica Gordana Lipšinić, je više od zainteresirane javnosti, Stari grad dio je ozaljske stvarnosti i identiteta, s druge strane i korisnik njihova prostora.

Gradski Zavičajni muzej s bogatom povijesnom i arheološkom zbirkom artefakata Ozlja i okolice smješten je upravo u prostorijama Starog grada, opravdano gdje mu je i mjesto, i zasigurno odlično nadopunjuje i ukazuje na višestoljetnu prisutnost i važnost ovog impozantnog dvora na litici rijeke Kupe. No, ako se pita Družbu očito ne zadugo. Naime, Družba zahtjeva od Grada Ozlja trostruko veći iznos najamnine za korištenje prostora Zavičajnog muzeja pod prijetnjom raskida ugovara.

– U našem ugovoru potpisanom na 15 godina stoji da će se svakih pet godina razgovarati o visini najamnine ako postoje razlozi te je propisano da se zadrži kupovna moć novca kojeg smo tada ugovorili u iznosu od 8 000 kuna mjesečno. Mi kao jedna ugovorna strana ne smatramo da se dogodilo išta u smjeru da bi tih 8 000 kuna izgubilo vrijednost, dok je Družba s druge strane tražila povećanje te su pribavili procjenu koliko bi najam trebao stajati, usporedno s Jastrebarskim, Zagrebom odnosno s daleko većim sredinama. I po njihovoj procjeni najam takvog prostora u Starom gradu trebao bi biti 5,20 eura po kvadratu, inače usporedila bi da zadnje prodajne cijene u poslovnoj zoni bili su maksimalno 5 eura po kvadratu, što bi  značilo traže nas cijenu najma po visini prodajne. Naravno, da to nismo prihvatili te potpuno se razilazimo u mišljenju s Družbom, pojašnjava gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić.

Stari grad Ozalj

Njihovi argumenti za povećanje najma su, otkriva dalje gradonačelnica Lipšinić, da nemaju dovoljno sredstava za izgradnju sanitarne odvodnje. To ujedno i traži Grad Ozalj obzirom da Družba obavlja i gospodarsku djelatnost u prostorijama Starog grada te je time pitanje kanalizacijske infrastrukture minimalni zahtjev poslovanja.

– Naš je uvjet, kao Grada koji je zainteresiran da se uključimo u izgradnju vodovoda i kanalizacije kako bi zaštitili kulturnu baštinu koja je na našem području. Stoga smo zatražili od nadležnog konzervatorskog odjela uvjete za izgradnju kanalizacije i vodovodne mreže jer vodovod je trenutno u Starom Gradu napravljen kao neka improvizacija. U tu svrhu je u proračunu ostavljeno 300 000 kuna ali o tome tek s Družbom moramo razgovarati, kaže gradonačelnica Lipšinić.

Ukoliko se zaista obistine namjere Družbe Braće Hrvatskoj Zmaja kao vlasnika Starog grada, ovakav Zavičajni muzej kakvog su posjetitelji poznavali više neće postojati, pa javnost opravdano postavlja pitanje što je stari grad bez Zavičajnog muzeja?

S druge strane, pritisak na gradsku vlast da nemaju dovoljno sredstava za izgradnju neophodne komunalne infrastrukture te je nužno enormno povećanje najamnine, baš i ne drži vodu. Naime, samo u 2018. godini Ministarstvo kulture dodijelio je najviše sredstva upravo Družbi Braće Hrvatskog Zmaja u iznosu od 650 000 kuna za zaštitu kulturnih dobara Starog grada Ozlja, pa se ponovno postavlja pitanje u što su utrošena ta sredstva. Je li prioritet očuvanje kulturne baštine ili uređenje dvorana za iznajmljivanje i održavanje uslužne djelatnosti?  Što slijedi dalje – komercijalizacija cijelog dvorca? Razumljivo, pa Zavičajni muzej im je samo smetnja.

KAportal.hr

  • Odgovori