KAportal Građanski bunt NL Naš Karlovac - ravnateljicu MIOŠ-a podržavaju svi, županija ruši temelje demokracije! | Karlovački informativni web portal

Građanski bunt NL Naš Karlovac – ravnateljicu MIOŠ-a podržavaju svi, županija ruši temelje demokracije!

Predstavnici profesora, sindikalaca i roditelja Mješovite industrijsko-obrtničke škole okupili su se na poziv nezavisne liste Davora Petračića “Naš Karlovac” u njihovoj “Kući demokracije” u Smičiklasovoj ulici kako bi još jednom izrazili ogorčenje i nezadovoljstvo zbivanjima oko izbora ravnatelja ove ustanove. Bili su tu predsjednik Radničkog vijeća Željko Vesić, profesori Igor Cikuša i Dejan Gosta, sindikalistice Maja Jurčević (Preporod) i Dubravka Lapčić (Nezavisni sindikat u srednjem školstvu) te Ivana Prahić, predsjednica roditeljskog vijeća.

– Kao profesorica i kao građanka ponosna sam što smo ovdje okupili ljude koji žele jasno reći ne uplitanju političkih institucija u školstvo, jer kada je obrazovanje u pitanju onda ne može biti kompromisa, poručila je Draženka Polović na otvaranju press konferencije, dok je Davor Petračić dodao kako je “Kuća demokracije” ovime počela ispunjavati svoju osnovnu svrhu, a to je da ima otvorena vrata za sve građane koji žele dići svoj glas protiv bilo kakvih nepoštenih i nedemokratskih igara.

A, situacija u MIOŠ-u, kazali su govornici, zaista je vrlo jednostavna. Od 64 zaposlenika – 62 su dala glas za dosadašnju ravnateljicu Snježanu Erdeljac, a nju je na svom sastanku, unatoč mnogobrojnim lobiranjima pa i pritiscima, odabralo i roditeljsko vijeće. Ako brojke nisu dovoljne, tu su i činjenice koje je predočilo nekoliko govornika:

– Ravnateljica Erdeljac je u svom radu ostvarila vrhunske rezultate, u kratkom roku je riješila dug od 170 tisuća kuna, škola je iz EU fondova izvukla čak 200.000 eura za mnogobrojne kvalitetne programe, proglašena je najboljom školom za obrtnička zanimanja u RH za 2014. godinu, imamo sedam državnih prvaka i još niz odličnih plasmana na državnim natjecanjima, kolektiv je jedinstven i pozitivan kako već dugo nije bio, a o tome da ne cijenimo samo mi svoju ravnateljicu govori i činjenica da je tajnica Zajednice građevinskih škola Hrvatske, ističu profesori i sindikalisti.

A, upravo je Zajednica građevinskih škola Hrvatske uputila i službeno pismo podrške ravnateljici i zaposlenicima.

 • – Ovo je, po meni, rušenje temelja demokracije. Sve je jasno, a opet, netko ne želi to uvidjeti, kazao je Igor Cikuša, dok je Ivana Prahić izrazila ogorčenje postupkom predstavnice vijeća roditelja koja je trebala na sjednicu školskog odbora donijeti odluku vijeća o glasu za Snježanu Erdeljac, ali se nije pojavila. Vijeće će zato večeras vjerojatno odabrati novog izaslanika za novu sjednicu koja je na rasporedu već sutra. Četiri glasa od strane radničkog vijeća i vijeća roditelja dovoljna su za odluku, za nadati se da će ovog puta druga strana dopustiti dovršetak demokratskog procesa.

  Nada je klimava, jer istaknuto je i kako su mnogi profesori i roditelji bili pod konstantnim pritiskom – većim dijelom bila je riječ “samo” o lobiranju, ali bilo je tu i raznoraznih obećanja pa čak i prijetnji.

  Ukoliko sutra netko ne “padne na slapu”, kako se znalo događati kada HDZ-u tako odgovara, na sjednici bi trebala biti izglasana Snježana Erdeljac. Mijenjati glasove nije moguće, jer zakonske odredbe propisuju da i predstavnici radničkog vijeća i predstavnici vijeća roditelja moraju glasati onako kako su vijeća već odglasala, a taj dio priče je završen. Županija nakon toga više neće imati nikakvog utjecaja, ali hoće ministar znanosti i obrazovanja koji treba potvrditi odluku.

  Treba još dodati da su nazočni istaknuli da insinuacije o problemima oko eventualne selidbe nisu i ne mogu biti problem. Konkretnih informacija o tome i nema, a u MIOŠ-u je jedinstveno mišljenje da se ne protive eventualnoj selidbi, ali samo pod uvjetom da u novoj zgradi imaju sve mogućnosti koje su imali u ovoj.

  KAportal.hr

 • 6 komentara

  1. Bravo ljudi!!! Je li ovo ta kap koja će preliti čašu?

  2. Samo pocetak i jedan manji dio,ima toga jos!

  3. Možda bi bilo dobro da Županija konačno smjeni nesposobnog ravnatelja Prirodoslovne škole na Gazi. Pa gospođa Erdeljac može biti ravnateljice jedne Mješovita industrijsko-prirodoslovno- obrtnička škole.
   Ali tko će to objasniti jednom kriminalistu koji je zadužen za Županijsko školstvo.Možda bi reagirao da mu kap prelije čašu.
   A pitao bi sada i gospodina Šipeka što je sa njegovim planovima da se njegova (stvarno je dugo tamo ravnatelj) proširi na prostor MIOŠ-a.
   Možda i on misli da bi tamo trebalo otvoriti katoličku gimnaziju? Odustao je od proširenja svoje škole?

   Možda bi tu gimnaziju mogao voditi gospodin Mandić nakon što izgubi izbore u Karlovcu?

   A na gospodine Roberta Erdeljca ne treba gubiti vrijeme. U svom životu pokazao je takva “znanja” da bi ga trebalo biti sram da i dalje pokušava poslati ravnatelj neke škole. Čak i nama šumarima je bilo neugodno nakon njegovih “znanja” o računalima.

  4. Zanimaju me činjenice
   Koliko koja škola ima učenika?
   Koliko ih je ove godine u pojedinoj školi upisano u prve razrede?

  5. Sve će završiti milom ili silom kad je u pitanju HDZ-ov interes,tako je to od početka 90-tih do danas , samo građani mogu to promjenit.iJedino je loše što i dio onih koji su “navalili na demokraciju” nisu dorasli istoj…politički gledano oporba.I zbog toga na taj komitetski način vladanja u svim sferama života u županiji HDZ će računati još godinama.Jadno ali istinito.

  6. Dosadašnja oporba je bila u rangu SDP-a, HNS-a i trenutnog HNS-ovog dvojca, bez ikakvih konkretnih djela. Pljuvačina preko medija – ista stvar što većina online ljudi radi, samo što ovi imaju nešto veću medijsku pažnju.
   Što se to dobilo njihovim slikanjem ispred MIOŠ-a i danom izjavom? Možda koji glas više na sljedećim izborima, ali za stanovnike ovog grada ništa.
   Svaka čast Petračiću jer kao i kroz sve godine jedini nešto konkretno radi.

  Odgovori