KAportal Gradska toplana se očitovala o sporovima protiv korisnika koji su "pilili radijatore": Pokrenuli smo 29 postupaka, 26 je riješeno | Karlovački informativni web portal

Gradska toplana se očitovala o sporovima protiv korisnika koji su “pilili radijatore”: Pokrenuli smo 29 postupaka, 26 je riješeno

Čuli smo jedni druge, prenijeli informacije. Gradska toplana broji oko 8.000 korisnika, od kojih je 29 u nekom od sudskih postupaka, od kojih je 26 već riješeno, znači radi se o vrlo malom broju korisnika. Ono što je bitno naglasiti da novac koji se troši na sudske postupke namiruje se iz tržišne djelatnosti kupca, koju Gradska toplana obavlja i upravo je definirano da se namjenski troši za naplatu potraživanja. Naglašavam da je bitan zaključak da se razmijene informacije, da imamo točne, pravodobne informacije o svemu što se dešava kako bismo zaštitili naše krajnje korisnike, kupce naših javnih usluga, ali isto tako je jasno zaključeno da Gradska toplana mora postupati u skladu sa svim zakonskim propisima koji su u njenoj nadležnosti.

Izjavila je to dogradonačelnica Andreja Navijalić, predsjednica Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga, nakon današnje sjednice na kojoj je raspravljalo o sudskim sporovima Toplane protiv njenih bivših korisnika. Nekako u isto vrijem stiglo je i priopćenje Gradske toplane, u nekim dijelovima gotovo identično izjavi A. Navijalić, no ipak nešto opširnije.

– Protiv bivših korisnika se aktivno ne vodi niti jedan proces jer se odlukom o brisanju iz evidencije krajnjih kupaca zaustavljaju svi daljnji pravni procesi po nalogu Gradske toplane, osim onih koji su trenutno na odlučivanju drugostupanjskog suda i koji se donošenjem presude i provođenjem interne procedure također zaustavljaju. Kada govorimo o isključenju stana iz energetske cjeline zgrade, valja napomenuti kako je zgrada propisima definirana kao jedna jedinstvena energetska cjelina, a pojedini stan sastavni dio te zgrade i ne može biti izuzet iz potrošnje toplinske energije, što je i definirano Zakonom o tržištu toplinske energije i pratećim propisima. Usprkos tumačenjima relevantnih tijela (regulatorna agencija HERA, zatim Središnji portal za potrošače Ministarstva gospodarstva) pojedini sudovi u svojim odlukama to ne uvažavaju, no bez obzira na to Gradska toplana uvijek poštuje sudske odluke i postupa po njima, poručili su, između ostalog, iz Gradske toplane.

Da ujednačena sudska praksa ne postoji i da je zakonska regulativa nejasna, zbog čega će Udruga za zaštitu potrošača tražiti njene izmjene, rekla nam je članica Vijeća i predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić, koja je raspravu o sudskim sporovima Toplane na Vijeću i zatražila. Očekivala je da Toplana neće definitivno odustati od sporova, ali je nekim izrečenim informacijama ostala poprilično iznenađena.

– Nevjerojatno je da Toplana nema zaposlenog pravnika i u tvrtki nema osobe kojoj se za pravne savjete mogu obratiti i zaposlenici i korisnici njenih usluga pa ispada da se zbog toga stopiraju procesi! Krajnji korisnici koji su dobili presude, mogli bi biti izbrisani s popisa korisnika, ali nema pravnika koji će to učiniti pa tvrtka automatizmom ljudima i dalje dostavlja račune, pokreće ovrhe i sudske procese, sve zbog jednog, vrlo jednostavnog postupka, rekla je Novaković Matanić.

 • Napomenula je i da je u radio emisiji Udruge potrošača direktor Toplane iznio drugačiji broj korisnika: 7.200, te da je, budući da nije dobila usmeni odgovor na sjednici Vijeća, od direktora zatražila pisani odgovor o broju sudskih postupaka i iznosu sudskih troškova koje je tvrtka platila.

  – Nismo riješili problem danas pa vjerujem da ćemo o toj temi na Vijeću raspravljati dok se pronađe prihvatljivo rješenje. Udruga potrošača je ustrajati na zakonskim izmjenama jer zakon, primjerice, nije predvidio raskidanje ugovora?! Problem je i puno dublji jer nema ujednačene sudske prakse; da postoji, bilo bi puno lakše i potrošačima i isporučiteljima toplinske energije, ovako se u gotovo identičnim slučajevima jednom presudi u korist potrošača, drugi put isporučitelja. Također ćemo od pučke pravobraniteljice zatražiti da se zaštite ljudi jer ovo je maltretiranje građana protiv kojih se godinama pokreću novi postupci, najavila je Novaković Matanić.

  KAportal.hr

 • 4 komentara

  1. Mislim da bi Jelić moral na duhovnu obnovu odpeljati djelatnike toplane. Oni su zaspali 89. i još misle da je drug Pavić na vlasti.

  2. Kakvo je to stručno tumačenje i jel netko ovdje shvaća ovo –
   „Protiv bivših korisnika se aktivno ne vodi niti jedan proces jer se odlukom o brisanju iz evidencije krajnjih kupaca zaustavljaju svi daljnji pravni procesi po nalogu Gradske toplane, osim onih koji su trenutno na odlučivanju drugostupanjskog suda i koji se donošenjem presude i provođenjem interne procedure također zaustavljaju“…..
   Ne vodi se proces osim ako su trenutno na odlučivanju drugostupanjskog suda? Taj pak u većini slučajeva vraća na ponovno odlučivanje prvostepenom i tako može unedogled, a troškovi rastu.
   Odlukom o brisanju iz evidencije krajnjih kupaca se zaustavljaju svi dalji procesi- pa to bi značilo da im više ne dostavljaju nikakve račune?
   Što onda ovo znači –
   „Kada govorimo o isključenju stana iz energetske cjeline zgrade, valja napomenuti kako je zgrada propisima definirana kao jedna jedinstvena energetska cjelina, a pojedini stan sastavni dio te zgrade i ne može biti izuzet iz potrošnje toplinske energije, što je i definirano Zakonom o tržištu toplinske energije i pratećim propisima.“
   Proizvoljno tumačenje sa sugeriranim zaključkom da se stan ne smije izdvajati iz toplane!
   Unatoč tome što članak 45 Zakona dokazuje da pravo na izdvajanje postoji.
   Toplana nema pravnika jer vjerujem da je on izložen neugodnostima od strane gnjevnih građana i pritiscima direktora koji nerado priznaju da toplana pruža preskupu uslugu.
   Sudski troškovi su svake godine inače od 200 do 300.000 kuna
   Jel se sudski postupci namiruju iz djelatnosti kupca ili neke druge, tj. iz lijevog ili desnog džepa, građanima posve nebitno jer je to u svakom slučaju iz računa koje svi plaćamo .

  3. „Djelatnost kupca obavlja pravna ili fizička osoba koja u ime i za račun vlasnika i/ili suvlasnika zgrade/građevine, koja se sastoji od više samostalnih uporabnih cjelina, kupuje energent za proizvodnju toplinske energije u samostalnom toplinskom sustavu, odnosno kupuje toplinsku energiju od opskrbljivača toplinske energije u zatvorenom ili centralnom toplinskom sustavu.“
   Evo, kad tražite što tzv Kupac u stvari radi, piše upravo navedeno.
   Još jedan posrednik između toplane i krajnjeg potrošača.
   Zanimljivo na koji se način odredilo da toplani pripadne i taj harač.
   Kad je toplanama usfalilo novaca, na temelju Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, u ljeto 2014. Donijeta je Uredba po kojoj se određuje da se dosadašnji opskrbljivač toplinskom energijom (čitaj – toplana) određuje Kupcem.
   I tako su sve toplane u državi dobile pravo da povise paušal, za kako Petračić kaže 15%. Kako je za tu odluku valjalo skupiti preko 50% potpisa vlasnika naivčina koji su povjerovali prijetnji isključivanja zgrada ako ne potpišu do kraja godine dok vrijedi Zakon o ovlastima Vlade RH, predstavnici stanara su bez problema uspjeli u ta tri mjeseca skupiti potrebno.
   Da je narod izdržao do 1.1.2015., nikom ništa!
   Što se tiče naplate očitanja, tu je najveći napor i muka očitanje kalorimetra ispred vrata onih 1300 stanara koji ih imaju jer čovjek iz toplane mora doći i u tekicu ubilježiti stanje (kao uostalom i oni iz elektre).
   Trošak očitanja razdjelnika ionako naplaćuju posebno i šalju digitalijom (ili kako se to već zove) u toplanu (kupčev odjel) , tako da tu nema ni troška ni muke, jer bi kao sve trebalo samo ići, nekom aplikacijom koja pretvara impulse u kune.

  4. Toplanu mogu prodati kad plin ozbiljno “uđe” u Grad. Mogu se karlovački gradski oci boriti protiv toga, ali primjer KABE (grijanje-hlašenje na plin) i nove Odetine zgrade u Grabriku pokazuju da je plin ipak najbolje rješenje za grijanje.
   I tako tamo u Toplani ima puno previše uhljeba. Po tome ih nadmašuje samo Čistoća i njihov Tokac.

  Odgovori