KAportal HNS se pohvalio novom mjerom subvencioniranja stambenih kredita - natječaj otvoren od 10. rujna, pogledajte uvjete | Karlovački informativni web portal

HNS se pohvalio novom mjerom subvencioniranja stambenih kredita – natječaj otvoren od 10. rujna, pogledajte uvjete

Hrvatska narodna stranka koja participira u aktualnoj Vladi RH kroz novu mjeru subvencioniranja kredita promovira i samu sebe pa tako su iz stranke poslali priopćenje o novom natječaju koji kreće 10. rujna.

Kako navode, “ministar Štromar (HNS) po prvi put uvodi dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana kućanstva na dan podnošenja zahtjeva za jednu godinu – drugim riječima svako dijete, član kućanstva, koje je maloljetno omogućava subvencioniranje kredita u trajanju jedne godine”.

Natječaj je otvoren od 10. rujna, a svi oni koji do tada ne uspiju prikupiti dokumentaciju mogu se javiti na sljedeći natječaj koji će biti objavljen u ožujku 2020.godine.

– U dvije godine, otkada se provodi mjera stambenog subvencioniranja, 5.300 mladih obitelji dobilo je subvencije i osiguralo svoje stambeno pitanje, a u 2018., a broj zahtjeva porastao je za 29 posto, što je pokazatelj da je ova mjera dobro pogođena. Subvencije čine od 30 do 51 posto rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti, tijekom 5 godina.

Pogledajte tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti:

 • Na poziv se mogu javiti građani s prebivalištem na području RH koji ispunjavanju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina, te koji odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuče, odnosno gradnje kuće zbog potrebe vlastitog stanovanja.

  Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita do 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti veći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51% iznosa rate kredita.

  Najveće subvencije mogu ostvariti oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.
  Stanovi POS-a grade se za kupnju i najam, a do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova u koje je uloženo više od 4 milijarde kuna.

  – U naredne dvije godine planira se izgraditi novih tisuću stanova. Glavna izmjena o Zakonu o POS-u da se smanjuje kamatna stopa na javna sredstva u otplati od 3 na 2 posto. Također želi se omogućiti kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja. Jedna od novosti je da se uvodi i antikorupcijska mjera sprečavanja zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova. Do sada je odobreno 5.300 subvencioniranih kredita i izraženo 8.276 POS stanova, kažu još u HNS-u.

  KAportal.hr

 • Odgovori