KAportal Nakon svečane skupštine HZSN-a u Karlovcu - zadovoljstvo i optimizam gostiju, ali uz upozorenje na tešku situaciju | Karlovački informativni web portal

Nakon svečane skupštine HZSN-a u Karlovcu – zadovoljstvo i optimizam gostiju, ali uz upozorenje na tešku situaciju

Karlovac je po drugi puta (nakon 2010. godine) imao čast ugostiti godišnju skupštinu Hrvatskog zbora sportskih novinara, krovnu organizaciju sportskog novinarstva u Hrvatskoj. Uz sva bitna imena u današnjem hrvatskom sportskom novinarstvu bili su tu i brojni uzvanici, na čelu s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Matešom, svjetskom sportskom legendom Janicom Kostelić, danas u ulozi tajnice Središnjeg državnog ureda za sport, olimpijcem Damirom Martinom i drugima, a među onima koji su dijelili nagrade bile su i karlovačke sportske legende Jelica Pavličić – Štefančić i Želimir Feitl.

Nije slučajno Karlovac izabran za domaćina ovog velikog skupa. Karlovačka sekcija HZSN-a, kako je na skupštini istaknuo predsjednik zbora Jura Ozmec, prva je i dugo vremena jedina sekcija, a osnivač KAŠ-a i dugogodišnji karlovački sportski novinar Marijan Bakić na poziciji je glavnog tajnika HZSN-a te je i sam odigrao veliku ulogu u organizaciji skupštine u Karlovcu. Danas, inače, osim u Zagrebu i Karlovcu, HZSN ima sekcije i u Zadru te u Splitu, koja je, istina, trenutačno zamrznuta.

Sve to govori i o teškoj situaciji u kojoj se nalazi sportsko novinarstvo (kao, uostalom, i novinarstvo općenito) u Hrvatskoj, što je vidljivo i na karlovačkom primjeru – pred samo dvadesetak godina sportska redakcija na Radio Karlovcu, iz koje je kasnije nastao KAŠ, brojala je 15-ak mladih novinara i novinarki, dok je danas sportske novinare u gradu i županiji moguće nabrojati na prste jedne ruke. Ipak, to ne znači da nisu aktivni, o čemu svjedoči i ova skupština, ali i brojne inicijative od kojih je onu da jedna karlovačka ulica ponese ime legende karlovačkog i hrvatskog novinarstva Zdravka Švegara, dalo se neslužbeno čuti u kuloarima ovog skupa, napokon blizu prihvaćanja. Nije naodmet zato napomenuti da se i Grad uključio u organizaciju svojim pokroviteljstvom, a mnogobrojni gosti bili su oduševljeni gostoprimstvom u najboljem malom hotelu kontinentalne Hrvatske, hotelu Korana Srakovčić, kao i prekrasnim pogledom na suncem okupanu Koranu i koranski slap. Raspitivali su se mnogi i za Aquatiku, što potvrđuje da je ovaj ipak hvale vrijedan projekt nešto za što se čulo u svim krugovima.

Kada se sve zbroji, završni tonovi svečanosti u Karlovcu bili su pozitivni i optimistički. Ali, ne bez opreza i shvaćanja ozbiljne situacije u kojoj se danas nalazi sportsko novinarstvo. Jer, kako je i dobitnik nagrade za novinara godine, Drago Ćosić, naglasio, za sport urednici i direktori imaju sve manje razumijevanja i interesa. Po nagradu je došao izravno iz Švicarske sa Svjetskog prvenstva u skijanju, gdje se opraštao legendarni Ivica Kostelić, no jedina novinarska ekipa u St. Moritzu bila je HRT-ova. Podsjetio je i na olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje je Hrvatska ostvarila najveći uspjeh u povijesti, a novinara nikada nije bilo manje. Sve to unatoč činjenici da je sport, kako su primjetili i mnogi govornici, jedna od rijetkih, ako ne i jedina stvar, u kojoj smo jedinstveni u ponosu na naše nacionalne boje.

KAportal.hr

  • Odgovori