KAportal Iz festivala u festival, nastavlja se zabavno karlovačko ljeto: Od utorka grad svjetska meka filma mladih! | Karlovački informativni web portal

Iz festivala u festival, nastavlja se zabavno karlovačko ljeto: Od utorka grad svjetska meka filma mladih!

Nastavlja se niz karlovačkih festivalskih događanja – nakon Zvjezdanog ljeta i niza pratećih festivala, slijedio je Međunarodni jazz festival, Riječno kino, nikad bolji Dani piva, zatim u prošlom tjednu Karlovac Dance Festival, Dani Radićeve i kazališni “Stiskavac u Tijesnoj, a kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu već tradicionalno protječu u znaku filma – od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemlja diljem svijeta tako da će se u Karlovcu u sklopu 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Festivala prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe!

Festival su predstavile koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić, voditeljica Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković i partneri festivala Draženka Sila Ljubenko, pročelnica UO za društvene djelatnosti grada Karlovca; Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca; Suzana Šnajder, Zajednica tehničke kulture grada Karlovca i Karlovačke županije; Marija Medić, pročelnica Ureda za školstvo Karlovačke županije.

Kao što smo već najavili, na natječaj je ove godine pristiglo 1546 filmova (apsolutni rekord!) – ove impozantne brojke svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za karlovački festival te poimanju istoga kao važnoj platformi za rad i djelovanje. U natjecateljski program uvršteno je 68 naslova, 27 stranih u program Festivala te 41 hrvatski film u program Revije, a o najboljima će odlučivati tri člana žirija: glumica Tihana Lazović, finska redateljica Katariina Räty te švedski producent Tobias Ingels, izjavila je koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić.

Svečano otvaranje festivala je u utorak u 20 sati na Korani, uz film “Zagrebački ekvinocij”, prema kritičaru Jurici Pavičiću, najugodnije iznenađenje ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Riječ je o filmu koji je zajednički rad zagrebačkih studenata i srednjoškolaca, mnogi od kojih su već bili gosti i sudionici Four River Film festivala i Filmske revije mladeži u Karlovcu.

Uz svakodnevne natjecateljske projekcije u Zorin domu, filmaše i publiku očekuju i brojni popratni programi – radionice, zabavni programi, koncerti, kao i filmovi na atraktivnim riječnim lokacijama na Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri. Kompletan program možete pogledati OVDJE, a važno je napomenuti da su sva događanja besplatna.

  • Središnji dio ovogodišnjeg vizualnog identiteta festivala je – brodić. Brodićima u Karlovac “doplovili” su filmovi iz cijelog svijeta, ali puštanje brodića niz Koranu bit će i podsjetnik na sve one koji su proteklih godina iselili iz grada i županije, u nadi da će se mnogi od njih i vratiti.

    Spomenimo i da su u natjecateljskom izboru dva lokalna filma. U petak u 12 sati u posljednjoj natjecateljskoj projekciji kao prvi možete pogledati kratki dokumentarni film Kinokluba Karlovac “Nastavi okretati pedale” (4’54”), dok će kao pretposljednji na drugoj natjecateljskoj projekciji (koja počinje u srijedu u podne) biti prikazan filmić slobodnog stila “Not” Srednje škole Duga Resa (1’25”).

    KAportal.hr

  • Odgovori