KAportal KAretrovizor: Kako su Karlovčani dolazili do kave i traperica? Autotransport je početkom 70-ih uveo redovnu liniju za Trst svake subote | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

KAretrovizor: Kako su Karlovčani dolazili do kave i traperica? Autotransport je početkom 70-ih uveo redovnu liniju za Trst svake subote

Socijalistički sustav u propaloj Jugoslaviji bio je pun suprotnosti i gotovo od početka u raskoraku između ideje i prakse. Kako je vrijeme odmicalo, a uzde diktature popuštale, tako su se – između ostalog – povećavale klasne razlike u društvu koje je ideološki i deklarativno stremilo ukidanju istih tih klasnih razlika. Ljudska priroda i slabosti bile su jače od bilo kojeg političkog manifesta, pa je u jugoslavensko društvo tijekom 60-ih i 70-ih sve više postajalo potrošačko, iako su se licemjerni ideolozi grozili te zapadnjačke posljedice kapitalizma. Licemjerni jer su se grozili javno, a i sami većinom nisu mogli odoljeti finim proizvodima sa Zapada.

Lijepo je to tada objasnila sociologinja Vesna Pešić ukazujući na rasprostranjeni obrazac po kome se “pozajmljuju simboli iz razvijenih zapadnih zemalja”, pa pojavu potrošačke kulture u SFRJ ponajbolje ilustriraju ti “prenosivi” statusni simboli: viski ili konjak, američke cigarete, talijanske cipele i uopće inozemna (zapadna) roba. Istovremeno se stvarao prezir prema robi iz istočne Europe: oni koji je koriste na različite načine se vide kao nesofisticirani, pa i primitivni.

Koliko je sistem s jedne strane pokušavao zauzdati prihvaćanje „dekadentnih“ zapadnjačkih potrošačkih obrazaca, s druge strane kao da ih je poticao. Ne treba ići dalje od Karlovca: karlovački Autotransport je početkom 70-ih godina uveo redovnu autobusnu liniju za Trst svake subote. Kretalo se u 2 ujutro i iz Trsta vraćalo u 17 sati. Ta linija sigurno nije uspostavljena da bi Karlovčani išli razgledati tršćanske znamenitosti, razlog je bio kupovina toliko željenih traperica, kave, whiskeya i sličnih proizvoda kojih u Karlovcu nije bilo. Da bi se došlo do željenog proizvoda moralo se potruditi. Kupovina u Trstu i Grazu imala je odlike avanture, trebalo se potruditi da bi se kupilo što se željelo, trebalo je preživjeti pregled strogih jugo-carinika na granici. Imalo je to svojih draži. Danas kad sve imamo pred nosom – da ironija što se tiče Karlovca bude veća – u trgovačkim centrima koji su u pravilu izrasli na prostorima gdje su nekad bili smješteni proizvodni pogoni, ta vrsta draži je nestala. Kupovanje je postala svakodnevna inercija, radnja koju ni ne zamjećujemo, poput umivanja i pranja zubiju svako jutro.

Ako ništa, s dolaskom proizvoda iz cijelog svijeta u naše dvorište, bar je ilegalni šverc postao izlišan. Više nema teta kao iz teksta u nastavku koje su Karlovčanima uz proviziju krijumčarile robu preko granice, šverc je zamijenjen legalnim uvozom svega i svačega iz cijelog svijeta. Koga briga za trgovinski deficit i što Hrvatska pokriva svojim izvozom jedva 60 posto uvoza. Glavno da se troši.

„Oduzeto robe za devet milijuna“, Karlovački tjednik, 16. listopada 1975.

Učestale au pojave nedozvoljene trgovine robom u Karlovcu. Postalo je pomodno da se u inozemstvu na veliko kupuje nekvalitetna roba, koja se za dobar novac prodaje u Karlovcu. Ponajčešće se trguje trapericama, ženskim suknjama, bluzama i majicama.

Prema statistici koja se uredno vodi u Sekretarijatu za unutrašnje poslove u Karlovcu, u takvim izletima prednjače Ana P. iz Ulice JNA i Alojzija B. iz Tuškanove ulice. Ana P. je u posljednje tri godine granicu prošla čak 84 puta, a Alojzija B. ništa manje.

Prateći ovakav šverc, inspektori SUP-a odlučili su da 2. listopada pregledaju njihove stanove. Tom prilikom pronađene su veće količine prošvercane robe, koju su vlasnici uručili organima SUP-a. Tako je kod Ane. P. pronađeno 155 traperica, raznih majica i bluza (više od stotinu), zatim haljina, suknji i ostale robe. Uskladištena roba u stanu procijenjena je na oko 9 milijuna starih dinara. Kod Alojzije B. nađena je manja količina robe. Zanimljivo je spomenuti da su tog dana kada je obavljen pregled njihovih stanova, obje Karlovčanke bile u Trstu u nabavci nove robe, pa su tako robu isporučili njihovi supruzi. Ana P. je uhvaćena na Autobusnom kolodvoru s novim kontingentom robe za karlovačku prodaju. I njoj i Alojziji B. oduzeti su pasoši i podnijeta prijava za carinski prekršaj, a roba je predana na carinarnicu.

Pripremio Tihomir Ivka

  • Odgovori