KAportal KAretrovizor: "Mozaik parket" patent je tvrtke DIP čijoj propasti nije kumovalo jugoslavensko samoupravljanje već hrvatski ortački kapitalizam | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: “Mozaik parket” patent je tvrtke DIP čijoj propasti nije kumovalo jugoslavensko samoupravljanje već hrvatski ortački kapitalizam

U red tužnih karlovačkih pretvorbenih priča svakako pripada i ona Drvoindustrijskog poduzeća poznatijeg kao DIP. U crnoj diktaturi, komunizmu, pod čizmom Jugoslavije i zločinca Tita poslovao je DIP stabilno i osiguravao plaću stotinama Karlovčana. Kao što sugerira članak u nastavku star ravno pola stoljeća, njegovi inženjeri nisu se zadovoljavali proizvodnjom osnovnog asortimana drvene građe, već su se potrudili biti inovativni, smislili tako zvani mozaik parket, praktičnu inačicu „običnog“ parketa, manju i tanju bez gubitka kvalitete. Ne samo da većina stanova karlovačke novogradnje na podovima ima zalijepljen upravo takav parket, već je DIP tim parketom pokrio do 1990. i većinu novogradnji u cijeloj bivšoj prokletoj Jugoslaviji. A onda smo 1990. i kasnije odahnuli, napokon su Hrvati uzeli stvar u svoje ruke i otrgnuli proizvodnju iz ruku omraženog jugoslavenskog samoupravljanja. I ništa tu nije bilo slučajno kao što je za ovu državu svojevremeno sugerirao novi predsjednik države. Jedan od izabranika novog sustava u projektu „200 bogatih obitelji“, Josip Gucić tako je pod svoje uzeo DIP, naravno ne s mišlju da unaprijedi postojeći pogon i da dovede inženjere koji će smisliti još kakav patent.

Kakva proizvodnja, kakvi bakrači, od hrvatskog demokratskog sistema izabranog tajkuna s manirima drumskog razbojnika zanimale su nekretnine i zemljište koje se dalo dobro preprodati. Slaba nam je vajda od toga što je Gucićeve malverzacije i kriminal državno odvjetništvo kasnije odlučilo procesuirati i natjeralo ga da od ruke pravde zbriše u „bratsku“ Srbiju. Milijuni se već bili okrenuti, radnici se našli na cesti, a DIP ostao samo uspomena na vremena kad su se uz brzu cestu otvarali pogoni koji su stvarali novu vrijednost, a ne trgovine za utaživanje gladi za masovnom potrošnjom. Što se s DIP-om danas događa nakon Gucićevih diverzija i stečaja, zapravo ne možemo reći sa sigurnošću. 2017. preuzeo ga je jaskanski poduzetnik koji je navodno uložio milijun eura, zaposlio 50-ak radnika i u ruci imao ugovor o suradnji s austrijskom tvrtkom Weitzer, jednim od najvećih proizvođača parketa u Europi. A onda je krajem prve godine preuzimanja pukla priča kako novi vlasnik kasni s isplatom plaća radnicima 6 mjeseci. DIP baš nema sreće s demokratskom i kapitalističkom Hrvatskom…

„Patent priznat, poslovi idu“, Karlovački tjednik, 21. svibnja 1970.

Kad je ovaj tjedan savezni ured za patente priznao karlovačkom Drvnoindustrijskom poduzeću patent za proces proizvodnje mozaik parketa bilo je to za stručnjake ovog poduzeća priznanje koje je još jednom potvrdilo ispravnost nove orijentacije proizvodnje. Još ranije, mozaik parketi, novi proizvod ovog karlovačkog kolektiva položio je ispit na jugoslavenskom tržištu. Njegova proizvodnja počela je krajem 1968. godine i za samo godinu dana od eksperimenta je izrastao novi pogon.

Osobine ovog parketa jesu visoka kvaliteta, trajnost, visoki sjaj laka i lako postavljanje. Upravo ovo posljednje bio je razlog što se mozaik parketi koriste prilikom industrijske i poluindustrijske izgradnje stanova. Samo u toku prošle godine uspjelo je ovom karlovačkom poduzeću da se nametne kao poslovni partner građevinskom udruženju „Inpros“ koji podiže najveći broj stanova u Beogradu, Postavljeno je ukupno 60 000 kvadratnim metara parketa, a prema prvim kalkulacijama njegova cijena je za 30 posto niža od cijene „klasičnog“ parketa.

  • To je jedan od razloga što idemo na proizvodnju mozaik parketa. pritom smo vodili računa o nedostatku sirovina i boljem iskorištenju materijala. Jasno, imali smo u vidu da je mozaik parket industrijski proizvod koji će se lako primijeniti prilikom suvremen izgradnje stanova. Brzo se postavlja, a to je uvjet brže izgradnje, kaže nam inženjer Josip Crnković.

    Zanimljivo je da se ovaj proizvod rijetko primjenjuje kod izgradnje stanova u Karlovcu. Najčešći kupci su privatnici, što se moglo zapaziti na nedavno održanoj industrijskoj izložbi u Fiskulturnoj dvorani.

    Pripremio Tihomir Ivka

  • Odgovori