KAportal KAretrovizor: U obračunu s korupcijom socijalizam borio se protiv podmićivanja odojcima - kad bi se bar današnji ministri zadovoljili prasetinom | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: U obračunu s korupcijom socijalizam borio se protiv podmićivanja odojcima – kad bi se bar današnji ministri zadovoljili prasetinom

foto KAfotka.net

Broj ministara Plenkovićeve Vlade koji imaju problema s vjerodostojnošću imovinskih kartica i objašnjenjem raskoraka između primanja i imovine sve je duži. Kuščević, Žalac, Goran Marić, Tolušić…, sad se toj niski političarskih bisera pridružio i prvi čovjek zdravstva Milan Kujundžić koji će zbog diskrepancija prijavljene imovine i stvarnog stanja, te načina na koji je gomilu nekretnina stekao s doktorskom plaćom, na kraju postati prevelik teret Vladi. Nije ni čudo što ljudi sve više gube povjerenje u stranke i političare, posebno kad ovako visoka koncentracija sumnji na korupciju i nečasne radnje pada na članove Vlade. Bojimo se pomisliti, što se tek događa na nižim razinama koje nisu toliko zanimljive nacionalnim medijima i koje prolaze ispod radara.

U svakom slučaju, oni koji bi nam trebali služiti i koji bi nam trebali biti svojevrsni lučonoše zapravo su loši uzori koji odaju dojam da je politika za političare samo tek korak dalje u bezobraznom bogaćenju i gledanju vlastitog interesa. Takav dojam ne može biti dobar za društvenu klimu, korupcija nam postaje sveprisutna pojava, kapilarno raširena. Kaže se da riba smrdi od glave i u slučaju korupcije u Hrvatskoj, teško je naći bolju definiciju.

Problem, dakako, nije od jučer, u sistemu gdje je jedna od važnijih životnih krilatica bila „snađi se druže“ bilo je razdoblja kad bi se korupcija razmahala da je Tito glavom i bradom morao svojim komunističkim aparatčicima širom zemlje poslati 1972. godine okružnicu u kojoj traži da se saberu, pronađu i kazne krivce i tako pošalju poruku svima da se politika mita i korupcije neće tolerirati. Došla je ta okružnica i do Karlovca, zadatak je pro forma ispunjen, a važni problemi ostali gurnuti pod tepih. Ipak, doznajemo iz – za to doba – hrabrog pisma čitatelja Karlovačkog tjednika Alojza Božičeka, što je u to doba značila korupcija. Tada se padalo zbog odojaka, aktovki, tranzistora, a ne vila s bazenom…Kad bi se bar naši ministri zadovoljili odojcima.

„Pismo i pravosuđe“, Karlovački tjednik, 26. listopada 1972.

U četvrtak, 19. ovog mjeseca sastali se svi komunisti pravosudnih organizacija u Karlovcu, te su prorađivali Pismo Predsjednika Republike (vezano uz rješavanje problema mita i korupcije – op.a.) . Razmatrajući svoje slabosti, utvrdili su da su tri suca u Okružnom privrednom sudu, od jednog našeg poduzeća kao „poklon“ primili odojke. Dvojica od njih su članovi SK.

  • Što mislite kakvu je odluku donijela ova organizacija? Upravo „drastičnu“: izrekla im je opomenu. Zaključili su da su drugovi, „malo pogriješili“ i bili „neoprezni“. Karakteristično je da je jedan od tih sudaca rekao da ako je primanje odojka korupcija, onda je i primanje tranzistora također korupcija, te je još spominjao taške i druge stvari. Ne zna se na koga je tada mislio, a organizacija nije našla za shodno da i to raščisti. Tko još prima poklone u pravosuđu? Ovu odluku ne bih komentirao. Da li je na mjestu ocijenite sami.

    Citirao bih vam samo dio Pisma Predsjednika koji se posebno odnosi na pravosuđe: „Za naš samoupravni socijalistički sistem nedopustiv je pasivan i oportunistički odnos prema pojavama korupcije, krađe i drugih sličnih oblika prisvajanja dobara i dohotka. U otklanjanju i kažnjavanju nosilaca mita, korupcije, nezakonitog prisvajanja imovine organi gonjenja i sudski organi još nisu na visini svojih zadataka, niti imaju dovoljno moći i podrške. Zatim, vodeći organi i organizacije SK treba da se neposredno i konkretno zalažu za to da se odgovornost za vođenje društvenih i državnih poslova povjerava ljudima koji će te dužnosti obavljati u interesu radničke klase i razvoja socijalističkog samoupravljanja. To je neophodno osigurati naročito na tako značajnim društvenim poslovima kao što su rukovodeće dužnosti u privredi, oblast obrazovanja, sredstva informiranja, javna uprava, sudstvo, tužilaštvo, organi kontrole i sigurnosti.“

    Pripremio Tihomir Ivka

     

  • Odgovori