KAportal Komunalno Ozalj smanjuje gubitke u vodoopskrbnoj mreži - u tijeku je ugradnja sustava nadzora protoka i tlaka | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Komunalno Ozalj smanjuje gubitke u vodoopskrbnoj mreži – u tijeku je ugradnja sustava nadzora protoka i tlaka

Direktor Komunalno Ozalj d.o.o. Zlatko Gojmerac

Vodoopskrbni sustav kompletnog područja od Ribnika, Žakanja, Kamanja do Ozlja trebao bi biti efikasniji i učinkovitiji nakon realizacije aktualnog projekta. Riječ je o uspostavi i ugradnji sustava za mjerenje i daljinski nadzor protoka i tlaka na vodoopskrbnoj mreži. Rezultat ove investicije je provedena analiza stanja vodoopskrbnog sustava Ozalj, koja je ukazala na nužnost određenih mjera u svrhu poboljšanja ekonomičnosti sustava i smanjenja gubitaka.

Naime, gubici u mreži na ovom području iznose 40 posto što je dobar rezultat i ispod prosjeka Hrvatske, gdje on iznosi preko 50 posto, pojašnjava nam direktor Komunalno Ozalj d.o.o. Zlatko Gojmerac, te dodaje da je gubitke nemoguće izbjeći. Kada govorimo o ovim postocima to su jednim dijelom uvjetni gubici, točnije je reći to je nefakturirana voda. Tu pripada sve ono što vatrogasci potroše, donacije klubovima, količine koje se potroše u samom tehnološkom procesu, odnosno tehnički gubici kao što je ispiranje filtera koja se rade svakih par dana.

Neupitno je da postoje određena oscilacija i neravnoteža na terenu, koja rezultiraju gubitkom vode u mreži. No, kako je mreža kojom upravlja Komunalno Ozalj d.o.o. relativno razgranata, ima preko 350 kilometara cjevovoda, teško je locirati kvarove, stoga će određeni krakovi postati mjerna mjesta povezana s centrom u Ozlju. Na taj način će se digitalnim putem kvar ili odstupanje detektirati te brže reagirati i otkloniti.

Referentne točke ugradnje mjerne opreme nalazit će se na područjima kompletne mreže, to jest u općinama Ribnik, Kamanje i Žakanje te gradu Ozlju, a vrijednost investicije iznosi 1,4 milijuna kuna bez PDV-a, troškove snose Hrvatske vode i Komunalno Ozalj d.o.o.

Osim implementacije sustava nadzora tlaka i protoka, trenutno je u fazi i izrada elaborata za izvorišta Obrh i Opara kako bi se utvrdile zone sanitarne zaštite. One postoje i sada, no radi promjene zakona moraju se novelirati. Time će se zone preispitati i eventualno napraviti određene korekcije ukoliko će biti potrebno, a cilj je naravno da se izvorišta zaštite od onečišćenja, pojasnio je direktor Zlatko Gojmerac.

KAportal.hr

  • Odgovori