KAportal Koncentracija peludi ambrozije je na vrhuncu, Grad Ozalj upozorava građane na obvezu uklanjanja | Karlovački informativni web portal

Koncentracija peludi ambrozije je na vrhuncu, Grad Ozalj upozorava građane na obvezu uklanjanja

foto ilustracija

Sezona peludi ambrozije upravo doseže svoj vrhunac, a Grad Ozalj nastoji stati na kraj toj otpornoj biljci i pomoći svojim građanima koji muku muče s alergijama.

Povećavanje razumijevanja i podizanja svijesti o problemima izazvanim invazivnim korovom ambrozije nastoji se u Republici Hrvatskoj provoditi umrežavanjem svih ključnih dionika –  zdravstvenih institucija, medija, državnih i lokalnih tijela vlasti – u provedbi aktivnosti što bolje informiranosti građana i potrebi njezina suzbijanja.

Sukladno tome, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske. Grad Ozalj djelujući u skladu s naredbom, obaviještava obveznike odnosno vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, uključujući rubove parcela, šuma i poljskih puteva, da su dužni tijekom vegetacije u više navrata redovito uklanjati ambroziju obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kultura, okopavanjem i redovitom košnjom, te uporabom učinkovitih herbicida.

Sve poljoprivredne i ostale površine zarasle u ambroziju i druge korove građani mogu prijaviti na broj 047/731 400 ili na email marina.tucek@ozalj.hr,  jer sukladno gradskoj odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih, propisana je kazna za njihovo neuklanjanje, 500 kuna za fizičke osobe i  5 000 kuna za pravne osobe.

Inspekcijski nadzor provode i fitosanitarna inspekcija te šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Propisane su kazne u iznosu od 10 000 do 30 000 kuna za pravnu osobu i od 500 do 15.000 kuna za fizičku osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama, te time umanjuje njegovu vrijednost.

  • KAportal.hr

  • Odgovori