KAportal LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: Mjesto u muzeju neostvarenih obećanja | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: Mjesto u muzeju neostvarenih obećanja

nikola-vuljanic-PRAVA FOTKADesetljećima od vlasti dobivamo popis problema. Vlast se svim silama trudi objasniti zašto je nešto što bi trebala napraviti nemoguće i kako su problemi koje treba riješiti takvi da je to gotovo neizvedivo, odnosno neizvedivo u realnom vremenu u kojem živimo, te kako bi opet trebali izabrati tu istu vlast da joj se pruži vrijeme i prilika da probleme ipak riješi. U nekom drugom vremenu. Ne zna se danas još kako, ali znat će se ako im se ukaže povjerenje.

Ta taktika sastavljanja lista problema primjenjuje se na svim razinama vlasti. Pa tako državna vlast obećaje da će reformirati školski sustav, ali danas je to, zbog nerazjašnjenih okolnosti, praktično nemoguće, pa svakih par mjeseci osniva novo poverenstvo, koje će biti suštinski bolje od prethodnog i smisliti sustav da nam djeca budu pametnija i obrazovanija. Vlast će riješiti i problem tzv. imovinsko-pravnih odnosa s nekretninama, ako joj se omogući da još desetak ili par desetaka godina usklađuje gruntovnice i katastar, pa da Hrvatsku dovede do razine austrougarske adminitracije, kad je to jednostavno – funkcioniralo. Sudska vlast ima par desetaka tisuća (ne par desetaka, nego par desetaka tisuća) slučajeva neplaćene alimentacije za koje u deset godina nije provedeno ni prvo ročište. A djeca rastu dok se vlast priređuje i namjerava navaliti na te zaista „složene“ slučajeve. Djeca će odrasti (bez alimentacija), a vlast će se pripremati i raditi listu problema. Djeca će otići i u mirovinu, a slučajevi će se razmatrati. Jednom je to nedostatak sudaca (mada ih imamo više od većine drugih zemalja Europe, po glavi stanovnika). Drugi puta je to neodgovarajuća informatizacije, treći puta nedostatak političke volje i štogod slično.

Druga neka djeca, koja više i nisu djeca, spakirala su kofere i šalju razglednice iz Irske. Vlast i to vidi kao veliki problem, ali i priliku da objasni zašto oni to ne mogu riješiti. Jer je netko drugi prethodno uništio što je uništio, jer smo opljačkani, jer se djecu ne može i ne treba zaustavljati kad idu na bolje, jer nam je tako suđeno.

I tako bi se moglo nabrajati do besvesti. Vlast ima problema, radi popis problema, a rješenja ni u tragovima. Kao da je ovaj narod izabrao vlast da mu objasni zašto se nešto ne može napraviti. Dragi moji prijatelji iz vlasti, izabrani ste da probleme rješite, ne da nam date razloge zašto to ne možete. Ako ne možete, to je vaš problem. Maknite se, možda će netko drugi znati izići na kraj s poteškoćama zbog kojih nam nije bolje i zbog kojih se vrtimo u krug.

I lokalna vlast na sličan se način bori sa zadaćama koje bi trebala obaviti. Bio sam pred par dana na dijelu tribine koja se trebala baviti pitanjem kamo s otpadom u Karlovcu. Ilovac je pri kraju vrijeka trajanja, Centar na Babinoj gori gradi se tempom Skadra na Bojani i nema šanse da u razumnom roku ove godine bude završen. Ne zna se točno ni kakav će biti, ni tko će ga platiti, ali se zna da imamo problema. No, to se znalo i kad se počelo razgovarati o Babinoj gori. Znalo se da je lokacija felerična, znalo se da je plan Centra predimenzioniran, a znalo se i da predviđenu tehnologiju EU neće platiti. Sve se to znalo, ali nije bilo vremena da se izradi studija izvodljivosti, pa da se vidi što će to čudo raditi, koliko će koštati, tko će to platiti i kako će se uloženi novac vratiti, ako će se vratiti. Sad je došao ministar Dobrović sa svojom novom Strategijom i nastala je panika. Te Centar treba smanjiti, te tehnologiju treba modificirati, a lista problema samo raste. Problem su i građani neizgrađene svijesti, koji nisu spremni odvajati otpad na zamolbu odgovornih. Kao da ne znamo da se svijest izgrađuje sustavom mrkve i batine. Nagradi se onog tko poštuje propise, kazni onog tko ne poštuje. Tako je to u bijelom svijetu, ali mi imamo probleme i ne možemo postupati kako svijet postupa. Napustio sam tribinu kad sam vidio da se radi popis problema za javnost. To me ne zanima, zanimaju me rješenja.

Problemi se javljaju, novi i stari, i s uređenjem karlovačkog urbanog prostora. Kad se pojave novi problemi (a uvijek se jave prije izbora) osniva se povjerenstvo i izrađuje studija. Studija ima barem desetak, a povjerenstva se smjenjuju (neka i umiru) i svaki puta ima sve više problema. Rješenja još nismo vidjeli. Neki gradovi, na primjer Šibenik, uspjeli su angažirati EU sredstva i riješili problem gradske baštine. Karlovac to ne može jer imamo problema. Možemo izgraditi akvarij jer smo probleme oko prostora (nesuđeni auto kamp) prethodno riješili na najskuplji mogući način.

Sve u svemu, politika, odnosno politika na vlasti, bavi se izradom lista problema i isprikama zašto nešto ne može napraviti. Sasvim sam siguran da nitko nije za njih glasao (na bilo kojoj razini) da bi potrošili mandat da objasne zašto nešto (ili ništa) ne mogu napraviti. Idu izbori. Izaberimo neke koji imaju rješenja. Ove naše velike stranke očito niti žele niti znaju rješenja. Vrijeme im je, čini mi se, za pristojno mjesto u muzeju neostvarenih obećanja.

 • 14 komentara

  1. Bio sam na tribini kako bih dobio odgovor na ova pitanja:
   1. Zašto toliki otpor lokalne samouprave s obzirom da je Dobrović vrlo jasno rekao zbog čega se RH mora odrediti prema kružnom gospodarstvu, što znači da bi se trebali okrenuti na drugu stranu, od koje bi svi imali itekakvu korist.
   2. Zašto lokalna samouprava i dalje tvrdi kako će EU financirati projekt Babina gora, kada taj projekt još nije ni u razmatranju od strane institucija EU, a ako i bude razmatran siguran sam da EU neće financirati projekte koji nemaju pravovaljanu dokumentaciju i ne ispunjavaju uvjete iz DIREKTIVE 2011/92EU, te okvirne direktive o vodama.
   Želio sam na tribini postaviti sasvim konkretno pitanje pročelniku koje glasi:
   Od samog početka se u kuloarima priča da se centar gradi zbog CIOS-a, koji bi ga navodno trebao nakon dovršetka preuzeti kao privatno vlasništvo.Sjetimo se priče, ukoliko EU odbije financirati taj projekt, u igru bi ušlo privatno javno partnerstvo, i to daje smisao ovome navedenom. Želio sam da pročelnik demantira ili potvrdi kuloarske priče.
   Na žalost iz tehničkih razloga, i načina na koji je vođena tribina, pitanja nisam uspio ni postaviti, pa samim time nisam dobio ni odgovor.
   No kako bilo, ipak je ova tribina pomak na bolje, jer ama baš nitko od onih koji su uzeli riječ, nije bio za to da bi se gospodarenje otpadom u našoj županiji trebalo nastaviti sa NBO-tehnologijama. Nitko naravno osim pročelnika i predstavnika KODOS-a. Nakon “smaknuća” Zdravka Marčetića, na tribinu se odazvala sadašnja direktorica, kojoj su zlonamjernici uvalili sizifov posao, siguran sam, mimo njene volje. Žena jednostavno vodi brigu o svojoj egzistenciji i nitko je nema pravo prozivati za naslijeđene grijehe Zdravka Marčetića i ostale svite.

  2. Istinizavolju i gospodin profesor nam je ostavio u amanet pregršt realiziranih projekata i dobru plaću pa i mirovinu iz EU parlamenta……istinizavolju ovi su samo slijedili navike prethodnika……

   • Istini za volju Nikola je jedan od rijetkih koji je bio na svim sjednicama i dostojno nas kao državu zastupao na njima. Prouči malo njegove govore sa tih sjednica pa će ti možda stvari biti jasnije. Netko gradi ciglama, a netko mozgom. Nikola je ovom gradu nudio ne jedan projekt, no problem je u tome što je uvijek dolazio iz opozicije. Da je ovisilo o njemu siguran sam da bi nam sada svima bilo daleko bolje.

  3. Evo da se nadovežem. U rukama mi je novinski članak u kome štovani gospodin Pročelnik izjavljuje da u obzir dolazi i javno – privatno partnerstvo ( Večernjak ) Ako me tuži imam korpus deliktus pa mi može staviti soli na rep. Prije dvije i pol godine jedna kvalitetna ekipa u kojoj je bio i gosp. Stanišić milim da je bio predsjednik gradskog vijeća naruči kod gops. Dobrovića studiju za gospodarenje otpadom. Osnovalo se povjerenstvo i preglasavanjem studiju bace u koš. Što će njima Studija i temo neki šalabajzer oni su u to vrijeme imali gosp. Marčatića. Da je kojim slučajem bio Polović mislim da bi se s njim i razgovaralo ali sa Ivovačkim neimarom NE. I ništa se nije činilo po pitanju postupanja s otpadaom ali baš ništa. Sve se riktalo za Babinu Goru. I dalje tapkaju na mjestu misleći da će se uspjeti navući na tanak led novog Ministra kad je propao đir sa starim. Čisto sumnjam. Neće penale plaćati država ni Ministarstvo nego lokalna zajednica.A krivac se zna da ga sad ne navodim.
   “U Hrvatskoj je nedavno donesen Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za
   razdoblje od 2017. do 2022. godine (u nastavku PGO), koji čini značajan iskorak u
   gospodarenju otpadom u RH, a u skladu sa EU direktivama o odvajanju i recikliranju otpada.
   Na tribini se raspravljalo na koji način će se Grad Karlovac prilagoditi tom planu.
   Ono što se iz tribine iščitavalo je da građani vrlo dobro razumiju za čime ide novi PGO,
   građani su željni promjena, žele odvajati sirovine iz otpada na kućnom pragu, žele plaćati
   račune po količini proizvedenog otpada, kako i Zakon o održivom gospodarenju otpadom
   predviđa. Građani su vrlo nezadovoljni na koji način im komunalno društvo pruža uslugu
   sakupljanja otpada; komunalno društvo nije uspostavilo sustav sakupljanja sirovina iz otpada
   vrata do vrata, računi se ne plaćaju po količini proizvedenog otpada i sav otpad i dalje
   uglavnom završava pomiješan na gradskom deponiju Ilovca.
   Iz izlaganja direktora Čistoće Karlovac razvidno je da se vrlo neambiciozno i s minimalno
   truda i ulaganja pristupa prilagodbi gospodarenja otpadom sukladno novom PGO-u, te da se
   čeka „nekakva“ uredba Ministra i da su pozvali Ministra Dobrovića u Karlovac da im kaže što
   i kako postupati, naročito u dijelu naplate građanima. Nešto se malo čini na izgradnji
   reciklažnog dvorišta, po pitanju sortirnica i kompostane gotovo ništa, a naročito ništa na
   županijskom prostornom planiranju istih. Zapravo, iz izlaganja direktora Čistoće, direktorice
   CGO-a Babina Gora i županijskog pročelnika Grad Karlovac i Županija s „figom u žepu“
   pristupa prilagodbi u gospodarenju otpadom s novim PGO-om i još uvijek se velike nade
   polaže u izgradnju CGO Babina Gora i sve je tome podređeno, a naročito da ostane što više
   pomiješanog smeća. Međutim, to nije briga Ministra, jer mogu postupati sukladno Zakonu o
   održivom gospodarenju otpadom i novom PGO-u.
   Zapravo, ako se ovako nastavi, pokušat će se optužit Ministra za kašnjenje i ne provedbu, a
   u stvari su sami krivi jer ne čine ništa u okvirima EU direktiva koje smo potpisali u pristupnim
   pregovorima i usaglasili naše zakonodastvo s tim”.
   I baš ih briga. Troše naš novac, putuju s našim novcem, mi financiramo sulude ideje potapanja rijeka, trase ( tri – četiri ) nizinske pruge, megalomanskog regionalnog CGO za kog nemaju studiju isplativosti a imaju lokacijsku dozvolu koju su izdali sami sebi i našim novcem će plaćati svoj nerad, i treba da nas EU oplete po džepu valjda će onda doći nekom iz guzice u glavu pa će se upitati: ” Pa dokle tako”

  4. istina za volju taj koga prozivaš napisa četrdesetak rečenica teksta. I potpisa ga. U rečenicama ima više slova nego u tvom kometaru. Pa onda mora biti očigledno zašto je on bio u EU parlamentu a istina za volju nije.

  5. Istinizavolju ako ih je samo nudio a nije se za njih borio da ih sprovede s riječi u dijela kao da ih nije ni nudio a nismo o njima niti čuli…..istinizavolju svakako da nakon godina žestokog rada za Karlovac i dobre EU mirovine može spokojno uz kavicu napisati više od 40 riječi…..istinizavolju lakše je bilo predlagati bez konkretnih akcija i rada ciglom, no spojiti rad mozga i onda to prebaciti u ciglu, e pa zašto, ovako je lakše, i očito isplativije…..istinizavolju barem tako kažu i njegovi bivši Laburisti preko kojih je otišao u EU parlament pa ih napenalio….istinizavolju treba učiti od najboljih…….

   • Tu nam se mišljenja razilaze, jer ja upravo mislim da on i je najbolji od najboljih. Da li se dovoljno borio da njegova riječ oživi? To će pokazala budućnost kad nas morti i nebu. Pa nije ti ovo Austrougarka da bi tukao nepodobne. Nikola je baš jedan pravi gospodin, s kojim sam imao čast popričati. Ugodan, susretljiv, pametan, školovan, no i dovoljno borben i spreman se i izboriti za svoju ideju snagom argumenata. Kritika kojom zna osuti mu stoji, jer se zalaže za vladavinu prava. Pa kaj bi ti štel da ko mušketir poteže sablju da bi stigao do cilja. To njemu ne priliči i to bolje leži nekoj drugoj gospodi. No kada smo već kod najboljih, daj izbaci neko ime, možda se nađemo.

  6. Interesantno kako gospodin kolumnist ima selektivno pamćenje, pa zaboravlja da lokacija Babine Gora datira iz studije izrađene za vlasti u Gradu Karlovcu 2001-05. godine, čiji je i on bio istaknuti član. Mada, ništa čudno, ne pamti on niti dubioze koje je ostavio Radio Karlovcu, tko bi o svemu mislio. Pa zaboravlja i naziv tribine, koji je glasio Što sa otpadom?, a ne kamo sa otpadom. Ali u svjetlu svega što se oko te tribine dešavalo, to je još najmanji problem, koji sve govori o kolumnistu, ali ništa o tribini.
   Izgradnja CGO Babina Gora vodi se na načelu da će CGO preuzeti otpad koji gradovi i općine ne mogu zbrinuti na drugi, ekološki i ekonomski prihvatljiv način, o čemu je još 2011. potpisan sporazum Županije te gradova i općina. I to je što se tiče Županije i CGO-a na Babinoj Gori – to. CGO je projektiran sukladno važećoj Direktivi o otpadu i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (pa i sukladno Direktivi o vodama), a po potrebi će se prilagoditi i dodatnim ciljevima određenih novim Planom gospodarenja otpadom RH, a koji su iznad onoga što propisuje Direktiva. Uostalom i sam ministar je rekao „sustav CGO-a je postavljen na način da ga je moguće poboljšati kako bi ispunili zahtjeve kružnog gospodarstva“. Dakle, nema panike, samo treba raditi, a ne tapkati u mjestu. Iz toga razloga je i poziv ministru Dobroviću da posjeti Karlovačku županiju i KODOS te da se rasprave sve eventualne nedoumice, ali i opcije koje su novim Planom otvorene, sve kako bi mogli što je prije moguće nastaviti taj projekt.
   Sada se u javnost plasira teza da je izgradnja CGO-a u suprotnosti sa ciljevima koje je PGO RH (i važeća Direktiva) utvrdio, što je netočno. Tako i na ovoj tribini umjesto rasprave „što Plan gospodarenja otpadom od 2017. do 2022. donosi građanima, odnosno kako se Karlovac i Karlovačka županija kane postaviti prema tome“, gđa. Mirna Međimorec postavlja dilemu otpad u CGO ili u reciklažu. O tome će, sukladno sporazumu iz 2011. odlučiti komunalne tvrtke, a ne CGO ili Županija, odnosno komunalci će učiniti ono što im je isplativije. I tu je osnovni problem sustava jer (citiram M.I.) „Komunalac iz njemačkog Münstera ……….jasno je rekao da se 83% razdvajanje može postići ako plaćamo 200 eura po toni otpada što je nekoliko puta više nego što danas plaćamo i ako se podigne cijena odlaganja čime se građane i tvrtke nagovori na razdvajanje.“ 60%-tno razdvajanje PGORH sigurno košta manje, ali još uvijek za građane Karlovca dvostruko više nego danas. Zaštita okoliša košta, od najjeftinijih zadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta odlaganja obrađenog otpada da ne trujemo sebe i oko sebe (oko 100 EUR/m2 deponije) do cijelih sustava odvojenog skupljanja / oporabe / reciklaže da globalno spasimo resurse. Čak i uz obilno financiranje, do 50% izdvajanja trebaju i godine, pa i desetljeća edukacije, tijekom kojih će značajan dio otpada morati završiti na CGO-u. I to je to. Ako netko smatra da CGO-a više ne treba, kao što je u završnoj riječi izjavila gđa. Međimorec, tada bi bilo dobro da kaže gdje će npr. Karlovac/Ogulin/Slunj/Duga Resa/— deponirati svoj ostatak otpada. I tko će platiti dodatnih približno milion eura godišnje za njegov transport do najbližeg centra.
   I to je trebalo reći na tribini, ali moderator mi nije dopustio govoriti, iako me još 19. siječnja pozvao da sudjelujem u istoj. Ovo jedinstveno iskustvo, da sam nakon ranog pozivanja, tretiran kao obični sudionik, govori puno o samoj tribini, ali i o njezinom stvarnom organizatoru. Zašto „organizator“ nije znao odgovoriti na moje pitanje o tribini? Zar nije znao? Zar je to Polka – perjanica građanske i politička kulture Karlovca? I tako su sudionici ostali bez mnogih odgovora, što ide na dušu gosp. Bakiću. A tribina se umjesto o raspravi što sa otpadom sutra, pretvorila u raspravu o onome što je nekada bilo.
   A kolumna na dušu kolumnistu bez vizije, osim tekstova u stilu nisam ja. Sa standardnom figom u džepu svekolikom pučanstvu.

  7. Kao prvo vi ste bili sudionik na raspravi odnosno zaiteresirana javnost koja se imala pravo javiti za rječ a nikako držato predavanje. Nek Vam Polka organizira tribinu i molim lepo samo opletite. I što Vi imate sa RCGO Babina Gora. Pa postoji tvrtka KODOS d.o.o.i postoji vlasnik većinski, a to je grad Karlovac. Postoji diretktor, odnosno direktorica. Sad kao nemate kud sa cca. 15 000 tona godišnje koje će ostati kad se primjenom novog zakona obradi otpad komunalnih tvrtki. Treba Vam 250 000 000 00 kuna europskog novca i rupetina od 20 000 000 m/3 prostora da ga u nju zbrinete. Pa tvrtke koje se bave sakupljanjem otpada tipa Čistoće d.o.o. će sirovine koje izuzme iz otpada i sama prodati a Vama će gosp Maradin na Babinu Goru dovesti neselektirani mješani otpad koji ćete istovariti u dolinu. A što u SUNO i ostalim dokumentima piše 100 000 tona otpada? Čijeg otpada – javno privatnog partnera? Velite da nemate kud s tim dijelom neobradivog otpada. Pa što ste šutili kad je na Ilovac dovažano smeće iz ostatka Hrvatske? Stotine tisuća tona mimo vage i bez dokumentacije. Istog direktora ste postavili i za direktora CGO Babina Gora. Zna čovjek znanje.
   Pa nije Vam Ministar Dobrović Vaš djelatnik i bivši Ministar Zmajlović. Ovo nije način komunikacije s čovjekom koji za razliku od Vas shvatio da je servis građana i rješio problem za koji ga plaćamo a to je zakon o gospodarenju otpadom. ” http://kaportal.rtl.hr/lijevi-aperkat-kolumna-nikole-vuljanica-smece-karlovacko/ mmaradin 5. listopada 2016. at 18:22 „A lovicu bumo vidjeli kada se ministar umilostivi. Neovisno od kuda lovica dolazi, jer se u ovoj centraliziranoj državi bez njega ne može ništa. Samo dok skuži koji je njegov interes“.
   Krasno! Sad zovete Ministra Dobrovića u Karlovac da ga se navuče na tanak led. Nemate ni studiju isplativosti a vrijeme neumorno teče. Lokacijsku dozvolu imate? Naravno, kad ste je sami sebi izdali. Lokalna vlast plaćati će penale a ne država ni Ministar. A hoće li to dozvoliti novi Župan, vidjet ćemo.
   Kako ćete pravdati do sada hrpe novca kojeg ste neumoljivo trošili a niste rješili Regionalni CGO. Puj pik idemo izpočetka. Šutnem direktora u rit metnamo drugog i idemo nove studije nova dokumentacija ispočetka. Do sad ste potrošili puste milione kuna nas poreznih obveznika i da nitko ne pita ništa. A i kako bi kad imate u rukama izvršnu vlast koja futra vaš suludi projekt. Idemo Županijski vijećnici: Diži ruku ,sad. ko ne digne ruku, Partija sve vidi, Partija sve zna, Partija pamti. Pa dokle, do časa kad ćemo plaćati debele penale za ne provođenje onoga što smo izdogovarali i potpisali s EU. Pa da što Vas briga nećete Vi to plaćati plaćaćemo mi porezni obveznici. I sad se javi tamo neki blefolog i kaže: Ako ne možete rješiti problem idemo van biraćemo one koji mogu. A ne Vi i ekipa ste nezamjenjivi. A bumo vidili. Skoro.
   A Vi štovani gospodine daj više preuzmite mjesto direktora KODOS d.o.o. i lokaciju koju tako zdušno branite.

  8. Istina je g. Maradin da se Nikola Vuljanić usprotivio još davno prije 2001-5 g, i svoje mišljenje o tom projektu iznio karlovačkoj javnosti, ne jednom. No danas to i nije više bitno. Bitno je da su uvjeti “sazreli”, koliko sam vidio na tribini, i da smo si danas puno bliži u svemu nego ranije i to me veseli. Hoću reći, kada bi svi zajedno podržali to kružno gospodarstvo ministra Dobrovića, tada saga o Babinoj gori postaje suvisla. Tada više ne bi bilo otpora po bilo kojem pitanju, osim same lokacije. Umjesto daljnjih optužbi tko je kriv za što, najbolje je sve prespavati i udružiti znanje svih aktera i onda krenuti u nekom novom smjeru. Ni jedan početak nije lagan, no vremena se ima sve manje. Upravo je tribina pokazala da Karlovac ima dovoljno stručnog resursa da ovaj problem adekvatno riješi. Koliko sam shvatio, razlike koje postoje su u stvari samo nijanse u nekim tehničkim detaljima, koji se mogu usputno riješiti.
   Glede same lokacije. Tu zaista postoji veliki tehnički problem i to zaista odgovorno tvrdim. Zadnje praćenje stanja na izabranoj lokaciji od strane nas amatera, pokazalo je da u situacijama koje su uslovljene klimatskim promjenama, količina oborinskih voda se koncentrira tijekom proljeća. Pri tom je utvrđeno da se godišnja količina padavina ne mijenja, što znači da imamo sve vlažnija proljeća i sve sušnija ljeta, a klimatolozi predviđaju da će se takav trend nastaviti. Sama deponija, po konfiguraciji slična je lijevku sa ogromnim bočnim stranicama, koje u vrijeme sve većih nepogoda rezultiraju bujicama vode koju nikakve tehnologije nisu u stanju obuzdati. Dokaz tome je film kojega sam snimio nekoliko dana nakon obilnih oborina u kojem se jasno vidi o kojoj količini vode se radi. Zadržati otpad u ovakvim situacijama je nemoguća misija. U filmu se vidi da je vodeni val presjekao šumsku cestu na dubinu veću od dva metra. Što bi taj val učinio sa deponiranim smećem možemo tek nagađati. Siguran sam da bi smeće plivalo nizvodno po cijeloj Babinoj gori, preko Cerovca i Vukmanića, Štrekovca pa sve do Kupe. Pri tom bi dio tih kontaminiranih voda završio u podzemlju i “dohranio” najkvalitetnije izvorište kojim se služi grad Karlovac za vodoopskrbu stanovništva. S obzirom da znam kako je napravljen SUNO, predlažem županiji da oformi stručnu komisiju koja bi terenskim praćenjem ustvrdila činjenice. Nakon toga odgovornost prebaciti na IPZ, i od istih zatražiti da o svom trošku naprave relevantan dokument sa lokacijom koja bi zadovoljila i najgore uvjete. Poradi vjerodostojnosti uključiti u taj posao zainteresiranu javnost kao nadzor.

   • Jurek, ti baš ne možeš bez muljanja, insinuacija, svađa i pokušaja da nas zavadiš sa Ministarstvom. Dobro da si dao link na raspravu od prije 4 mjeseca, gdje je većina tvojih tvrdnji demantirana. Ne vrijedi trošiti više riječi na tvoje tvrdnje. Tvoje stalno ponavljanje neistinitih tvrdnji u želji da postanu istina je već viđeno na ovim prostorima prije 25 godina. Meni dosta, hvala.
    Garo – „kada bi mi svi zajedno podržali to kružno gospodarstvo ministra Dobrovića“? Pa Županija se još 2011. kroz potpisivanje sporazuma sa gradovima i općinama Karlovačke županije odredila prema kružnom gospodarstvu, odnosno omogućila gradovima i općinama primarno izdvajanje otpada koliko god one mogu. I provela dalje kroz lokacijsku dozvolu smanjene očekivane količine otpada na Centru, koje su zadnjom studijom izvedivosti dodatno smanjene, odnosno povećano je očekivano izdvajanje. Jesmo si time otežali život – jesmo, ali smo se jasno odredili da podržavamo primarno izdvajanje još davnih dana. To što ta informacija nema svoje mjesto u javnosti nije čudno, u modi je već duže vrijeme pljuckanje po županijama.
    Izvrtati činjenicu da smo u postupku rasprave o Planu gospodarenja otpadom RH dali primjedbe, a koje su išle prema tome da Plan bude provediv i iz toga izvlačiti zaključak da smo protiv Plana i protiv primarnog izdvajanja, kružnog gospodarstva i.t.d. je glupost na n-tu potenciju.
    Sada imamo i novi Zakon i novi Plan gospodarenja otpadom RH koji smo u obavezi provoditi i o tome više nema razgovora, odnosno razgovori moraju ići u smjeru provedbe. Svatko tko želi iskreno raditi na tome je dobrodošao, pa i vaša ekipica. Plan je vrlo ambiciozan i ako stvarno želimo 60% izdvajanja 2022. godine, ima posla za sve. Planu se svi moramo prilagoditi, počevši od županija do gradova i općina te njihovih komunalnih društava, ali i građani na terenu. Naš dio kroz prilagodbu projekta CGO-a već radimo i očekujemo da će ministar naći vremena da se o tome ozbiljno porazgovaramo. Nastavljamo raditi jednakom ozbiljnošću kao i prije.

  9. Stvarno mi nije jasno što Vi štovani gospodine imate sa Regionalnim CGO koji je sad postao Mali CGO. Pa lijepo piše u dokumentaciji ( tri SUNO i ostalo) i imaju puno fotkica ogromna postrojenja i hrpa love za to predviđena, preko 250 000 000 00 kn. Na dva hektara samo postrojenja za preradu otpada i pored rupetina za odlaganje smaeća. 100 000 tona kao i za grad Rijeku i okolicu. Sad bi da razgovarate ” Svatko tko želi iskreno raditi na tome je dobrodošao, pa i vaša ekipica.” Koliko se sjećam gosp. garo je tražio sastanke pa je ispao tamo neki blefolog. Da nećete možda ponovno osnovati povjerenstvo?
   Idemo nova SUNO kvalitetna bez lažiranih podataka. Svakako ići u rješavanje problematike sa novim Županom jer sigurno neće vući repove staroga. Kvalitetni ljudi tipa Polović, Hajdin, Grčić, ima ih još i u Čistoći d.o.o. ali se distanciraju i šute jer ne žele u tom kolu plesati. Može i u mom dvorišću ni problem dam i zemlju. Odgovornost za schranja na Ilovcu. Odgovornost za sva dosadašnja schranja u svezi Regionalnog CGO.

  10. Svaki građanin Karlovačke županije ima ili će imati veze sa CGO.
   U smislu posla, kao jedinica regionalne samouprave, nadležni smo za planiranje lokacija odlagališnih ploha za zbrinjavanje azbestnog otpada i lokacija odlagališta otpada, a zajedno s jedinicama lokalne samouprave, putem pravnih osoba koje uspostavljaju i upravljaju centrima za gospodarenje otpadom (temeljem vlasničkih obveza) osiguravajmo kapacitete za obradu miješanog komunalnog otpada i otpada koji preostaje nakon obrade miješanog komunalnog otpada – check.
   Dodatno i za izdavanje dozvola za gospodarenje otpadom za koje nije nadležno MZOE, provjeru usklađenosti plana gospodarenja otpadom proizvođača otpada, te provjeru usklađenosti (i izdavanje prethodne suglasnosti) planova gospodarenja otpadom jedinica lokalne samouprave s Planom gospodarenja Republike Hrvatske.
   Svatko tko je službeno zatražio sastanak je do mene i došao vrlo brzo. Da ne kažem da su ljudi oko Babine gore i bez traženja znali banuti na vrata i obaviti razgovor u miru, jednostavno nisu htjeli da ih itko od vaših čuje ili vidi.

  Odgovori