GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Male tajne najdražeg zagrebačkog jela - kako napraviti najbolji zagrebački odrezak?

Male tajne najdražeg zagrebačkog jela - kako napraviti najbolji
zagrebački odrezak?

Pravilna priprema zagrebačkog odreska uključuje izbor najsočnijih dijelova teletine, a može se spravljati i od svinjetine, piletine ili puretine. Specifičnost pravog zagrebačkog odreska prepoznaje se po punjenju sa šunkom i sirom. Sir mora biti topljiv, dok će se od šunki najbolje uklopiti PIK šunke s 2 posto masnoće - Šunka u ovitku ili Zlatna kuhana šunka i učiniti zagrebački odrezak pravom gurmanskom delicijom. Također, PIK šunke s 2 posto masnoće imaju smanjen udio soli i ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju pa su odličan odabir za one koji, uz dobar zalogaj, brinu i o zdravlju.

Stoga, sočni komad mesa napunjen šunkom i sirom, uvaljan u brašno, jaja i krušne mrvice pa ispečen do zlatno-žute boje pravi je nazivnik za zagrebački odrezak. Na je video recept, a u nastavku recept za spravljanje originalnog zagrebačkog odreska.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sastojci:

4 teleća odreska (veća)

4 kriške PIK šunke s 2 posto masnoće

4 kriške sira (gouda ili trapist)

sol, papar

Za paniranje:

brašno

2 jaja

krušne mrvice

ulje

Priprema:

  • Odreske tucite preko prozirne plastične folije te ih nakon toga po želji popaprite i posolite.
  • Zatim pripremite krišku PIK šunke s 2 posto masnoće i krišku sira, a pritom ih položite na polovicu odreska.
  • Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te tek onda na nju krišku sira, a nakon toga odrezak preklopite i rub nježno pritisnite prstima.
  • U brašno uvaljajte svaki odrezak pa nakon toga u razmućena jaja i u krušne mrvice.
  • Sa svake strane na ulju pržite odreske po nekoliko minuta i to sve dok korica ne poprimi zlatnu boju.
  • Poželjno je pržiti na laganoj vatri, a rub mesa možete pričvrstiti i čačkalicama.
  • Gotove odreske poslužite uz tradicionalne priloge koje svi vole – rizi-bizi ili krumpir, a odreske pokapajte limunovim sokom.
  • Po želji možete poslužiti i zelenu salatu.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!