KAportal Mandić: Karlovački mostovi zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete, ali i traže dodatna ulaganja - Grad je dokumentaciju pripremio, no toliko novca nema | Karlovački informativni web portal

Mandić: Karlovački mostovi zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete, ali i traže dodatna ulaganja – Grad je dokumentaciju pripremio, no toliko novca nema

Karlovački mostovi, među njima i Banijanski, zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete, ali traže dodatna ulaganja. Grad, iako je dokumentaciju pripremio, za to sam novca nema, ali traži dodatne izvore financiranja.

Poručio je to gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući Nikoli Badovincu na javno postavljena pitanja o sigurnosti karlovačkih mostova, posebno Banijanskog.

U posljednjih šest mjeseci napravljena je projektna dokumentacija za Banijanski, na Maloj Švarči prema zoni i za most na Rakovcu.

– Ta je projektna dokumentacija bila predmet razgovora s Ministarstvom graditeljstva nakon što je ono upozorilo na stanje mostova u Hrvatskoj i odradili smo niz sastanaka. Nama je u ovom trenutku važno da sva ova tri mosta zadovoljavaju te minimalne tehničke uvjete i nisu opasni. Ali, isto tako, činjenica je da uslijed teških tereta mostovi trebaju održavanje. Kad bi sva tri mosta radili odjednom, vrijednost je skoro 35 milijuna kuna, izjavio je Mandić, dodavši kako im je u Ministarstvu rečeno da Republika Hrvatska radi bazu mostova.

– I mi ćemo sigurno dio novca tražiti od Ministarstva graditeljstva, dio novca će morati biti naš. Isto tako, postoji mogućnost da se u sklopu ITU mehanizma osmisli jedan projekt koji bi uključivao potpunu obnovu ova tri mosta. Već je idejno rješenje za taj projekt napravljeno i mi ćemo s tim prijedlogom ići, kandidirat ćemo ga na ITU mehanizam. Mislim da nam je svima jasno, pogotovo Banijanski most koji je 2011. saniran, da svi ovi mostovi ipak traže dodatno ulaganje, dodatno održavanje, ali za sad zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete. Obzirom da je Banijanski most jedina veza za teške terete kopnene s morskom Hrvatske, odradili smo i sastanak s Hrvatskim cestama i od njih tražili da oni sa svoje strane participiraju, ali još nismo dobili odgovor, rekao je Mandić.

  • KAportal.hr

  • Odgovori