KAportal Milijan Brkić baš ne voli medije: Podnio je 34 tužbe protiv njih i dobio više od 250.000 kuna! | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Milijan Brkić baš ne voli medije: Podnio je 34 tužbe protiv njih i dobio više od 250.000 kuna!

PIXSELL/Shutterstock

Potpredsjednik Sabora i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić dobro je poznat u Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Naime, u samo pet godina podigao je čak 33 tužbe protiv medijskih izdavača.

Vodi još jedan spor protiv jednog medija pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu, znači broj tužbi je 34. Riječ je o tužbama koje je podigao od 2015. kad se HDZ vratio na vlast do danas. Ta 34 puta svjedočio je o teškim duševnim bolima koje je pretrpio zbog novinarskih tekstova.

Pribroje li se tim tužbama i one koje je podigao i prije 2015., broj tužbi premašuje i 40. Do sada još je 15 sporova u rješavanju, a 18 ih je riješeno pravomoćnom ili nepravomoćnom presudom, nagodbom ili obustavom postupka zbog stečaja ili ustupanjem drugom sudu.

Sud mu je na ime duševnih boli do sada pravomoćno dosudio 70.000 kuna. Po nepravomoćnim presudama smiješi mu se još 135.000 kuna na ime duševnih boli.  Općinski sud u Sesvetama nepravomoćno je presudio da mu jedan tjednik mora isplatiti 49.000 kuna.

U svim tužbama zastupa ga isti odvjetnik

Potvrde li županijski sudovi te zasad nepravomoćne presude, Brkić će na ime duševnih boli uz već isplaćenih 70.000 kuna inkasirati još 184.000 kuna.

U svim tužbama zastupa ga isti odvjetnik, Roman Bihar. Usto, sve tužbe sliče jedna drugoj bez obzira je li mu duševne boli zadao istraživački tekst, autorski komentar ili članak prenesen iz drugog medija.

U svim Brkićevim tužbama stoji sljedeći tekst: “Nakana tuženika u predmetnom tekstu nije bilo argumentirano istraživačko novinarstvo, a niti iznošenje vrijednosnog suda u dobroj vjeri te autor uopće nije provjerio točnost i istinitost navedenog već se radilo, a što je vidljivo iz stila pisanja, jedino i isključivo o tome da se tužitelja (tj. Brkića) povrijedi i ponizi”.

“Zbog navedenog teksta je tužitelj (tj. Brkić) javno, imenom i prezimenom osramoćen te je imao velikih neugodnosti u svakodnevnom životu i radu. Zbog toga je trpio i danas trpi velike i intenzivne duševne boli. Povrijeđeno mu je dostojanstvo, ime, ugled i čast, a trpi i psihički strah zbog javnog poniženja. Stoga zahtijeva isplatu pravične naknade od…”

U svim optužnicama, Brkić za svoje duševne boli traži “primjerenu naknadu” od 40.000 do 50.000 kuna. Njegov odvjetnik u špranci jedne te iste optužnice, kako je već potrebno, mijenja naziv medija i tuženog teksta. Ponekad ubaci i tvrdnju da mu klijent zbog objavljenog teksta “pati od nesanice”, piše Jutarnji list.

Brkić je tijekom 2018. pojačao tužbe protiv medija zbog serije tekstova o aferi vezanoj uz elitnu prostituciju. Zanimljivo je i kako ni u jednom sudskom spisu nije pronađen liječnički nalaz koji bi potvrdio tvrdnje o duševnim bolima koje trpi. Ni u jednom od sporova sud nije zatražio stupanj duševnih boli koji utvrđuje ovlašteni sudski vještak, već se suci oslanjaju na iskaz osobe koja tuži medije.

RTL.hr

  • Odgovori