KAportal Mladi filmaši u Italiji - Karlovčanin Miran Ratković u društvu sa slavnom Jennifer Aniston | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Mladi filmaši u Italiji – Karlovčanin Miran Ratković u društvu sa slavnom Jennifer Aniston

aniston_ratkovic-filmasiHrvatska delegacija vratila se s filmskog festivala Giffoni Experience, jednog od najvećih svjetskih festivala za djecu i mlade, koji se od 15. – 24. lipnja održao u talijanskom gradiću Giffoniju. Posebnost je festivala što prikazane filmove namijenjene djeci i mladima ocjenjuju upravo oni sami. Ove su godine organizatori festivala, potvrdivši uspješnu suradnju Giffonija s Hrvatskim filmskim savezom, odnosno mladim filmašima iz udruga članica, među kojima je i naš Kinoklub Karlovac, poslali rekordnih sedam pozivnica za mlade filmaše iz Hrvatske. Troje mladih je tako sudjelovalo u posebnom, a četvero u regularnom žiriju festivala.

ratkovic_filmasi Opravdavši svoja ranija sudjelovanja na festivalu, posebne su pozivnice dobili Rebeka Čuljak iz Zaprešića, Tin Ostrošić iz Slatine i Miran Ratković iz Kinokluba Karlovca. To je bio Tinov drugi, a Rebekin i Miranov čak treći posjet festivalu. Na festivalu su gledali filmove i diskutirali kao članovi posebnog žirija, i to u dobnoj skupini 16+. Miran je pak dobio čast da bude odabran u skupinu od petero sudionika za upoznavanje i druženje s ovogodišnjom posebnom gošćom festivala, hollywoodskom glumicom Jennifer Aniston.

ratkovi_filmasiU radu regularnog žirija sudjelovalo je četvero mladih hrvatskih filmaša kojima je sudjelovanje na Giffoniju nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva. U žiriju 13+ sudjelovale su Petra Veselin iz OŠ Ivanke Trohar iz Fužina te Katarina Jukić iz OŠ Rudeš. U žiriju dobne skupine 16+ sudjelovali su tako Mario Mateljić i Mirsad Mahmutović iz Studija kreativnih ideja iz Gunje. Mlade je na festival i ove godine vodila profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te dugogodišnja suradnica HFS-a, ujedno i selektorica Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala Ana Đordić.

ratkovic_filmasi-1Odlazak mladih na filmske festivale i radionice omogućava da, kroz diskusije i druženje, stječu nova poznanstva i znanja. Druženje s vršnjacima sličnih interesa iz različitih zemalja idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka, ali i implementaciju već stečenih znanja i iskustava. Naša se delegacija s Giffonija zasigurno vratila puna dojmova i bogatija za neke plodne diskusije te vrijedna poznanstva, pa čak i s glumačkim superzvijezdama. Nadamo se da će stečena iskustva što prije primijeniti u nekim novim, nagrađenim filmovima, a nova karlovačka delegacija sprema se za odlazak na TheNextFilmFestival u Dansku za mjesec dana.

KAportal.hr

  • Odgovori