KAportal Misteriozna bolest izaziva paniku kod Amerikanaca! Simptomi podsjećaju na upalu pluća | Karlovački informativni web portal

Misteriozna bolest izaziva paniku kod Amerikanaca! Simptomi podsjećaju na upalu pluća

Stvorila se panika jer se stotinjak američkih studenata zarazilo misterioznom plućnom bolesti koju u 14 saveznih država povezuju s pušenjem e-cigareta.

Simptomi su im slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća – otežano disanje, bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev.

Većina ih je u bolnici u teškom stanju na intenzivnoj njezi. E-cigarete, kao takozvanu “zdraviju” zamjenu za klasične cigarete, koriste milijuni ljudi u SAD-u, ali i diljem svijeta.

Američki Medicinski centar za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) objavio je da ispituju slučajeve bolesti u suradnji s vlastima u Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti i Wisconsinu.

Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, “zdravija” zamjena za klasične cigarete. I da se najčešće javlja među mladima.

  • RTL.hr

  • Odgovori