KAportal Mještani najmlađeg dugoreškog Mjesnog odbora obilježili svoju zaštitnicu Svetu Jelenu | Karlovački informativni web portal

Mještani najmlađeg dugoreškog Mjesnog odbora obilježili svoju zaštitnicu Svetu Jelenu

Mještani najmlađeg dugoreškog Mjesnog odbora Sveta Jelena, jučer su obilježili svoju zaštitnicu. Prvo je održana sveta misa, a potom i veselo druženje mještana. Podsjetimo, ma mjestu gdje je nekad bila kapela Svete Jelene, mještani su se organizirali i predanim radom prije koju godinu izgradili malu kapelu i postavili raspelo, a cijeli prostor koji je nekad bio potpuno zapušten i zarastao u grmlje i kupine, sad je ugodno mjesto za druženje.

Crkva nam je ustupila zemljište na kojem se sad mještani druže i obilježavaju Svetu Jelenu, a Grad Duga Resa nam je osigurao sredstva i upravo je ovdje postavljena i drvena kućica za potrebe rada Mjesnog odbora, jer do sada nismo imali prostor za rad – ispričao nam je Drago Mataković predsjednik MO Sveta Jelena te pojasnio kako će uskoro u kućicu biti sprovedene vodovodne i električne instalacije koje još nedostaju kako bi ovaj prostor bio u punoj funkciji.

Sveta Jelena ovdašnjem pučanstvu znači jako puno, a dugoreški pisac i slikar Vladimir Halovanić posvetio joj je nekoliko stihova i naslikao uljem na platnu plato s kojeg puca pogled na cijeli kraj.

KAportal.hr

Sveta Jelena

 • Iznad sela, nad cijelim krajem,
  ovo brdo oduvijek bdije.
  I kao da govori: „Ja dugo trajem,
  mnogo se tajni u meni krije.“

  Tu kosti naših predaka leže,
  i ostaci crkve rasuti su svuda.
  U davno doba priča seže –
  mnogo je vojski prošlo tuda.

  Sad struja tu je, znak novog doba,
  i stara lipa još uvijek se ne da,
  a Krist, što je ustao iz groba,
  kraj kapele, s križa – u selo gleda.

  V. H.
  Sveta Jelena, ulje na platnu, 2018.

   

 • Odgovori