KAportal Mladi Ukrajinac bježao policiji terencem punim migranata - sud ga poslao u zatvor i odrezao mu paprenu novčanu kaznu | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Mladi Ukrajinac bježao policiji terencem punim migranata – sud ga poslao u zatvor i odrezao mu paprenu novčanu kaznu

foto ilustracija

Općinski sud u Gospiću osudio je 22-godišnjeg strojovođu iz Ukrajine na godinu dana zatvora te na još jednu godinu uvjetnog zatvora s rokom kušnje od pet godina, kao i na 15.000 kuna kazne zbog krijumčarenja migranata. On je 10. veljače u mjestu Bujadnice na području Općine Donji Lapac uhvaćen kako krijumčari ilegalne migrante.

U Nissanu Terranu malteških registracijskih oznaka on je u dogovoriu s nepoznatom osobom zvanom Ali prevozio čak 11 osoba, od čega šestero Afganistanaca i petero Pakistanaca, od kojih ih je nekoliko vozio i u prtljažnom prostoru. Za nagradu od 500 eura vozio ih je prema graničnom prijelazu Pasjak, no ubrzo nakon kretanja po ruti zaustavila ga je i u tome spriječila lička policija. Oduzeli su mu vozilo i dva mobitela te su te pokretnine postale vlasništvo Republike Hrvatske.

Okrivljeni je priznao počinjenje kaznenog djela. Naveo je kako je dobio vozilo i lokaciju na kojoj će pokupiti migrante, a vozilo bi nakon isporuke ostavio na granici sa Slovenijom. Onaj tko bi vozilo došao pokupiti bi ga isplatio, ali bi mu iznos umanjio za troškove goriva. Rekao je da mu je žao te da više nikada ne bi počinio isto.

Policija je s njim i njegovim putnicima imala pune ruke posla. Naime, nisu ga uspjeli zaustaviti pri prvom pokušaju, jer je na njihov znak “stop” samo produžio dalje ubrzavši. Ipak, nakon nekih 1500 metara je stao, a svi iz automobila su se razbježali, No, svi su na kraju uhvaćeni.

– Olakotnim na strani optuženika cijenjeno je priznanje djela, čime je doprinio bržem okončanju kaznenog postupka, iskazano kajanje i mlada životna dob, budući je tek izašao iz zone mlađe punoljetnosti, koja je po mišljenu Vijeća doprinijela donošenju odluke o počinjenju djela, kao i postojeći kronični zdravstveni problemi te okolnost da u Republici Hrvatskoj nije osuđivan, dok mu je otegotnim cijenjena iskazana upornost u počinjenju djela, na način da se nije htio zaustaviti na znak policije, obrazložio je sud.

KAportal.hr

  • Odgovori