KAportal MNOGIMA PRIMAMLJIVA RTL istražio tko sve u Hrvatskoj ima državljanstvo BiH: 'Mi nemamo Europski uhidbeni nalog...' | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

MNOGIMA PRIMAMLJIVA RTL istražio tko sve u Hrvatskoj ima državljanstvo BiH: ‘Mi nemamo Europski uhidbeni nalog…’

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, uz hrvatsko, ima bosanskohercegovačko državljanstvo. Ne samo to, nego posjeduje i diplomatsku putovnicu, otkrio je portal Index.hr.

I dok je zakonom točno određeno tko smije dobiti diplomatsku putovnicu, prema broju onih koji u Hrvatskoj imaju dvojno državljanstvo čini se da do njega nije tako teško doći.

Miroslav Kutle, Branimir Glavaš, Zdravko Mamić. Duga je lista onih koji su bijeg od hrvatskog pravosuđa našli u Bosni i Hercegovini. Višestruki USKOK-ov optuženik, gradonačelnik Bandić, ukoliko bude potrebe – ima gdje.

U Zagrebu građani jednoglasni. Dvojno državljanstvo treba ukinuti.

“Zato što čovjek mora živjeti i raditi i misliti jednu zemlju.”

“Svaka čast, u poštenim prilikama – da, ali u nepoštenima imamo primjera vrlo svježih u Hrvatskoj to se zloupotrebljava i nije dobro za pravni i bilo koji sustav unutar naše države.”

Korist više nego očita
Jesu li bosansko-hercegovački građani malo blaži u stavovima?

“Il’ ste dijaspora il’ ste građani te države!”

“Mora se krivično goniti. Tko god!”, poručili su građani.

Od BiH državljanstva, dok su na području Republike Hrvatske, građani nemaju puno koristi.

“Hrvatski državljanin bez obzira na to što možda posjeduje državljanstvo neke druge ili treće zemlje, on je u Republici Hrvatskoj hrvatski državljanin i ima svoja prava i obveze”, kaže nam glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

No u nekim je situacijama korist više nego očita.

“Nakon što je u studenom 2012 između Hrvatske i BiH potpisan ugovor o međusobnom izručenju vlastitih državljana izručuju se za djela organiziranog kriminaliteta, koruptivna kaznena djela i djela pranja novca vlastiti državljani ako je propisana kazna veća od 4 godine. Za ostala kaznena djela taj je cenzus još viši pa se izručuju samo vlastiti državljani za djela za koja se može izreći deset godina i više”, govori odvjetnik Rafael Krešić.

Za djela prije sporazuma, a takva su primjerice sva iz privatizacije, sporazum se ne može primijeniti. Nema izručenja. Bosna i Hercegovina dozvoljava mogućnost da se umjesto izdržavanja zatvorske kazne ona i otkupi.

BiH mnogima primamljiva
“Primjerice, za kazne zatvora do godine dana. Ne znam točno. Zadnje što sam čuo bilo bi 18.000 eura za godinu dana”, ističe Krešić.

Njegov sarajevski kolega zna i zašto je još BiH mnogima toliko primamljiva.

“U Europi postoji taj Europski uhidbeni nalog koji mi nemamo pošto nismo članica Europske unije i obzirom na stanje u pravosuđu i obzirom na stanje u pravosuđu nećemo ni biti narednih 10 ili 20 godina”, jasno će odvjetnik Ifat Feraget.

U Hrvatskoj je nešto manje od 85.000 građana koji imaju dvojno državljanstvo.

RTL.hr

  • Odgovori