KAportal U Mostanju otvorena mini toplana na biomasu, prva takvog tipa u RH - kuma postrojenja Mirela Holy | Karlovački informativni web portal

U Mostanju otvorena mini toplana na biomasu, prva takvog tipa u RH – kuma postrojenja Mirela Holy

Kuća Bosshardovih u Mostanju
Kuća Bosshardovih u Mostanju

Karlovačka obitelj Bosshard u naselju Mostanje danas je pred brojnim novinarima i saborskom zastupnicom Mirelom Holy kao kumom, otvorila prvo mini kućansko postrojenje na biomasu.

Kako tvrdi ponosni vlasnik Pierre Bosshard, inače Švicarac s karlovačkom adresom, njegova mini toplana nije puno koštala, dok će kao nusprodukt dobivati vrhunski humus koji će koristiti u vrtu. Mini toplana troši biomasu, malčirano granje i predstavlja u Hrvatskoj zasad jedinstveno postrojenje koja u Europi i nisu tolika nepoznanica.

Bivša ministrica zaštite okoliša a sada predvodnica ORaH-a, nove političke opcije sa zelenim predznakom, pohvalila je inicijativu obitelji Bosshard, te kazala kako održivi razvoj upravo počiva na ovakvim projektima.

KAportal.hr

DSC_1829

 •  

   

   

   

   

  DSC_1825

 • 18 komentara

  1. moja baba bi rekla da je to gnojnica, a švicarci da je biomasa.

   e di je švicarska od nas… 😀

  2. btw – neka u švicarskoj proba napraviti tako nešto, pod vlastitim prozorom, metar od nogostupa 😉
   a sam proces nije ništa mudro. koliko se puta zapalilo smetlište, vlažan stog sijena ili – gnojnica. u hrpu biomase se uroni kiler ili bojler kroz koji piči voda, pumpa koja se aktivira na termostat…a ostatak isto kao najobičnije centralno grijanje. velim -super, al ja to ne bi imao pod prozorom. možda za zagrijavanje kakve farme..di je biomase ionak hrpa.

  3. dobro veliš mell.
   vidim da se i sve ostalo dobro uklapa. ograda, fasada…
   bivša ministrica oduševljenim pogledom gleda kak ovaj mesi drekec u ruci…
   a kak se ono veli?
   gdje smrdi tu je i toplo. i još: od smrada nije niko umro…
   .
   a od kuda stiže malčirano granje?
   .

  4. mislim da je ovo najgori članak koji sam pročitao u zadnjih XY…kao prvo, jel to mini toplana ili “mini kućansko postrojenje” na biomasu? Još nisam čuo za taj stručni termin, al pretpostavljam da se tako u švicarskoj kaže kotlovnica..drugo, što ta konstrukcija uopće grije? Kuću, štalu, toplu vodu, djubrivo? Treće, koja je snaga tako nečeg – jel mogu zagrijat kuću ili šupu? Četvrto, kolika je potrošnja te drvne građe ili čega već? Peto, i vjerovatno ono što ni holy ni on neznaju, kolika je efikasnost tog čuda? Kad bi se imalo odgovore na ta pitanja, moglo bi se štogod i reći o tome, ovako to izgleda kao da se ekipa skupila i otvorila most koji ne vodi nigdje.. p.s. neću ni spominjat da se biomasa (krasnog li prefiksa bio) vodi kao oie samo ako je planski sađena, što ova 99% nije, dakle emisije co2 i slično..

  5. Dakle, fali puno podataka… a činjenica je da to bilje ili ostaci hrane koje se usitni i namoči – fermentira i stvara plin metan koji se onda može sagorijavat i time ponešto zagrijavat, a u ljeti možda delat malo struje…
   To su klasični bioreaktori od kojih je mala energetska produkcija plina i dugotrajan proces nakon čega nastaje humus što je dobro kad imaš kontrolirani input, a ako tu stavljaš smeće, u humusu se mogu naći mnoge nezdrave stvari, pa to onda nije više ni humus nego opasni otpad… Nešto slično je predviđeno na Babinoj gori…

   • nema ovdje metana za gorivo, to je šit koji se zagrije zbog djelovanja bakterija, pod manjkom kisika i svjetlosti. odnosno, obično vrenje ili fermentacija. oslobađa se ovdje celulozni etanol zbog sječke i CO2. to zna svatko tko radi svoje vino. 🙂
    dakle – smrdi, potencijalno je i opasno, al eto barem se lijepo uklapa u krajolik 🙂
    taman kad je mostanje dobilo kanalizaciju, došao švicarac smrdit sa svojim nuklearnim postrojenjem.

  6. slazem se Petračić, ko tu kontrolira oće i koji komadić plastike uletit pa dioksinčić, furančić, simo tamo..nisam znao da uopće možeš napravit svoju spalionicu samo tako..al valjda je po nekim petim propisima, Holly mi se ni čini kao tip (tipica) koji bi se naslikavao bilogdje..mozda jos koja informacija o temi dečki iz redakcije?:)

  7. U Večernjem piše da pomoću te gnojnice od 1000 kuna dobijaju temperaturu od čak 70 stupnjeva?
   Može li netko to razjasniti kako su te dvije brojke moguće?

  8. Petracic dobro veliš samo što će ono gore biti za desetak godina 5- 6 mil m/3 Ipak je to Regionalno MBO smetlište. Kad fermentacija završi imaćemo samo hrpu smeća ko na Jakuševcu. Ovo i nije tako loše za seoska domačinstva koja imaju sirovinu za to. I je treba biti malo dalje od kuće, smrdi.

  9. Mislim da kroz to idu cijevi s vodom, tj. cijevi iz sustava grijanja kuće. Smeće se raspada, pri raspadanju otpušta toplinu koja se prenosi u sustav. Bar tako mislim…

  10. Zaključak na kraju:
   treba kupovat i kuhat puno hrane, puuuno vise nego možemo pojest i onda višak bacat pred kuću u kartonske kutije koje smo poduprli hrđavom žicom za armiranje i tako proizvodit biootpad kojim se možemo lijepo grijati.
   ja ovoliko salate, kelja i kupusa nisam u životu pojeo koliko je tu natrpano, ali imam rješenje. sused ima vrt i sve to uzgaja, pa kada padne mrak…

   • zaboravih malčirane grane. odoh sada kupit bačvu nafte za motorkou, pa lijepo u šumu s traktorom i prikolicom. onda uključim svoj mulcher i za par dana proizvedem toliko mulcha da se mogu grijat 5 dana.
    ihaj!

  11. ne znam zakaj je jučer na mrežnici bio skroz realan članak o ovome, di je sam čovjek objasnio kako stvar radi i za što koristi, a danas je zamjenjen utopijskim sranjem i hvalospjevima Mirele Holy.

  12. našli se na pola puta između švicarske i bosne, jebem ti državu
   najačimi ovaj banner koji stoji jednom petinom na drugoj strani kuche jer je to skroz in 😀

  13. Osnovno bi bilo da si stavi fasadu na kuću

  14. Pozdrav kolegama strucnjacima za permakulturu.

   Sudeci prema slikama, M Bosshard je u Mostanju napravio mali termoenergetski projekt po metodi Jeana Paina (ime se izgovara otprilike kao Zho Pa).

   Za one koji nisu upoznati s njegovom metodom izvlacenja termicke energije iz komposta, dolje cete naci neke linkove o tome. Vecina ih je na engleskom, a oni koji ga ne citaju Engleski mogu koristiti Google Translate.

   Wikipedia stranica – http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Pain

   Kratak dokumentarac – http://www.youtube.com/watch?v=bVCaczil4W4

   Painova knjiga u engleskom prijevodu – http://library.uniteddiversity.coop/Permaculture/Another_Kind_of_Garden-The_Methods_of_Jean_Pain.pdf

   Painova knjiga u njemackom prijevodu – http://www.drachenmuehle.de/biomeiler/Biomeilerbuch.pdf

   Clanak o Painu – http://www.journeytoforever.org/biofuel_library/methane_pain.html

  Odgovori