KAportal Na Korani kod slapa gradit će se betonski zid visok 2,5 i dug 195 metara - ekolozi šokirani, Hanžel kaže da je to preduvjet gradnje hotela! | Karlovački informativni web portal

Na Korani kod slapa gradit će se betonski zid visok 2,5 i dug 195 metara – ekolozi šokirani, Hanžel kaže da je to preduvjet gradnje hotela!

Kad su se već Karlovčani ponadali da ograđeni dio na mjestu nekadašnjeg hotela Korana znači gradnju novog, doznalo se da se pripremaju radovi za gradnju betonskog nasipa – zaštitnog zida. Jedan takav je već izgrađen na rijeci Kupi na Drežniku i dobro znamo kako izgleda, pa je ova informacija gotovo šokirala mnoge, a posebno aktiviste koji se brinu za zaštitu okoliša.

Iako javnost nema pojma kako će izgledati betonski zid uz popularno kupalište kod slapa, neke pojedinosti se mogu doznati iz Rješenja Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije koje je ocijenilo da je zahvat investitora Lana Commerce d.o.o. prihvatljiv za ekološku mrežu.

– Zahvat “Gradnja nasipa – zaštitnog zida” prihvatljiv je za područje ekološke mreže i njime će se, stoji u obrazloženju Upravnog odjela, moći graditi zid visine 2,5 metra mjereno od kote uređenog terena uza zid do vijenca zida i ukupne dužine 195 metara za zaštitu od visokih voda. Zid bi se gradio od armiranog betona s dodacima za vodonepropusnost po jugozapadnoj i jugoistočnoj međi čestice u vlasništvu Lana Commerce d.o.o. Na zid je predviđeno montiranje žičane ograde od tipskih elemenata visine 1,5 metar od vijenca zida, stoji u Rješenju. Također navodi se da će visina zida iznositi od 0,75 metara do 2,50 metara a ukupna visina od krune do temeljne stope 420 centimetara.

Zid za čiju je gradnju već sve pripremljeno je po tvrdnjama investitora Nikole Hanžela jedan od preduvjeta da bi se moglo uopće prionuti nastavku gradnje hotela, odnosno izvedbe druge faze. Zid će štititi novi objekt od visokih voda kojima gotovo svake godine svjedočimo, a posebno je bitan jer će hotel imati i veliku podzemnu garažu i bazen, pa će se ovim zahvatom objekt štititi od poplave.

 • Hoćemo li dobiti još jedno ruglo ili će se zid uklopiti u okoliš treba tek vidjeti, no što se tiče institucija, sve je po propisima.

  KAportal.hr

 • 4 komentara

  1. Prvo, iz teksta ne doznajemo koji su to “ekolozi šokirani”. Mogli ste nazvati nekog i pitati, jer takvih ima. Drugo, ovo je klasični Hanželizam – smislio je zid koji će odvajati običan plebs od ekipe koja će se brčkati u bazenu i neće ni pomišljati da bi se okupala u Korani. Također, na temelju iskustava s istim graditeljem , uvjeren sam da će obuhvatiti preširok prostor i odgristi dio slobodnog kupališta.
   Treće – postoje druge metode zaštite od poplave, a ne nakaradni zidovi visoki dva i pol metra. Pogledajte s druge strane Aquaticu. Pod hitno zaustaviti svim raspoloživim sredstvima. PAN u akciju.

  2. I da – institucija je pod ingerencijom tajkunovog pijuna, bivšeg gradonačelnika, za kojeg znamo da je sudjelovao u svim fazama izvedbe Hanželovog projekta, uključujući i pistu za helikopter na krovu virtualnog hotela.

  3. Ovo prošlo a nije potpisal mmaradin??? Nitko ne čita ” Također navodi se da će visina zida iznositi od 0,75 metara do 2,50 metara a ukupna visina od krune do temeljne stope 420 centimetara.” 420 cm jest jednako 4.20 metera. I na to ide još i ograda. Meni osobno se to zdopada, prvo nebu se životinje sitnog zuba miješale sa životinjama krupnog zuba, drugo sve je po zakonu o čemu pričamo i treće mislim da se blefolozi nisu šokirali ovo je bilo realno za očekivati. Kad bu bila zapiknuta prva lopata? Samo naprijed sa izgradnjom, bu bilo onak, anca pic.

  Odgovori