KAportal Večeras izuzetno bogata Noć muzeja - programi po cijelom Karlovcu, ali i u Ogulinu, Ozlju, Generalskom Stolu... | Karlovački informativni web portal

Večeras izuzetno bogata Noć muzeja – programi po cijelom Karlovcu, ali i u Ogulinu, Ozlju, Generalskom Stolu…

noć-muzeja-fejs-2017-e1485101931311Mnogobrojni programi na čak devet gradskih lokacija, najave dolazaka većih skupina gostiju iz drugih gradova, ali i besplatni mini busevi koji će tijekom cijele noći voziti gradom uz stajališta na svim lokacijama programa – to je tek dio onog što Karlovac večeras nudi uz tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja, koja će ove godine biti bogatija i spektakularnija nego ikad!

Program u Gradskom muzeju Karlovac započinje u 18 sati u atriju muzeja plesnom predstavom “KABODY – Zone tranzicije” u izvedbi Studia 23. Cijele noći moći će se razgledati stalni postav, samostalno ili uz organizirana stručna vodstva s početkom u 21 i 23 sata. Stalni postav okvir je i dviju promocija najnovijeg Vodiča za djecu koja će uz muzejsku pedagoginju saznati brojne zanimljivosti iz povijesti grada Karlovca i „upoznati“ novu ilustriranu maskotu Zvjezdana Šesterokrakića s početkom u 18 i 19 sati. Izložba “Krleža: vizionar i vizuali” postavljena u izložbenom prostoru u potkrovlju, kojom je obilježena 35. godišnjica smrti Miroslava Krleže, u Noći muzeja nadograđena je tematskim dodatkom pod naslovom Krleža/ glazba modrih nevidljivih sfera. U okviru izložbe interpretatorica Nataša Vojnović će u 20:30 pročitati odabrane pjesme Miroslav Krleže na temu noći, a glazbena skupina Mokre gljive iz Zagreba će s početkom u 22 sata izvesti nagrađivani performance na temu Krležinih Balada Petrica Kerempuha. Osim promotivnih straničnika i deplijana izložbe, za učenike srednjih škola kao pomoć u razgledu izložbe pripremljen je i prigodan radni listić.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ do 1 ujutro svi zainteresirani će moći pogledati izložbu “Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja, 250 godina Gimnazije Karlovac”, a za one koji žele aktivniji posjet organizirana je kreativna radionica “Litografija za sve” s početkom u 18:00 sati.

Vatreno-vodeni spektakl u Aquatici – dolaze i brojni gosti

Aquatika je pravi hit među domaćim i stranim turistima, a i za Noć muzeja već su najavljene organizirane grupe gostiju, dok nema sumnje da će programi privući i brojne Karlovčane. A, čeka ih spektakularan susret vatre i vode. U 18 sati kreću POI performansi s vatrom i ledom uz glazbu Jean Michell Jarrea te prigodna POI radionica za djecu. U 19:30 slijedi performans s velovima, a i glazbeni program, odnosno koncert benda Nos Tress. U 20:30 održat će se vatreni show s vatrenim lepezama i POI performansom, a u 22 sata grupni plesni performans uz eko video.

 • Vrlo bogat i zanimljiv program pripremila je i Gimnazija Karlovac – u njoj će biti održan niz malih koncerata i plesnih nastupa te predstava gimnazijske dramske skupine. Posjetitelji će moći sudjelovati u kvizovima znanja, moći će sudjelovati u izradi i degustaciji odabranih jela starih Rimljana, svjedočiti izradi starorimskih frizura te sudjelovati u izradi velike slike u kombiniranoj tehnici.

  Tijekom večeri bit će predstavljena zbirka učila kabineta za fiziku, digitalizirana gimnazijska baština, digitalna „Zora“ te izložba fotografija, a posebno treba istaknuti predstavljanje drugog izdanja knjige Nikole Perića “Svi rakovački maturanti”, koje je na rasporedu u 18:30 sati u učionici broj 1.

  U bogatom programu sudjelovat će i stotinjak gostiju – učenika i profesora iz najstarijih hrvatskih gimnazija, koji dolaze u Karlovac priključiti se obilježavanju 250. obljetnice karlovačke Gimnazije.

  Besplatan obilazak muzeja minibusevima

  I ove godine u programu Noći muzeja sudjeluje i Muzej vatrogastva, čija je zbirka tijekom godine nadopunjena novim vrijednim dokumentima. Od 18 sati pa do 1 ujutro bit će otvoren i muzejski postav vodocrpilišta na Borlinu, a po prvi puta u Noći muzeja sudjeluje i Dječji dom “Vladimir Nazor”, koji će sugrađanima pružiti priliku da do 1 ujutro razgledaju vrijedna djela nastala na 44. ZILIK-u, ali i male izložbe dječjih radova nastalih na radionicama Zimske likovne kolonije.

  Razgledavanje muzejskog postava od 18 do 1 omogućeno je i u franjevačkom muzeju, a posjetitelji će moći uživati i u lijepoj glazbi – djelima franjevačkih skladatelja.

  Trostruki program pripremljen je u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa – u galeriji “Martin Borković” posjetitelji će moći pogledati izložbu s. Samuele Premužić “Čudo Božje krhkosti”, u svetištu je postavljena i izložba slika križnog puta i hrvatskih svetaca i blaženika, karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale, a Zajednica mladih ZaMaK zadužena je za prigodan glazbeni ugođaj.

  Kao što smo spomenuli, za sve posjetitelje organizirani su i besplatni mini busevi koji će stajati na većini lokacija. Polazit će u 18.20, 19.20, 20.20, 21.20, 22.20, 23.20 i 00.20 od Gradskog muzeja i Aquatike, sa stajalištima kod muzeja vatrogastva, vodocrpilišta Borlin, Nacionalnog svetišta sv. Josipa, Galerije Vjekoslav Karas i Gimnazije Karlovac.

  Ogulin, Ozalj, Generalski Stol…

  U Ivaninoj kući bajke u Ogulinu, od 18 sati do 1 ujutro posjetitelje očekuje kostimirano vodstvo kroz stalni postav, edukativno-kreativna radionica izrade šuškalica u 19 sati te edukativna radionica “Zvukovi u bajci” u 22 sata, a u 21.30 na rasporedu je pripovijedanje bajki Ivane Brlić Mažuranić.

  U ogulinskom Zavičajnom muzeju, uz stalan postav muzeja te otvorena vrata sjeverne kulice Frankopanskog kaštela, goste tijekom cijele večeri očekuju i dvije izložbe – “Život i djelo hrvatskog slavuja – Ilme de Murske” te izložba starih knjiga i dokumenata iz fundusa muzeja. U 19:30 koncert će održati mali glazbenici iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić, a u 21 vokalna skupina KUD Klek i Hrvatsko pjevačko društvo Klek. Od 22 sata posjetitelje će animirati DJ Kristijan Vukojević uz glazbu 90-ih.

  Ozljani će, pak, u svom Zavičajnom muzeju, uz kostimirano vodstvom stalnim postavom moći razgledati i tradicionalnu izložbu “Svjetlo u tami”. Riječ je o izložbi ozaljskih likovnih amatera. Središnji događaj bit će, ipak, u 20 sati – javnosti će po prvi puta biti predstavljene dvije slike Slave Raškaj, koje dosad nisu bile dostupne široj javnosti. Riječ je o djelima “Cvijeće” (1897.) i “Slap na Plitvičkim jezerima I” (1901.).

  U 21:30 održat će se projekcije „Iz medijskog arhiva ozaljskog zavičaja“ koje će predstaviti publici kakva je percepcija audio-vizualnih medija o povijesti Ozlja, Starog grada Ozlja, tradicijskih zanata i gradnje te još puno toga što se krije u arhivi Zavičajnog muzeja Ozalj.

  Zahvaljujući vrijednim entuzijastima iz udruge Kovan, i ove godine u Noći muzeja sudjeluje Generalski Stol. Program u župnom dvoru u 18 sati otvorit će predavanje Domagoja Šlata, prof. glazbene kulture na temu “Crkvena glazba kroz stoljeća”, popraćeno glazbenim odlomcima s nosača zvuka. U 19 sati slijedi koncert duhovne glazbe u izvedbi skupine El Shadai i pučkih crkvenih napjeva u izvedbi ženske pjevačke grupe Erdeljke. Naposlijetku, u 20 sati, otvorit će se izložba “Prikaz knjiga i časopisa na temu crkvene glazbe”.

  Neslužbeno i u Prilišću, a u subotu na Vili Anzić

  Iako neslužbeno, u Noć muzeja uključilo se i Prilišće. Za posjetitelje su pripremili zanimljiv program u kojem će biti izložbe na temu povijesti, „200 godina Lujzijane kroz Prilišće“ te „Izložba misnog ruha“ koju je Ministarstvo kulture prošle godine uvrstilo u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. U Zavičajnom domu podsjetit će posjetitelje na koje glazbene instrumente su Prilišćani svirali, kakav je bio utjecaj glazbe na društvo nekada i kakav je danas, zatim prezentirati značaj tambura „Farkaš“ i Priliških orguljaša tijekom 120 godina Hefererovih orgulja u župnoj crkvi te podsjetiti koji glazbeni velikani imaju rodoslovnu poveznicu s ovim krajem.

  A, ako vam mnogobrojni programi u petak neće biti dosta, u subotu će se u akciju simbolično uključiti i Muzej karlovačkog planinarstva i ekspedicionizma na Vili Anzić. Njihova vrata bit će otvorena od 9 do 13 sati, a posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati sve bogatiji postav vezan uz povijest planinarstva, ekspedicionizma, ali i speleologije te Gorske službe spašavanja.

  KAportal.hr

   

   

 • Jedan komentar

  1. Netko će reći da sam zloban ali ne mogu a da ne komentiram. Konačno jedna fotografija gdje je g.Mandić u drugoj funkciji (dakle organizator Noči muzeja od strane Gimnazije) a ne u funkciji u kojoj se naslikava na svakoj slici i pojavljuje na svakom događaju, pa makar to bila i jedna fasada na Švarči, a sve u funkciji predizborne kampanje. Čestitke, mjesto Vam je među gimnazijalcima i u Gimnaziji jer tamo plaću dobivate.

  Odgovori