KAportal Obnavljaju se zapornice na brani kod Pamučne - to je najslabija karika u sustavu obrane od poplava Duge Rese i Karlovca | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Obnavljaju se zapornice na brani kod Pamučne – to je najslabija karika u sustavu obrane od poplava Duge Rese i Karlovca

Karlovačka tvrtka Energoremont počela je radove na revitalizaciji brane kod bivše Pamučne industrije u Dugoj Resi. Kako su ovi radovi važni dio sustava obrane od poplava radove je danas obišao karlovački župan Damir Jelić sa suradnicima, dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar i Tihomir Vojnović direktor tvrtke izvođača radova.

Ovo je prva faza radova koja će trajati 35 do 45 dana ako nam to vremenske prilike dozvole. Tijekom nje ćemo revitalizirati četiri preljevna polja, obaviti popravak podiznih mehanizama tablastih zatvarača i izmjenu kompletnih tablastih zatvarača sa dva cilja. Prvi cilj je spriječiti ogromne gubitke vode rijeke Mrežnice. Ta voda bi se kasnije trebala usmjeravati prema proizvodnji električne energije, prema turbinama u vlasništvu TH Investa. Drugi, možda još bitniji cilj je osposobiti mehanizme za podizanje u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno u slučaju obrane grada Karlovca i Duge Rese od poplava. U drugoj fazi aktivnosti predviđeno je, a trenutno se razrađuje projekt po želji investitora, ugradnja automatskog podizanja, odnosno ugradnja elektromotornih pogona čak i s daljnjim upravljanjem. Uvjeti rada nisu sjajni, a prema našim informacijama nekim zatvaračima nije manipulirano zadnjih 40 godina, što dovoljno govori o važnosti ovog zahvata – kazao je Tihomir Vojnović direktor Energoremonta.

Prema riječima karlovačkog župana Damira Jelića prostor uz bivšu Pamučnu najslabija je karika u lancu sustava obrane od poplava u Županiji.

HE Lešće i Gojak te ovaj prostor sa svojim režimom voda mogu puno olakšati sustav obrane od poplave. Jedna zapornica je rekonstruirana prije tri godine, a sada će biti revitalizirane i preostale tri. Ovo je odličan posao. Veseli me što se one neće pokretati samo mehanički, već se razrađuje i onaj dio da se njima može upravljati pomoću električne energije. Naravno, ovo je jedan u nizu zahvata koji se provode, kako u Karlovcu tako i u Ogulinu. Vrijednost radova u ovoj fazi iznosi pola milijuna kuna, a troškove financira HT Invest . Naime, sustav obrane od poplave je nemilosrdan, nema tu puno razgovora, dva puta smo izdali zapovijed koja nije izvršena. I logika nalaže da svatko odgovoran, poduzima sve što može da nam se to ne dogodi i treći puta – istaknuo je župan Jelić dodajući kako je ovo dobar projekt i za investitora, jer će dobivati više novca od prodaje struje.
Župan Damir Jelić također je istaknuo kako tamo gdje je sedra Županija neće podržavati izgradnju nikakvih novih centrala pa ni malih.

Kišu koja je neprekidno padala prilikom obilaska gradilišta dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar protumačio je kao svojevrsnu simboliku kazavši kao bi bilo čudno da popravljamo zapornicu koja će služiti za obranu od poplava Duge Rese i Karlovca na sunčan dan.

Nadam se kako je ovo, kako kažu u Casablanci (film), početak jednog divnog prijateljstva odnosno početak akcijskog plana za zaštitu rijeke Mrežnice, te da ćemo nakon ovog u suradnji s Županijom, ministarstvima i Hrvatskim vodama pristupiti izumljivanju, ali sanaciji ostalih slapova koji su zarasli i koje treba očistiti, a želja nam je staviti u funkciju i rafting. Siguran sam da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti riješiti sve probleme, istaknuo je gradonačelnik Boljar.

Gradilište su također obišli i predstavnici HEP-a, Hrvatskih voda, vatrogasaca, civilne zaštite i drugi, ali predstavnika investitora nije bilo.

KAportal.hr

 • 6 komentara

  1. Posebno ću naglasiti i citirati Izjavu gospodina župana objavljenu na Radio Mrežnici:citiram “Dio vode, logikom Arhimedovog zakona, se pušta kako bi se oslobodio prostor akumulacija za novu vodu koja dolazi i koja se tijekom vremena može puštati. Takav integrirani sustav nije nikakva novost, on je radio i prije. Zato sam i spomenuo da nam je ovo bila najslabija karika u lancu koju kad sada riješimo dio vode će otići prije nego što nove količine vode dođu, naglasio je župan Damir Jelić”.završen citat.
   Očito je da naš župan baš nema pojma o Arhimedu i njegovom zakonu što je u skladu sa znanjem gospođe europske parlamentarke u engleskom jeziku.
   Jar stvarno bi bilo čudo Božje očekivati da profesor zna nešto o Arhimedu.
   Nakon što je dao izjavu da upravlja vodama pa su ga HDZovci prozvali Mojsijem, sada ga svi mogu zvati i Arhimed.
   A sada županijski Arhimede uči malo:
   “Svako tijelo uronjeno u tekućinu gubi od svoje težine onoliko koliko je teška njime istisnuta tekućina” ili u slobodnom političkom prijevodu : HDZov dužnosnik uronjen u Arhimedov zakon trajno gubi na svojoj težini onoliko koliko su teške njegove glupe i neškolovane izjave.

   AMEN

   evo i originalnog teksta :
   https://radio-mreznica.hr/zapornice-na-brani-u-dugoj-resi-uskoro-nece-biti-najslabija-karika-obrane-od-poplave/

  2. a sada malo o tvrtkama koje su zadužene za upravljanje i koje su vlasnice slapa i zapornice:
   TH Investa je u biti T&H invest d.o.o.Svilarska ulica 2, Varaždin koji je u vlasništvu VN ULAGANJA d.o.o.,VN ULAGANJA d.o.o.Svilarska ulica 2, Varaždin. Ta ista tvrtka je u vlasništvu jedinog vlasnika i to tvrtke
   2R-CONSULTING- UND IMMOBILIEN GmbH, Austrija, jedini član d.o.o.
   Baš me zanima kome je naš županijski Arhimed pisao naredbe da popravi zapornice i da li ta tvrtka i dalje proizvodi struju i kome je prodaje. Možda bi Boljar to mogao odgovoriti, a ako ne zna neka pita nekadašnjeg HDZovog gradonačelnika.Kao šef SISa on bi možda znao odgovor.
   Jer to vlasništvo je puno složenije od upravljanja vodama i zadataka koje obavlja Mojsije zvani Arhimed.

  3. Svega i svačega sam pročitao na ovom portalu ali ovo je par exselans. Zapornice služe da se održi nivo rijeke na optimalnom nivou za potrebe mini HE koja je prije radila u drugom režimu rada, ovisno o potrebi posla. Znači uzme se u obzir prosječan dotok rijeke, izračuna se potreba za potrošnjom el energije i tako se koncipira proizvodna hala – hale. Zapornice reguliraju količinu vode u akumulaciji za potrebe potrošnje.
   “Kišu koja je neprekidno padala prilikom obilaska gradilišta dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar protumačio je kao svojevrsnu simboliku kazavši kao bi bilo čudno da popravljamo zapornicu koja će služiti za obranu od poplava Duge Rese i Karlovca na sunčan dan”.
   Zapornice ne služe onome što je naveo štovani gospodin gradonačelnik Boljar, najblaže rečeno priča gluposti za široke narodne mase. Kad voda grune prelazi preko slapa i pored otvorenih zapornica. Štovani stručnjaci i štovana gospodo bivši drugovi, ovo si radi privatni poduzetnik za svoje potrebe. 500 000 kn je sitnica da se zapornice stave u normalnu funkciju. Dostatno da se malo podmažu šeraufeki promjeni pokoja daska i sve se lijepo popitura ako more u neku drečavu boju da se vidi iz daleka. Da bi se sprečile poplave nužno je očistiti riječna korita od pijeska i mulja, vratiti nivoe slapova na prijašnju visinu a digli ste ih zbog gubitka u vodovodnoj mreži 55% , pao je nivo podzemne vode i fali vode u vodocrpilištu, crpi se maxsimus. Mislim oko 500 l/s. Staviti kanal Kupa Kupa u 100% funkciju i recentno polje staviti u funkciju za višak vode, još pokoja sitnica npr. kod Vukelićevog mosta i problem je riješen. Tamo gdje je kupa bila duboka 12 m kod Brođana danas je možeš komotno pregaziti. 800 000 000 00 i kusur kn koje mislite ulupati u nasipe i kanale neće riješiti problem. Kanali će biti plitki jer moraju pratiti visinske kote terena i vrlo brzo će se zamuljiti. Tko će plaćati skupo održavanje kanala? A da svakih 10 godina dizati ćete nivo nasipa za 1 m. Europa mora biti stvarno šiknuta ako da lovu za taj projekt. Ionak nam to sve ne treba jer će se problem riješiti farbanjem zapornica na slapu kod bivše Pamučne. Ovo bih nazvao kruha i igara za svekojike pučane samo što se po kruh mora ići na švapsku bauštelu. Pravopisne i gramatičke greške napisane su svjesno i namjerno.

  4. 50Hz taj broj inače označava da struja uslovno govoreći mijenja smjer 50 puta u sekundi. Rotor generatora okreće se brzinom od 50 puta u sekundi. Znači da zapornice ne služe za obranu od poplava ma koliko god drečavo budu bile ofarbane nego da osiguraju u akumulacijskom jezeru dostatnu količinu vode da se turbina vrti konstantno 50 okretaja u sekundi. To se opet rješava na drugi način regulacionim ventilom koji automatski u ovisnosti od opterećenja regulira količinu protoka vode. Naravno u granicama režima rada generatora. “Prvi cilj je spriječiti ogromne gubitke vode rijeke Mrežnice. Ta voda bi se kasnije trebala usmjeravati prema proizvodnji električne energije, prema turbinama u vlasništvu TH Investa” – ovo kužim ali ovo ne, “Drugi, možda još bitniji cilj je osposobiti mehanizme za podizanje u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno u slučaju obrane grada Karlovca i Duge Rese od poplava”.
   Znači grune voda jer pada kiša 5 dana kao iz kabla i što mi radimo vintu u ruke i zatvorimo zapornice i reguliramo poplavu. Koliko problema i štete ljudima unazad ovih desetak godina. Pa dali se nitko nije prije mogao sjetiti da je rješenje u pituranju i vinti na mrežničkom slapu u D Resi.

  5. Idemo to pojasniti.
   Brana na Mrežnici je betonska sa preljevom i zapornicama.
   U doba velikih voda preljeva se voda preko kompletne brane i zapornica.
   Zapornice služe samo da se poveća istjecanje iz akumulacije, a to znači da mogu samo povećati poplavu u Karlovcu.Tse se i dogodilo dva puta kad su zbog par kuća u Varoši pokušali smanjiti visinu vodnog lica akumulacije.
   Dva puta su im zapornice pukle i izletile iz vodilica i pa su potopili Logorište.Naravno “sustav” nikada nije rekao da se to dogodilo i štitili su sami sebe. Jednom se to dogodilo za vladavine bivšeg gradonačelnika, a jednom u vladavini sadašnjeg.
   Postoje i slike na portalu RM koje čuvam jer su i njih vjerojatno skinuli.
   Ali kad Arhimed objašnjava da poplavu može spriječiti rekonstrukcija par zapornica sve pokazuje da njegovom neznanju nema kraja. Osim slikanja i uvlačenja Boljara u priču tu nema istine.
   Ako trebate slike koje pokazuju polomljenu zapornicu koja je na Logorište pustila
   270.000 do 540.000 kubika vode u par sati javite se.

  6. iz komentara brillena razvidno je da Tihomir Vojnović direktor Energoremonta laže kad kaže: “Drugi, možda još bitniji cilj je osposobiti mehanizme za podizanje u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno u slučaju obrane grada Karlovca i Duge Rese od poplava”. U svakom slučaju treba prek brzoglasa javiti Europi da ne šalje silnu lovu jer eto problem je riješio gospon Vojnović, par dasaka, fosni, podmazan koji šeraufek i dvajes – trijest kila drečave farbe, ak ne laže. Bumo videli ak i daljše išču lovicu od Europice onda stvarno laže. Zakaj ni došel Investitor na naslikavanje? ” ali predstavnika investitora nije bilo”. Nakon ovakvih provala za novinare i svekloiko pućanstvo čovjek bi lepo prošej na slapek i napravil si seppuku od srama. Ovak, https://www.youtube.com/watch?v=-5xKq2vPUew
   A kod nas se to radi drugačije, gdo je platil obed nakon ovih bedastoća.?

  Odgovori