KAportal Od rugla do buduće turističke atrakcije: Lončareva kuća u Haulikovoj pod krovom i s novom fasadom, slijedi unutarnje uređenje | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Od rugla do buduće turističke atrakcije: Lončareva kuća u Haulikovoj pod krovom i s novom fasadom, slijedi unutarnje uređenje

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Obnova Lončareve kuće u Haulikovoj ulici na broju 6 je pri kraju i uskoro će od devastiranog rugla postati novi turistički proizvod grada Karlovca.

Kuća je pod krovom i napravljena je nova fasada dok će, kako saznajemo iz karlovačke gradske uprave, u ovoj godini biti nastavljene aktivnosti na unutarnjem uređenju.

– Drvena kuća na adresi Haulikova 6 proživljava punu obnovu i ponovno svjedoči bogatoj povijesti Karlovca. Po tipologiji gradnje ova kuća je  jedini sačuvani primjerak tradicijske gradnje u drvu iz 18.stoljeća. Sukladno smjernicama iz Plana upravljanja Zvijezdom, Grad Karlovac provodi aktivnosti kako bi se objekt koji je bio u vrlo lošem stanju vratio u prvobitno stanje i stavio u funkciju. Svojom vrijednosti ova kuća svakako pridonosi bogatstvu zaštićene kulturno-povijesne urbanističke cjeline karlovačke Zvijezde, rečeno nam je u Gradu na naš upit.

Objekt je, naime, prošao zahvate statičke sanacije prilikom koje je sva drvena građa pregledana, obrađena te po potrebi zamijenjena novom. Na taj način se objekt statički sanirao, što je bio preduvjet za sve ostale aktivnosti uređenja ovog objekta. Izazovi u sanaciji su bili poštivanje izvornosti načina gradnje i zbog toga se svaki korak u sanaciji izvodio uz prisnu suradnju sa Konzervatorskim uredom u Karlovcu. Zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta na objekt je u 2019. stavljena i drvena šindra na krov, ali su završena i sva pročelja. Tako je vanjska ljuska objekta završena te se u Haulikovoj ulici postigla vrlo zanimljiva vizura koja svjedoči o slojevitosti  Zvijezde.

– U 2020. godini Grad Karlovac nastavlja sa aktivnostima uređenja kuće u Haulikovoj ulici. Zadnji korisnik ove kuće je bio obrtnik koji se bavio lončarstvom, stoga se ova kuća popularno i zove Lončareva kuća. Upravo ova tradicijska linija otvara mogućnost da se promišlja o interpretacijskom centru za posjetitelje. Prema svojoj definiciji interpretacijski centar predstavlja, na prikladan način, različite baštinske oblike određene zajednice prema zadanoj temi, u ovom slučaju tradicijske obrte. Predloženi baštinski oblici određuju bitna obilježja zajednice pa se stoga moraju tretirati na odgovarajući način da bi se mogli ponuditi drugima na uvid. Na taj način postaju osnova za stvaranje turističkog proizvoda posebnog obilježja i potencijala, dodaju u Gradu.

Smatraju da upravo Lončareva kuća svjedoči o naporima Grada Karlovca da se revitalizacija Zvijezde provodi na svima razinama, kako na velikim infrastrukturnim projektima tako i na uspješnim pričama pojedinih objekata koji pridonose ambijentalnoj vrijednosti karlovačke Zvijezde. Ukupna vrijednost radova koji su za sada izvedeni su 1.164.732 kuna s PDV-om.

KAportal.hr

  • Jedan komentar

    1. Super, obzirom da je rađena bez građevinske dozvole.

    Odgovori