KAportal Nešto kao James Bond? Sud u Zadru Josipa Ćelića koji je jurio kroz naseljeno mjesto oslobodio krivnje jer je - bio na tajnom zadatku | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Nešto kao James Bond? Sud u Zadru Josipa Ćelića koji je jurio kroz naseljeno mjesto oslobodio krivnje jer je – bio na tajnom zadatku

foto PIXELL

Bivši zamjenik ravnatelja policije i bivši načelnik PU karlovačke – Josip Ćelić pravomoćno je oslobođen na prekršajnom sudu u Zadru unatoč vožnji od 166 km/h kroz naseljeno mjesto.

Razlog je potpuno nevjerojatan. Sud je dao za pravo Ćeliću da je tada bio na tajnom zadatku. Zanimljivo, to nitko do sad nije spominjao, već je policija od početka utvrdila da je riječ o propustu kojeg ne mogu tolerirati, a sam Ćelić zbog prebrze vožnje na kraju je smijenjen.

Tko laže, a tko je u pravu? Presjek slučaja koji donosi reporterka Ivana Ivanda Rožić pročitajte u nastavku ovog teksta.

RTL objavio snimku divljanja autocestom

Na snimci koju je prvi objavio RTL Josip Ćelić privatnim automobilom silazi s autoceste, pretječe kamione te ubrzava do 166 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 50.

Nakon što je RTL otkrio taj slučaj, policija nam prvo tvrdi da je Ćelić za to kažnjen.

“Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, vozaču je uručen prekršajni nalog na novčani iznos od 5 tisuća kuna i predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na 3 mjeseca”, priopćili su iz PU zadarske.

Nakon što ih tražimo detalje kazne, na vidjelo izlazi da su lagali i da je Ćeliću nalog uručen tek nakon našeg upita.

Da je vozio brzo, uskoro priznaje i sam Ćelić, ali demantira da je on tražio da se prekršaj ne evidentira.

“Ono što ne mogu prihvatiti jest zlonamjerne konstrukcije da sam u bilo kojem dijelu zatakaš, stornirao ili izričito naredio da se stornina prekršaj što je netočno”, kazao je Ćelić, bivši zamjenik  glavnog ravnatelja policije.

Ćelić nakon objave snimke podnio ostavku

Tri dana nakon ove izjave, Ćelić je podnio ostavku, a ravnatelj policije u Zadar šalje specijalni tim. Pretražili su sve kompjutore, gledali tko je s kim komunicirao a umjesto prekršaja – najviše ih je zanimalo tko je RTL-u dostavio snimku. I onda poručili javnosti:

“Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati ni profesionalno ni sa gledišta odgovornosti u državnoj javnoj službi”, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Glavni ravnatelj policije nije ništa znao

Uz sve to, stručni tim utvrdio je i niz propusta Ćelić nije sankcioniran na vrijeme. Tri minute nakon prekršaja – zabilježen je telefonski kontakt s načelnikom zadarske policije. Utvrđeno je i da ista postaja nije kaznila ni krapinsko-zagorskog načelnika Darka Cara. Ravnatelj policije tada govori kako ni za što nije znao.

“Prva saznanja sam imao nakon upita RTL-a”, kazao je Nikola Milina,
glavni ravnatelj policije.

Javnost isključena sa suđenja

Josipu Ćeliću završilo je suđenje s kojeg je isključena javnost radi zaštite tajne. Donijeta je i oslobađajuća presuda.

“U postupku je utvrđeno da je okrivljenik vozilom upravljao u obavljanju službene zadaće otkrivanja predmeta pribavljenih počinjenjem kaznenog djela pri čemu je prekoračio ograničenje brzine u naselju. Stoga je sud primijenio odredbu čl. 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja propisuje da se u tim slučajevima ne primjenjuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na ograničenja brzine”, utvrdio je sud.

Kakav je to tajni zadatak obavljao?

Kakav je to tajni zadatak Ćelić obavljao, a da to nije znao ravnatelj policije, ostaje potpuno nepoznato? Uostalom, članak 150. na koji se sud poziva, odnosi se na vozila policije, vojske, SOA-e i carine, a ovo je privatni automobil Josipa Ćelića za koji je sam ravnatelj policije na konferenciji kazao da je bio izvan radnog vremena i da o tome ne zna ništa.

Sud ništa od toga očito nije provjeravao – presuda je pravomoćna postala prije 4 dana.

RTL.hr

  • Odgovori