KAportal Predstavljen Operandum IV - Udruge s jako malo novca čine čuda u gradskoj kulturi, ali to nije dugoročno održivo | Karlovački informativni web portal

Predstavljen Operandum IV – Udruge s jako malo novca čine čuda u gradskoj kulturi, ali to nije dugoročno održivo

14231835_924692024341281_5041137258072956868_oU Hrvatskom domu predstavljen je četvrti Operandum mreže nezavisnih udruga u kulturi KAoperativa, ovog puta posvećen financiranju kulturnih ustanova i udruga civilnog društva. Kako ističe autor “Operanduma IV”, Ivan Mužar, namjera je ovog dokumenta predstaviti s koliko malo sredstava organizacije civilnog društva okupljene u platformi KAoperativa mogu napraviti izuzetno puno na području kulture. No, to stanje nije održivo na dulje vrijeme te ukoliko udruge ne dobiju kvalitetniju financijsku podršku njihovo programsko i projektno djelovanje može drastično opasti i umanjiti kvalitetu i kvantitetu posljednjih godina sve jače kulturne scene u gradu.

Dakako, kako i samo istraživanje ističe, očekivano je da će kulturne ustanove imati znatno jaču financijsku potporu od civilnih udruga, ali to ne znači da je taj omjer posve pravedan te se s tek malim promjenama, koje čak ne moraju zadirati u osnovna sredstva kulturnih ustanova, mogu postići dobri rezultati.

Konkretno, u 2016. godini Gradsko kazalište Zorin dom, Gradski muzej Karlovac i Gradsku knjižnicu Ivana Gorana Kovačića, Grad je financirao s ukupno 20,5 milijuna kuna. To je oko dva milijuna više nego godinu ranije. S druge strane, udruge članice KAoperative iz gradskog proračuna dobile su 185 tisuća kuna, što je otprilike na razini godine ranije, iako su ukupna ulaganja u kulturu rasla. Kako istraživanje pokazuje i da su gotovo sve udruge prvenstveno ovisne o gradskoj potpori te im je Grad Karlovac i glavni financijer programa i projekata, jasno je da o gradskoj potpori ovisi i kvaliteta i brojnost događanja u narednom periodu.

Pritom, ističe istraživanje, odmah u oči upada jedno od mogućih rješenja koja bi drastično poboljšala situaciju – naime, u tri gradske ustanove kulture godišnje se troši 300 tisuća kuna za naknade članovima Upravnog vijeća, što se političkom odlukom može dokinuti i preusmjeriti ta sredstva udrugama.

Problematičnim se pokazuje i način financiranja – Grad Karlovac, slažu se sve udruge, financira jako puno projekata i programa, ali to čini malim sredstvima. Dio udruga zato ističe kao mogućnost i da se projekti i programi kvalitetnije valoriziraju te da se ih se financira manje, ali s većim iznosima koji će omogućiti kvalitetnu provedbu.

 • Najveću financijsku podršku nakon Grada Karlovca, udruge dobijaju od Turističke zajednice grada Karlovca, zatim od Karlovačke županije, Zaklade Kultura Nova te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Slijede dva ministarstva, različiti gospodarski subjekti (najviše Karlovačka pivovara)…i na kraju europska sredstva što je zasigurno segment u kojem bi i same udruge mogle učiniti pomake, jer od 150 projekata i programa provedenih u protekle tri godine samo su četiri financirana europskim sredstvima.

  Pozitivnija strana istraživanja tiče se prostora u kojem djeluju udruge. Iako niti jedna članica KAoperative nema svoj prostor, većina ih je smještena u gradskom prostoru, dvije u zajedničkom prostoru Grada Karlovca i Republike Hrvatske, dvije su u županijskom prostoru, a dvije u privatnom, dok samo jedna nema prostor. U tom su segmentu udruge uglavnom zadovoljne, jer ističu da najam nije visok, nemaju velika davanja za održavanje prostora i većina sredstava ostaje im za organizaciju i provedbu programa i projekata.

  KAportal.hr

   

 • 2 komentara

  1. Biti će jako zanimljivo ako gospodin Petračić ili ovi novi iz HNS-a pogledaju uradak KA OPERATIVE.
   stranica 7.Pada u oči da Gradski muzej troši 7.177.633 kuna ili preko 1.000.000 kuna više nego prošle godine

   Na stranici 11 je vidljivo da je to dodatno ulaganje u građevinskim objektima…što je to gradski vijećniče i koji su to radovi

   na stranici 13 vidimo i 700.000 kuna ulaganja u građevinske objekte Zorin doma …koji su to ?

   na stranici 9 zapelo mi je za oko zapošljavanje u Gradskoj knjižnici i novi trošak od 200.000 kuna

   Ali KA operativa nije vidjela ulaganja u “muzej” na Turnju koje radi AB gradnja pa bi bilo dobro da netko postavi pitanje koliko ono čudo do sada košta i gdje je kraj tom “ulaganju”.

   Postavio bi još jedno pitanje: Što će KA operativa napraviti ako će kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Mandića biti gospođa Navijalić jer veći dio ovoga što sam naveo je u njezinom djelokrugu rada.

   • Pa za Gradski muzej ti je navedeno u samom dokumentu – pod Gradski muzej spadaju i Galerija Vjekoslav Karas, muzejski prostor na Turnju i Stari grad Dubovac.

    Za Zorin dom fakat ne znam kakvo je to pitanje i ne mislim ovo zlobno, ali jesi li uopće iz Karlovca? 😀 Nisi vidio skele na kazalištu? Ove godine je potpuno uređen / postavljen novi krov.

    Ulaganja u muzej na Turnju spadaju pod Gradski muzej.

    A na kraju – SVE ovo je dio gradskog proračuna. Koji je bio dostupan i svim građanima pri donošenju. Nisu to nikakvi tajni troškovi. Gospodin Petračić i “ovi iz HNS-a” su to pogledali kad se donosio proračun.

    KAoperativa je predstavila odnos ulaganja u službene ustanove i nezavisnu kulturu. Nije otkrila još nepoznate cifre.

  Odgovori