KAportal Gradska uprava se pohvalila - prvi u zemlji imamo ophodarsku službu i geoinformacijski sustav | Karlovački informativni web portal

Gradska uprava se pohvalila – prvi u zemlji imamo ophodarsku službu i geoinformacijski sustav

Trojica zaposlenika Cesta Karlovac zadužena su za karlovačke prometnice
Trojica zaposlenika Cesta Karlovac zadužena su za karlovačke prometnice

– Karlovac, vjerojatno prvi u Hrvatskoj, ima ophodarsku službu i ovakav geoinformacijski sustav komunalne infrastrukture, kazala je na njihovom današnjem predstavljanju ispred i u Gradskoj upravi pročelnica za komunalne djelatnosti Vesna Ribar.

Posebno obilježeno, kamerom i prijenosnim računalom opremljeno vozilo, u kojem će se izmjenjivati trojica članova ophodarske službe, dnevno će 24 sata pratiti situaciju na oko 400 kilometara asfaltiranih i isto toliko makadamskih gradskih prometnica, te oko 300 šumskih puteva. Primjete li bilo kakav problem, od srušenog prometnog znaka ili pomaknutog poklopca šahta do rupa i odrona, ako mogu odmah će sanirati sami, ili, u ostalim slučajevima, fotografirati i javiti u GIS kako bi Upravni odjel za komunalno gospodarstvo o tome mogao obavijestiti, primjerice, Čistoću, Zelenilo, ViK ili HEP, ovisno o čijoj nadležnosti se radi. Također, kao što je to za nedavnih snježnih “radosti” ili obimnih poplava bilo, GIS je omogućio kompletnu evidenciju stanja očišćenosti prometnica, ali i onih poplavljenih, te nastalih odrona, kao i podatak o čak 6,5 milijuna kuna štete od poplava! Nema li izvanrednih situacija, u mjesec dana obići će sve prometnice, te nove snimke i njih i ostale infrastrukture dnevno će slati u gradski sustav. Ophodarsku službu za Grad će, za 478.000 kuna godišnje, obavljati Ceste Karlovac, koje to već odavno čine za državne ceste.

– U subotu je, u probnom radu, ophodarska služba u Haulikovoj ulici uočili rupu u asfaltu, odmah je zaštitila, dostavila nama informaciju, mi smo obavijestili ViK, oni su to zasuli sipinom i danas je prometnica prohodna, nije se čekao radni dan, ilustrirao je stručni savjetnik Miloš Đanković, najavivši da će ophodnja od sutra biti na karlovačkim cestama.

Ovo će vozilo pratiti situaciju na karlovačkim cestama
Ovo će vozilo pratiti situaciju na karlovačkim cestama

GIS je, pojasnio je, objedinio više sustava, ortofoto, topografski, te Google Earth, pa je snimljeno cijelo gradsko područje, sa svim cestama, ulicama, parkiralištima, naseljima, granicama mjesnih odbora i gradskih četvrti, katastarskim planovima…

– Racionalizirali smo troškove, štedimo i na vremenu jer imamo uvid u stanje komunalne infrastrukture, a imat ćemo i u onu ispod zemlje, biciklističke staze, nogostupe, javnu rasvjetu… jer se sustav dograđuje. Kada to dovršimo, bit će na web stranicama Grada i građani će imati mogućnost javljati nam uoče li bilo kakve probleme, najavio je Đanković.

 • KAportal.hr

 • 5 komentara

  1. Za svaku pohvalu. No, mislim da bi prioritetno trebalo razviti i opremiti komunalno redarstvo te učiniti provedivim odluku o komunalnom redu da ne bude “mrtvo slovo na papiru” npr. klime na fasadama, izvod septičkih u rijekama, pranje vozila po obalama i slično.

  2. Da li je grad platio gotovi software za ovaj Gis ili je radjen na besplatnom open source code…?

   Da li će sustav omogućiti interaktivan pristup građanima…osvježavaju informacije…a ne da ovise se obilaženju službe po terenu?

  3. Dobra ideja, a najava je da će “u budućnosti” i građani moći dojavljivati probleme po cestama, do tada će se ekipa ophoditi. Živo me zanima kako će ta ophodnja izgledati u noćnoj smjeni.

  4. stari mačak od stručnog savjetnika sigurno je nešto namiriso za školu rukometa

  Odgovori