KAportal Petračić ne bira riječi kad su u pitanju geotermalni izvori - Studiju nazvao smećem, vlastodršce političkim neznalicama i "matunima" | Karlovački informativni web portal

Petračić ne bira riječi kad su u pitanju geotermalni izvori – Studiju nazvao smećem, vlastodršce političkim neznalicama i “matunima”

“Sami su si krivi” i “zabava za javnost”. Ovako je, naime, nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić prokomentirao Studiju Instituta za energetiku Hrvoje Požar o iskorištavanju geotermalnih izvora kod Karlovca, kao i vijest objavljenu na KAportalu da se Grad Karlovac prijavio na nadmetanje Agencije za ugljikovodike za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe u istražnom prostoru Karlovac 1.

Kako je kazao Petračič, ovo već traje godinama i ništa se ne događa. Ostatak priopćenja u kojem Petračić baš i nije birao riječi naslovivši ga “Pedeset nijansi političke neznalaštine i političkih matuna” objavljuljemo u cijelosti…

Napravljena studija od Instituta Hrvoje Požar je čisto beskorisno smeće i nikako mi nije jasno kako takav ugledan institut može potpisati nešto što je “niškoristi” i tome još proglašeno poslovnom tajnom. Niškoristi je zbog toga što nije iznjedrila nove podatake i uopće nije obrađena mogućnost proizvodnje električne energije.

Uvijek se barata floskulom da ćemo imati jeftinije grijanje, ali to nije glavni benefit koji bi trebao doći (iako će grijanje toplane i s tom energijom biti i dalje skuplje od vlastitog pojedinačnog grijanja na plin ili dizalice topline), nego je glavni benefit puno širi (grijanje, proizvodnja struje, medicinski turizam, bazenski sportovi i rekreacija i naročito poljoprivreda) a nitko to još nije u cijelosti sagledao, a nadao sam se da će to sagledati studija.

Ako tako nastave, za jedno 50 godina netko će se sjetiti raditi novu studiju za nekakve “MUTU”, “MITU” ili slične EU ubožnice gdje svjetski jebivjetri gledaju kako zaraditi a da izgleda da si nešto poklonio. Ali tada nitko od nas sada funkcionalnih više to neće biti, a i naša djeca će već biti starci.

 • Kako političarima objasniti da čovjek ne živi vječno i da ako se nešto za čovjeka želi napraviti dobro onda je to potrebno uraditi odmah, odnosno najkasnije u nekakvoj petoljetki!? Teško štivo… ali nije jedino. I kod poplava ti isti političari još nisu shvatili da ako izgrade nasipe, da će isti vodostaj tada biti ipak viši. Glavno da se narod zabavlja i da se nešto radi, makar i nefunkcionalno, ali se ipak radii troše naši novci), a neki domaći jebivjetri omašćuju brke što će velikodušno dijeliti sa strankom na vlasti kod sljedećih izbora. Sami smo si krivi, piše Petračić.

  KAportal.hr

 • 9 komentara

  1. “nego je glavni benefit puno širi (grijanje, proizvodnja struje, medicinski turizam, bazenski sportovi i rekreacija i naročito poljoprivreda” nije točno da nitko to nije sagledao. Bili investitori iz Njemačke u gradu donijeli za start 100 000 000 00 eura i u rezervi još 150 000 000 00 otišli nakon sat vremena ko popišani. Veli meni nijemac a gdje ste vi to mene dopeljali gospon Jurica pa koji su vam to likovi iz povjerenstva za geotermalnu energiju, pa onaj jedan spominje gradnju visećih vrtova i da će ih grijati geotermalnom energijom. Velim ja njemu vako: Gle vozi se njemački par u autu i vuku kamp prikolicu na morje, noć, kad ono mašu dvojica kraj ceste, nijemac stane a oni pritrčaše do farova i pokušavaju zapaliti cigaretu na svjetlu, naravno neuspješno. Nakon minute odustaše i maknuše s e s ceste. Njemac nastavi vožnju i čkomi. Kad mu reče žena: Pa hebote Franc, jeste li vi izgubili 2 svjetski rat od ovakvih bena. Šuti ženo, veli on, lagano se okreni. Okrene se žena i viknu: Franccc, pa nema kamp prikolice.
   Aaaa, sfajšten, ja vol, tenki jour, a u fider zen, aj going majne haus.

  2. Geotermalni izvor u Rečici zaboravite za proizvodnju struje iz jednostavnog razloga jer je temperatura vode za tu svrhu preniska, samo 120 °C.
   Jedini izvor koji zadovoljava uvjete za proizvodnju struje u Hrvatskoj je Velika Ciglena kod Bjelovara s temperaturom 175 °C i taj izvor je odnedavno iskorišten, turski kapital izgradio je geotermalnu elektranu GTE Velika Ciglena.
   Temperatura izvora za GTE mora biti iznad 150 °C, u protivnom se moraju koristiti skuplje tehnogolige za dobivanje pare što znatno poskupljuje postupak

  3. Samo da te podsjetim:
   Tablica 3. Geotermalna nalazišta u RH [19]

   Velika Ciglena 170
   Ferdinandovac 125
   Lunjkovec-Kutnjak 125
   Babina Greda 125
   Rečica 120
   Madarince 98
   Bizovac 95
   Ernestinovo 80
   Zagreb 80
   Sveta Nedjelja 68
   Topusko 62
   Ivanić Grad 62
   Lipik 60
   Varaždinske Toplice 58
   Stubičke Toplice 53
   Daruvar 47
   Krapinske Toplice 41
   Zelina 40
   Zlatar 32
   Tuhelj 32
   Samobor 28
   Sveta Jana 26
   Velika 25

   Onda pročitaj :
   Analiza iskorištavanja geotermalne
   energije na geotermalnom polju Karlovac
   T. Kurevija, . Kljaiæ and D. Vulin – NAFTA 61 (4) 198-202 (2010)

   140C na 1500 metara

   Po tebi u Hrvatskoj nitko ne bi trebao razmišljati o geotermalnoj energiji.

   Ali baš i nije tako i tvoja tvrdnja o 150C je izmišljotina koja služi samo za trolanje informacije…..

   ako želiš učiti:
   http://www.hrastovic-inzenjering.hr/primjena-energije/energetski-clanci/energijske-tehnologije/item/1082-gte-velika-ciglena.html

  4. Tu se javlja veliki problem ako se ne radi neovisni stručni nadzor prilikom bušenja. Može doći do mješanja podzemnih voda i velikih izmjena u količinama zbog prisutnih tlakova recimo “Salinitet vode u “K3″ pokrovnim klastičnim naslagama kreće se od 15 do 22,0 g NaCl/dm3, što znači da se radi o slanoj vodi”. Jana je na nekakvih 10 km što ako netko zezne bušotinu i vode se pomješaju.
   Tu je https://www.tportal.hr/biznis/clanak/cetiri-naftne-kompanije-buse-sjever-hrvatske-trazeci-naftu-i-plin-evo-kako-to-cine-i-kakve-su-im-sanse-20190903/print kad se počne bušiti biće šajze do bola. Kao ono istražuje se a INA ima sve podatke o cijeloj Hrvatskoj. Traže škriljavce.
   Da je Tito živ malo morgen bi dali Hrvatsku u koncesiju na 30 godina.

  5. Ako zezne Janu? Tvoji komentari pokazuju da bi najviše volio Tita, partiju i državnu tvrtku INA koji sigurno ne bi zeznuli Janu.
   Pa sada je kombinacija ista nasljednici Titovog generala, stranka vladajućih i poštenjaci iz Agrokora (bivšeg).
   Jana se crpi sa dubine 800 m ?? Prića za male bebe i naivne babe. Pa večina te vode je sa dubine 20 m osim malo mineralne i nesto CO2.
   Voda sa te dubine je sigurno osvježavajuče hladna i ukusna.
   Kad je izvor 1828 bio dubok 800 m
   Pa taj novi je izbušen 1973 (ta PROKLETA JUGA) a onda su došli osvajaći iz pretvorbe i sada bi po tebi to trebalo štititi.
   Stvarno si samo za maksuziju i janjetinu kod Savića. Bio sam neki dan sa ekipom i fino smo se nalili i najeli.

  6. Veli se zarakijali a ne nalili. Nalili je onak malo jednostavno a zarakijanje, nalijevanje s guštom. Nije bogme isto. Drug Tito je između ostalog skoko pola ćaćine i mamine familije, nešto uteklo a nešto se spasilo promjenom prezimena i vjere. Ušli u partiju. A vidi, danas moš bit u partiji i lizat prve redove u crkvi. Daklen vako, Tito je svašta radio al je i gradio toliko da ovi danas ne mogu već 30 godina proćerdat ono što je ostalo iza njega.Ovo kaj spominješ je njegova treća ili četvrta postava koja je gledala kako on uživa a ne kako i gradi. Kad su se popeli u futelje poćela je grabež. Slavonija, Žumberak, Kordun, Banovina, Lika prazni, iduće godine izlazi monitorning na prodaju zemlje strancima pa će oni koji su pokupovali na stotine hek. lako preprodati. U međuvremenu su dobivali od države poticaje za nasade šljive, ranke. Strendžeri će ostalo izbušiti ko sir a naši na ostatke metnuti 12 komada megalomanskih CGOa.
   JANA je posebna priča. Je u pravu si, bušotina je urađena pored samog bazena Jane oko 80 m dubine ali nije naišla na istu vodu…
   ejjjj, stani malo, pa ti brkaš Jamnicu i Janu. U Jani su nabušili duboku bušotinu 800 m i do vodonosnika koji se proteže Karlovačkom potolinom a isti vodonosnik snabdjeva se vodom od Svete Gere prema Jani. Voljan sam ti dati da pročitaš knjigu https://www.hgi-cgs.hr/geotermalne-mineralne-vode.htm
   Ima posveta i štampana je u 500 primjeraka pa je buš moral vratiti. O Jamnici ne bih previše sam da znaš da u njoj ima soli na pojedinim bušotinama i 2 000 mg/l To ti je ona vodu koju sam spomenuo u predhodnom kometaru.
   U pravi si za maksuziju i janjetinu uvijek spreman.
   Ima i dobra stvar u svemu tome jer kad strendžeri pokupuju zemljište na stotine, tisuće, hetara imati će i svoja privatna lovišta pa oni koji ne budu sluge mogu lijepo raditi u prirodi. Krene strendžer u lov a mi trči i nagoni divljač, udaraj u stare lonce i poklopca. Najbolji će biti nagrađeni kupljenjem mrvica sa poda koje padnu sa bogate trpeze za kojom će sjediti kao gosti naši domaći buđovani.
   I nije mi stvarno jasno zakaj onog Pupaca ne šutnu više iz kooalicije. Izgleda da je on dežurni Kalimero.

  Odgovori