KAportal Karlovac Piano Festival u svim svjetskim kalendarima nakon certifikata Zaklade Alink - Argerich | Karlovački informativni web portal

Karlovac Piano Festival u svim svjetskim kalendarima nakon certifikata Zaklade Alink – Argerich

Cover_photo(facebook)Karlovac Piano Festival, jedan od četiri karlovačka ljetna festivala zahvaljujući kojima je naš grad ljeti pravo svjetsko središte vrhunskih mladih umjetnika (uz filmski Four River Festival, Međunarodnu ljetnu školu gitare te Hrvatsku flautističku akademiju), dobio je krajem protekle godine vrijedno priznanje – certifikat Zaklade Alink-Argerich.

Zaklada Alink – Argerich vodeća je za informiranje, podršku i savjetovanje za glazbenike i organizatore najvećih svjetskih festivala i natjecanja. Zaklada okuplja jedinstveni kalendar i bazu pravilnika i propozicija festivala i natjecanja te asistenciju prilikom prijava. Time se karlovačko događanje uvrstilo u sve svjetske glazbene kalendare.

Karlovac Piano Festival zapravo su dva događaja u jednom – prvi događaj je edukativnog tipa, a sastoji se od individualnih javnih satova s klavirskim pedagozima, završnog nastupa polaznika festivala i koncerta pedagoga te seminara za promatrače. Drugo događanje je Internacionalno pijanističko natjecanje, s vrijednom nagradom – tako je pobjednik prošlogodišnjeg festivala imao osiguran nastup u cijenjenoj Steinway & Sons Galeriji u Coral Gablesu na Floridi, uz snimanje nastupa za CD.

Festivalom i natjecanjem ostvaruje se međunarodna suradnja na visokoj stručnoj razini, razmjenjuju se iskustva, znanja, kompetencije i razvija interkulturalni dijalog. Programom se ostvaruju dodatni ciljevi: educira se publika o umjetničkom izričaju mladih glazbenika i obogaćuje kulturna ljetna ponuda Karlovca i Hrvatske. Sudionici festivala su internacionalni i hrvatski umjetnici koji kroz festival i natjecanje promiču i hrvatsku kulturnu baštinu budući da je propozicijama uvjetovani element natjecanja za sve sudionike izvođenje skladbe Borisa Papandopula ‘Contradanza’.

Dodajmo i novosti uz novo izdanje festivala koje se sprema za 2016. godinu (festival će se održati od 10. do 17. srpnja). Vrhunske mlade pijaniste iz cijelog svijeta uz redovne profesore, Karlovčanina Silvija Vidovića i rusko-američkog stručnjaka Vladimira Viarda, poučavat će i svjetski proslavljeni pijanist, Vijetnamac Dang Thai Son, posebno poznat kao pobjednik 10. Fryderyk Chopin međunarodnog klavirskog natjecanja te jedna od najpriznatijih hrvatskih glazbenica, Ivana Švarc Grenda.

  • KAportal.hr

  • Odgovori