KAportal Plenković kupuje socijalni mir: Za sljedeću godinu najavio povećanje plaća javnim i državnim službama za 6 posto, ali ima "kvaka" | Karlovački informativni web portal

Plenković kupuje socijalni mir: Za sljedeću godinu najavio povećanje plaća javnim i državnim službama za 6 posto, ali ima “kvaka”

Patrik Macek/PIXELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnosi u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, a nakon toga je na dnevnom redu oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

11:00 Premijer je osvrnuo i na aktualnu problematiku plaća, odnosno prvenstveno štrajk prosvjetara. 

Poštujemo sindikate, no poručujem da štrajk nije opravdan jer je ova Vlada iskazala susretljivost za nastavak dijaloga. Dužnost je Vlade da vodi računa o svim zaposlenima, a da to bude održivo za porezne obveznike. Stoga ćemo ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim držanim i javnim službenicima u tri vala po dva posto. Također, osobni odbitak povećat ćemo sa 3800 na 4000 kuna“, najavio je Plenković i pojasnio:

“Da bismo to mogli osigurati, a radimo na proračunu za 2020. predložit ćemo odgodu smanjenja PDVa za jedan postotni bod koji je bio u planu od 1. siječnja iduće godine.”

Pohvalio se da je u mandatu ove Vlade prosječna plaća povećana tri puta više a minimalac dva puta više od onog što su učinile prethodne tri vlade.

 • “Prosječna plaća rasla je za 860 kuna ili 15 posto, minimalne plaće povećane za 504 kune ili 20 posto, osnovica državnih i javnih službenika povećana je za 587 kuna ili 11 i pol posto, a mirovine smo već sada povećali za 12 posto”, pobrojao je Plenković.

  Pohvalio se i da je u mandatu ove vlade otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, a broj osiguranika narastao je na 1,6 milijuna što je, kazao je, najveća brojka od 2008. godine.

  Zapsolenost je narasla sa 61 na 66 posto, a broj nezaposlenih prepolovljen sa 217 na 112 tisuća koncem rujna.

  10:35 –  Premijer Andrej Plenković počeo je s podnošenjem izvješća o radu Vlade. 

  Godina je ovo u kojoj smo očuvali političku stabilnost, učvrstili gospodarski rast te nastavili s poreznim rasterećenjima i strukturnim reformama, značajno povećali korištenje EU fondova i vratili investicijski rejting. Postigli smo rast plaća, zaposlenosti i socijalnih davanja. U vremenu četvrte industrijske revolucije moramo uhvaiti stupanj razvoja država koje su ranije ušle u EU. Postigli smo opipljive rezultate. Zdrav gospodarski rast ne temelji se više na zaduživanju već na reformama”, rekao je Plenković.

  Naglasio je kako je u vrijeme četvrte industrijske revolucije koja će iz korijena izmijeniti društvo, ključno je da Hrvatska uhvati korak s državama koje su ranije ušli u Europsku uniju.

  Osvrnuo se i na aktualni politički trenutak te naglasio “da danas primaju kritike od onih koji su bili na vlasti mogli nešto promijeniti na bolje, a nisu to učinili”.

  “U svakom smo trenutku spremni izaći pred hrvatske birače”, kazao je Plenković.

  Dodao je da će izvješće o radu Vlade predstaviti kroz četiri stupa: pravna sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštita obitelji te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu.

  Govoreći o pravnoj sigurnosti u Hrvatskoj, Plenković je rekao da danas izvršna vlast ne ulazi u postupke koje se vode na pravosudnim tijelima. “Ova Vlada poštuje neovisnost pravosuđa”, naglasio je i nastavio: “Da bi pravda bila pravda, mora ne samo biti svima dostupan nego i brza. I u tom je pogledu postignut napredak.”

  RTL.hr

 • Odgovori