KAportal Počela sanacija Spomenika antifašističke borbe u Parku dr. Franje Tuđmana – Fontana i plato u drugoj fazi | Karlovački informativni web portal

Počela sanacija Spomenika antifašističke borbe u Parku dr. Franje Tuđmana – Fontana i plato u drugoj fazi

anti1U Parku dr. Franje Tuđmana započeta je sanacija Spomenika antifašističke borbe, a radove na sanaciji izvodi građevinska tvrtka SA Bišćan.

– Obzirom da gradimo amfiteatar i uređujemo park, a u kojem će uskoro biti niz događanja i manifestacija te će posjetitelji automobile prilikom dolaska vjerojatno parkirati i u ovom drugom dijelu parka, nužno je bilo da krenemo u sanaciju spomenika. Naime, na većem dijelu spomenika kamene ploče su bile jako oštećene i otpadale su te su predstavljale opasnost za dječicu koja su se tamo često znala igrati. U ovakvoj situaciji imali smo dvije opcije, postaviti zaštitne skele ili sanirati spomen obilježje u dijelu u kojem to trenutno možemo. Obzirom da zaštita skelama doista ne bi dobro izgledala, odlučili smo urediti spomenik s pripadajućim obeliskom, a kasnije, obzirom da ćemo aplicirati za sredstva Ministarstva kulture, preuređen će biti i ostatak, odnosno fontana i plato za što će trebati osigurati još oko 250 tisuća kuna, kazao je gradski pročelnik Mladen Rakočević.

Radovi koji ne bi trebali dugo trajati, ali ovisit će o vremenskim prilikama, koštat će oko 200 tisuća kuna. Iako ima i onih građana koji negoduju radi sanacije Spomenika antifašističke borbe, treba podsjetiti kako je ovo dio povijesti Duge Rese koji zaslužuje da bude očuvan, osobito stoga što su na spomen ploči ispisana imena više od stotinu poginuli i stradalih u vremenu od 1941- 1945. godine, a riječ je mahom o poznatim prezimenima dugoreških obitelji poput Polović, Juran, Mataković, Malović i drugih.

– Osim što je očuvanje spomen obilježja civilizacijska tekovina, valja znati kako je autor spomenika ugledni zagrebački arhitekt Fedor Wenzler . Spomenik ima svoju arhitektonsku kompoziciju, a izgrađen je 1955. godine i ne treba ga gledati ideološki, već kao dio povijesti, zaključio je pročelnik Rakočević.

KAportal.hr

  •  

  • Jedan komentar

    1. E da,to je stvarno bitno i važno za građane Duga Rese kao i šetalište.Nije važno zašto su Komunalcima plače preko deset tisuća kuna neto kao njihovim savjetnicima ili pravnicima.Ili zašto se radi šetalište a ne najavljena sportska dvorana za djecu.

    Odgovori