KAportal POKAZALA ANALIZA VODA Što se to događa? U zadnjih 5 godina potrošnja ove droge u Zagrebu je porasla za 300 posto | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

POKAZALA ANALIZA VODA Što se to događa? U zadnjih 5 godina potrošnja ove droge u Zagrebu je porasla za 300 posto

foto ilustracija – Pixabay.com

U Zagrebu je u zadnjih pet godina potrošnja kokaina porasla za čak 300 posto. Konkretno, ustanovljeno je da se na području Zagreba lani dnevno trošilo 234,5 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što je trostruko više nego 2014. godine, kada je analiza pokazala da se na 1000 stanovnika trošilo 77,4 miligrama iste droge.

Analiza otpadnih kanalizacijskih voda u hrvatskoj metropoli, koju svake godine provodi Institut “Ruđer Bošković”, otkrila je i visoku potrošnju drugih droga: na 1000 stanovnika metropole dnevno se konzumira 76,1 miligrama amfetamina i 29,8 miligrama MDMA (ecstazy).

No, dok konzumacija tih droga u zadnjih pet godina u Zagrebu stagnira (amfetamin) ili opada (MDMA), potrošnja kokaina drastično raste.

Kokain je veliki biznis. Kad su prije pet godina objavljeni rezultati analize otpadnih voda, računica je govorila da se u Zagrebu mjesečno proda oko 25 kilograma kokaina: ako je danas njegova koncentracija u otpadnim vodama triput veća, govorimo o 75 kilograma mjesečno, odnosno 900 kilograma godišnje, što se uklapa u procjene stručnjaka da se u čitavoj Hrvatskoj godišnje proda i do tonu i pol kokaina. Uz cijenu od 600 kuna po gramu, dolazimo do brojke veće od pola milijarde kuna godišnjeg kokainskog prometa samo u Zagrebu, odnosno skoro milijardu kuna u cijeloj zemlji, piše Slobodna Dalmacija.

RTL.hr

  • Odgovori