KAportal Ponesite na plažu lokalni književni dragulj - steampunk roman Ivane Delač smješten u Karlovcu i "paralelnoj prošlosti" | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Ponesite na plažu lokalni književni dragulj – steampunk roman Ivane Delač smješten u Karlovcu i “paralelnoj prošlosti”

Vrijeme dugo nije baš bilo idealno, a i turistička sezona ne ide po planu, no prognoza najavljuje ipak sve toplije i ljepše dane, a povratak pravog ljeta nesumnjivo će opet napuniti i plaže, kako one morske, tako i riječne.

Mnogima je najbolji način opuštanja u pauzi od kupanja dobra knjiga, a ovog ljeta možemo vam preporučiti pravi mali lokalni književni dragulj – roman “Japodinine muke” Ivane Delač. Odrednicu “lokalni” treba uzeti malo s rezervom, jer Ivana Delač u Karlovcu nije rođena niti  njemu živi, no vrijeme provedeno u našem gradu napravilo je od nje pravu Karlovčanku pa i danas ističe da upravo grad na četiri rijeke smatra svojim domom.

Ova diplomirana psihologinja i profesorica psihologije jedno je od najistaknutijih imena domaće SF scene – za svoje je znanstveno-fantastične priče osvajala nagrade SFERA i Istrakon, a sličnog je uspjeha bila i s “dugometražnim” djelima. Roman za djecu i mlade “Pegazari” osvojio je SFERU i Artefakt, a Artefaktom je nagrađena i za roman za mlade “Izgnani”.

“Japodinine muke” roman je s obilježjima steampunka, a najvećim dijelom lociran je u Karlovac. U skladu s nepisanim pravilima žanra, povijest je lagano pomaknuta – iako gotovo posve u skladu s našim svijetom, svijet “Japodininih muka” nema automobilsku industriju baziranu na nafti, Zagrebački velesajam izgrađen je desetljećima ranije, a Karlovac krasi golemi arboretum nazvan Koranski vrtovi. U tom svijetu ne postoji Thomas Edison, a važnu ulogu u životu glavne junakinje odigrat će Teslino “električno čudo”.

Nećemo vam previše otkrivati o radnji, tek najtoplije preporučiti da pročitate “Japodinine muke” – bilo na plaži ili negdje drugdje!

KAportal.hr

  • Odgovori