KAportal Portir Juraj Katić legenda je dugoreške gradske uprave - uvijek dobro raspoložen i spreman za pomoći, bilo savjetom, bilo djelom | Karlovački informativni web portal

Portir Juraj Katić legenda je dugoreške gradske uprave – uvijek dobro raspoložen i spreman za pomoći, bilo savjetom, bilo djelom

Svakog tko je došao pred zgradu dugoreške Gradske uprave, u kojoj su smješteni i uredi državne uprave te županijski uredi, na ulazu je dočekao Juraj Katić, portir – telefonist koji je tijekom proteklih godina zbog svoje osobnosti postao svojevrsna legenda Duge Rese. Iako nije rođeni Dugorešanin, već živi u susjednoj općini Generalski Stol, Jurica kako ga zovu brojni Dugorešani, uvijek je pristojan, ljubazan, zna sve informacije i što je najvažnije uvijek je nasmijan i dobro raspoložen te mu nikad nije teško pomoći, bilo savjetom bilo djelom.

– Ovdje radim od devedesete godine i zaposlenik sam državne uprave. Upućujem ljude u koje urede trebaju ići, ali i sve drugo što mogu i znam. Ljudi me pitaju primjerice kako radi policija, zovu telefonom i pitaju kako radi neki liječnik i još niz sličnih pitanja vezanih zapravo za cijelu Dugu Resu. Ne znam kako zapravo dođu do mog broja, ali onda im ja nastojim pomoći i kažem im točan broj, priča nam Jurica koji je postao neslužbena informativna služba.

Na dio zida zalijepio je niz podsjetnika i zabilješki među kojima su informacije o javnim bilježnicima, inspektorima, dugoreškim trgovinama pa do telefona za prodaju pilića, kamenoloma, Elektre, banke i slično, jer na sva pitanja Jurica ima ili će pronaći odgovor.

Na svoje radno mjesto Jurica svakodnevno dolazi vlakom, na brzinu pojede pecivo i popije čaj, jer za njega zapravo pauze nema. Kad su službenici na dnevnoj stanci on ima najviše posla.

Šezdesetčetverogodišnji Juraj Katić kaže kako je zadovoljan svojim poslom, jer voli raditi s ljudima, a tu svoju ljubav prema poslu pokazuje svakodnevno u strpljivom i ljubaznom ophođenju s brojnim strankama. Nekih dana u zgradu dolazi jako puno građana, a nekih je posla manje, ovisno kako koji uredi rade, no u vrijeme nekih rokova vezanih za izdavanje građevinskih dozvola i legalizaciju, dnevno je kroz njegovu portu prolazilo i po pet stotina građana. Kako se dugo čekalo u redovima ponekad je morao i smirivati napetosti do kojih je dolazilo.

  • Osim što je predan svom poslu, Jurica voli stihove. Nekada je pisao pjesme koje su bile satiričnog karaktera. Kad su jednom osvanule u javnosti, neki nisu shvatili njegove šale, naljutili su se, a Jurica od tada više ne objavljuje, jedino prijateljima u poruci napiše pokoji stih ili čestitku.

    KAportal.hr

  • Odgovori