KAportal PROGLAŠENA KRIVOM Djevojka zbog majice 4 godine na sudu: 'Bila sam na ulici, policajac mi je rekao da sam u prekršaju' | Karlovački informativni web portal

PROGLAŠENA KRIVOM Djevojka zbog majice 4 godine na sudu: ‘Bila sam na ulici, policajac mi je rekao da sam u prekršaju’

foto ilustracija Pixabay.com

Večernji izlazak u bijeloj majici jednog poznatog švicarskog brenda, na kojoj je bio otisnut crni logo indijske konoplje, prisjeo je Zagrepčanki G.O. (33).

Zbog te majice kupljene u renomiranoj trgovini u Zagrebu, koju je dobila na poklon od prijateljice, 33-godišnjakinja već pune četiri godine vodi sudsku bitku, piše Jutarnji list.

Policija i sud smatraju da je nošenjem te majice “promovirala marihuanu”, odnosno da se ogriješila o Zakon o suzbijanju zloporabe opojnih droga koji zabranjuje “svaki oblik promidžbe i oglašavanja droge označavanjem i prezentiranjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način”. Propisana je kazna od 5000 do 20.000 kuna!

Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je 3. srpnja 2015. tijekom večernjeg izlaska. Oko 3 sata poslije ponoći, dok je hodala zagrebačkom Ulicom baruna Filipovića, zaustavio ju je policajac i rekao da je u – prekršaju.

“Ne smatram se krivom, ali priznajem prekršaj. Nosila sam majicu na kojoj je crnom bojom otisnut neki uzorak, a za koji sam tek u sudnici čula da predstavlja promidžbu marihuane. Meni to nije bila namjera. Majicu sam dobila od kolegice i nisam proučavala što je na njoj otisnuto. Ako je nešto protuzakonito, smatram da se ne bi prodavalo u trgovinama. Molim sud da uvaži činjenicu da nisam bila svjesna da činim prekršaj”, branila se G. O. na suđenju.

 • No, Prekršajni sud u Zagrebu ju je u studenome 2016. godine prvi put proglasio krivom zbog tzv. promicanja droge, ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

  Njezin odvjetnik Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostaloga, “djelo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svjetski poznatog brenda”.

  Visoki prekršajni sud žalbu je uvažio i u travnju 2017. odlučio kako je prvostupanjski sud propustio utvrditi relevantne činjenice – je li djelo koje se djevojci stavlja na teret uopće prekršaj i je li nošenjem majice s logom marihuane vršila promidžbu droge s ciljem privlačenja kupaca i krajnjih potencijalnih potrošača.

  Nakon dvogodišnje pauze i samo dva mjeseca prije zastare, jer toliko je trebalo da u ponovljenom postupku novi prekršajni sudac zakaže raspravu, sve kreće ispočetka.

  Taj je postupak proveden ekspresno pa je u svibnju ove godine G.O. ponovno proglašena krivom i opet oslobođena kazne uz obvezu plaćanja paušalnih troškova u iznosu od 200 kuna.

  “Mislim da ako ste od prijateljice dobili majicu koja je kupljena u trgovini svjetski poznatog brenda, odnosno ako znate da je dopuštena prodaja te majice, onda osnovano možete pretpostaviti i da ju je dopušteno kupiti i nositi, bilo da je ta oznaka na njoj znak marihuane ili ne. Sud je potpuno nekritički prihvatio optužni prijedlog policije, a o beznačajnosti i apsurdnosti ovakve optužbe mislim da je suvišno govoriti”, rekao je odvjetnik Leskovar za Jutarnji list.

  Policajac koji je uhvatio prijestupnicu prošle je godine odlukom povjerenstva PUZ-a dobio nagradu jer je “dobrim operativnim opažanjem, brzom reakcijom i kvalitetnim postupanjem pridonio zapljeni veće količine droge”, navodi list.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori