KAportal Put u prošlost u Galeriji Vjekoslav Karas - bogata zbirka vodi nas u kabinet prirodoslovlja krajem 19. stoljeća | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Put u prošlost u Galeriji Vjekoslav Karas – bogata zbirka vodi nas u kabinet prirodoslovlja krajem 19. stoljeća

g1

Na izložbi Put u prošlost prirodoslovlja Gradski muzej Karlovac je povodom 250. obljetnice postojanja Gimnazije Karlovac, predstavio obrađenu i djelomično restauriranu Prirodoslovnu zbirku na tristotinjak četvornih metara uz atraktivni muzeološki postav u Galeriji Vjekoslava Karasa. Izložba će biti otvorena do 15. veljače 2017. godine.

Izložba je krajnji rezultat i vrhunac suradnje između karlovačkog muzeja i Gimnazije Karlovac, a obuhvaća trogodišnji rad na zbirci autora izložbe muzejskog kustosa Luke Čorka i gimnazijskog profesora Antuna Milinkovića.

Prirodoslovna zbirka Gimnazije Karlovac jedna je od najstarijih i najznačajnijih školskih zbirki u Hrvatskoj te je zaštićena kao kulturno dobro. Zbirka sadrži 1153 predmeta od kojih većina datira s prijelaza 19. u 20. stoljeće i podijeljena je u 9 podzbirki (Algološka, Antropološka, Botanička, Geografsko-gospodarska, Geološko-mineraloška, Malakološka, Mikološka, Mikrobiološka, Zoološka). Prema tipovima predmeta dijeli se na biološki materijal zbirke (mokri i suhi preparati životinja i herbarski primjerci) i nastavna pomagala i opremu (knjige, litografije, mikroskopi, nastavna pomagala i modeli).

Na izložbi posjetitelji imaju prilike vidjeti kako je izgledao kabinet prirodoslovlja kajem 19. st., na koji način se prije učilo prirodoslovlje, koji su to najzanimljiviji predmeti iz zbirke, tko ih je napravio i još mnogo toga.

img_3942Nekoliko zanimljivosti:

Najstariji izloženi predmet je iz fundusa Gradskog muzeja Karlovac: Gimnazijsko izvješće na latinskom iz 1817. godine

Zanimljivi predmet: čudnovati kljunaš – rijetka i evolucijski izuzetno stara vrsta, vrlo vrijedan primjerak jer se više ne mogu nabaviti niti loviti u prirodi

Najviše pažnje privukao – ljudski fetus u formalinu

Najupotrebljavaniji od izloženih predmeta- nastavne table/litografije iz zoologije i botanike (posebno sistematika iz botanike te Brendelovi nastavni modeli cvjetova (također botanika). kontinuirano su u upotrebi u nastavi od sredine 19. st. do 2014. (kada je zbirka postala kulturno dobro)

Posebno je atraktivno uređen dio izložbe koji prikazuje botanički vrt i u kojem se nalazi 120 živih biljaka, te ograda napravljena po uputama Konzervatorskog odjela, točno onakva kakvu je nekad imala karlovačka gimnazija.

img_3944Uz izložbu su organizirane brojne radionice i predavanja:

Radionica: Preparacija kukaca

Radionica: Izrada herbarija i izrada korica za herbarij

Radionica: Biljke – bliže, najbliže

Radionica: izrada litografija

Predavanja

•Aleksandra Goreta: Nastavne slike/litografije – 7.12.2016. u 18:00 sati

•Marko Šegavić: Ekologija leptira – 18.1.2016. u 18:00 sati

•Vlatka Mičetić – Stanković: Važnost prirodoslovnih zbirki – 25.1.2016. u 18:00 sati

•Matea Galetić: Pedagoško – andragoški program izložbe – 8.2.2016. u 18:00 sati
Izložba je već u prvih mjesec dana privukla veliki broj posjetitelja, čiji utisci su više nego impresivni.

GRADSKI MUZEJ PRATITE NA FACEBOOKU!