KAportal Sjajni turistički rezultati nastavljeni i u travnju - Karlovac ove godine bilježi čak 34% noćenja više nego lani | Karlovački informativni web portal

Sjajni turistički rezultati nastavljeni i u travnju – Karlovac ove godine bilježi čak 34% noćenja više nego lani

Sjajni turistički rezultati u Karlovcu nastavljeni su i u travnju. Za razliku od prva tri mjeseca, doduše, broj turističkih dolazaka bio je točno na razini prošlogodišnjih, ali je zato zabilježen novi znatan porast broja noćenja, što svakako veseli, jer znači da gosti našeg grada sve češće ostaju u njemu i dulje.

Konkretno u brojkama to izgleda ovako – tijekom travnja je Karlovac posjetilo 2.576 turista (prošle godine u četvrtom mjesecu bilo ih je 2.580), koji su ostvarili 4.012 noćenja, odnosno 24% više nego u istom mjesecu lani (kada ih je bilo 3.243).
Ukupno je u ovoj godini prema podacima Turističke zajednice grada Karlovca, naš grad posjetilo 8.165 turista, koji su ostvarili 13.613 noćenja. To je 14% turističkih dolazaka više i čak 34% noćenja više nego u istom razdoblju protekle godine.
Posebno je značajan porast dolazaka i noćenja domaćih turista, u čemu nesumnjivo veliku ulogu ima i izuzetno popularna Aquatika. Karlovac je u prva četiri mjeseca ove godine posjetilo 30% domaćih turista više nego lani, a ostvarili su čak 69% noćenja više. No, u porastu je i broj stranaca, koji su imali oko 10% dolazaka te 22% noćenja više nego u prva četiri mjeseca prošle godine.
Kada su u pitanju stranci i dalje je najviše gostiju iz Južne Koreje, čiji interes za Hrvatsku ne jenjava, a po prosjeku noćenja, od zemalja iz kojih stiže više turista, najduže se u Karlovcu zadržavaju Nijemci (oko 2.7 noćenja po gostu) i Austrijanci (oko 2.5 noćenja po gostu).

Od zemalja s malim brojkama, može se primijetiti razmjerno veći interes gostiju iz Oceanije za Hrvatsku – u Karlovcu su protekle godine u prva četiri mjeseca boravila tek četiri gosta iz Australije i Novog Zelanda, a ove godine bilo ih je 19 pa se možemo nadati da je i ovim turistima Hrvatska postala privlačna destinacija. Hrvatske turističke djelatnike može, pak, malo zabrinuti drastičan pad gostiju iz Bugarske – prošle godine bilo ih je 126, a ove tek 30. Dakako, riječ je samo o podacima za Karlovac, no zbog prometne lokacije našeg grada, karlovački turistički podaci često su indikator i za hrvatske.

KAportal.hr

  • Jedan komentar

    1. Izvrstan trend, a posebice veseli još bolja struktura odnosno produljenje boravka turista. Drugim riječima turistički sektor je više zaradio uz manje rada odnosno ostvaren je veći broj noćenja uz manje dolazaka.
      Istini za volju priča se da će se u 7 mjesecu u blizini Karlovca održati jedan veliki događaj koji prati županija sa svojom ekipom. Trebao bi generirati preko preko 3.000 noćenja, a s obzirom da je riječ o srpanjskoj rupi i brojki koja je ekvivalent broju noćenja za cijeli travanj to će isto biti odličan vjetar u leđa za sve nove iznajmljivače i one koji će to tek postati.

    Odgovori