KAportal U drugom krugu predsjedničkih izbora Karlovčani uputili poruku HDZ-u, a Ogulinci SDP-u: Vlast vam je na klimavim nogama | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

U drugom krugu predsjedničkih izbora Karlovčani uputili poruku HDZ-u, a Ogulinci SDP-u: Vlast vam je na klimavim nogama

Da je nekome u hrvatskim političkim strankama stalo do onog što im poručuje javnost, mnogi bi nakon drugog kruga predsjedničkih izbora imali razloga za sjesti za stol i održati ozbiljan sastanak o vlastitim potezima i tome kako povratiti ili steći povjerenje građana. Možda će se nešto slično dogoditi i u Hrvatskoj, ali umjesto rasprave o gospodarskim, komunalnim i egzistencijalnim problemima građana puno je lakše zamisliti da strategije uključuju partizane, ustaše, četnike, prava homoseksualnih osoba, pobačaj, itd.

Vrijedi to i za oporbu i za vladajuće, uostalom, često je to i izmiješano, kao i u Karlovačkoj županiji, gdje su možda najzvučnije odjeknule poruke Karlovčana HDZ-u i, s druge strane, Ogulinaca SDP-u. Pobjeda Milanovića u prvom krugu izbora u Karlovcu možda i nije bila toliko čudna, jer u raspršenim glasovima čini se da je ovog puta više raspršenosti bilo na desnici, no u drugom krugu, u bitki 1 na 1, pokazalo se da sigurnost HDZ-a u podršku u gradu na četiri rijeke stoji na vrlo klimavim nogama. Važno je pritom dodati da se sve to događa u gradu u kojem SDP praktički da i ne djeluje osim u periodu uoči izbora, pa ga je i Milanović čak zaobišao u predizbornoj kampanji.

Probudio se par dana prije drugog kruga slavodobitno lokalni SDP (mada više sa županijskim snagama nego s ostacima ostataka karlovačkih snaga) i pozvao građane na glasanje, ali jednako kako bi se HDZ trebao zamisliti nad ovim porazom, isto tako si SDP ne bi trebao utvarati da je njihov poziv imao nekog posebnog utjecaja. Uostalom, samo “pola sata” dalje, u Ogulinu, možda je i još zvučnije odjeknula poprilično uvjerljiva pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon duge vladavine HDZ-a, puno duže i od one karlovačke, SDP je na proteklim lokalnim izborima pobijedio u Ogulinu, ali očito od početne euforije i raznih najava nije ostalo puno, jer 55% glasova za kandidatkinju HDZ-a i za veličinu Ogulina vrlo solidnih 700 glasova viška itekako su jaka poruka lokalnom, a time zapravo i županijskom SDP-u, jer na čelu istog je Ogulinac.

U Slunju, gdje bi HDZ pobijedio i da kandidira bananu te u Ozlju, u kojem je na svim izborima jedino sigurno da će biti jako jako tijesno (a sad, nekad prelomi na jednu, a nekad na drugu stranu) iznenađenja nije bilo i onda nam ostaje još samo Duga Resa. Ni tamošnja “pobjeda” dosadašnje predsjednice nije iznenađenje, vrijedi je naglasiti tek kao još jedan podsjetnik da je dugoreški HDZ ono što je karlovački SDP pa čak i još puno gore od toga, jer u Karlovcu je i ranije znalo biti sličnih rezultata, pogotovo u ovakvim izravnim sučeljavanjima, ali i posve suprotnih, dok u Dugoj Resi HDZ-ovi kandidati uredno i mirno pobjeđuju sve dok nisu – iz Duge Rese.

Sve u svemu, iza nas su još jedni izbori u kojima je, ne umanjujući razumljivo veselje pobjednika, bojimo se, više ljudi glasalo protiv nego za nekoga. Nije to baš neka sreća za Hrvatsku pa uz čestitke novom hrvatskom predsjedniku upućujemo i jednu sasvim malu i jednostavnu, a nažalost vjerojatno utopijsku želju – da mu mandat bude takav da za pet godina, barem nakon što u prvom krugu otpadnu ostali kandidati i Anto Đapić, u drugom krugu biramo između dvojca koji će nam dati i konkretne razloge zašto da glasamo ZA njih. Umjesto da kao sad, oprostite novi predsjedniče, ne tražimo na listiću broj svog kandidata već broj koji nikako ne smijemo zaokružiti.

KAportal.hr

  • Odgovori