KAportal U Galeriji ULAK večeras u 19 sati otvaranje izložbe "Joyceova Marilyn Monroe" uz filmski FUSE festival | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

U Galeriji ULAK večeras u 19 sati otvaranje izložbe “Joyceova Marilyn Monroe” uz filmski FUSE festival

Još je manje od tjedan dana ostalo do početka drugog izdanja Film Under Severe Experiment – FUSE festivala, filmskog festivala hibridnih filmova u organizaciji Kinokluba Karlovac. Kao i prošle godine, posjetitelji će moći uživati u kratkim eksperimentalnim filmova autora u dobi od 18 do 29 godina, a ove godine posjetitelje očekuju i novi sadržaji. Uvertira u festival, koji počinje u četvrtak 9. svibnja i traje do 11. svibnja, je izložba “Joyceova Marilyn Monroe” koja će biti postavljena u Galeriji ULAK od večeras pa sve do kraja festivala. Otvorenje izložbe na rasporedu je danas u 19 sati, a ostatak tjedna bit će otvorena svaki dan od 16 do 20 sati.

Nepravedno stigmatizirana svojim tipskim ulogama, Marilyn Monroe svojih je 36 godina života provela glamurozno samo pred okom kamere, dok je privatnost obilježena tragedijom, melankolijom i nesrećom. Međutim, vrlo povučena i introspektivna glumica bila je poklonik književnosti – knjige Jamesa Joycea, Dostojevskog, Miltona ili Kerouaca naprosto je upijala, a zatim bilježila svoje impresije u poetskim zapisima.  Izložba ”Joyceova Marilyn Monroe” otkriva književno-filmske tajne najveće ikone glumišta 20. stoljeća prema intimnim zapisima dokumentiranih u knjizi Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters koja dokazuje da je Monroe živjela tajan intelektualni i pjesnički život.

Izložbu organiziraju FUSE festival i udruga Bloomsday Croatia koja i ove godine u lipnju u Puli održava istoimeni festival inspiriran Jamesom Joyceom i njegovim kultnim djelom Uliks. Navedeni festival donosi bogat sadržaj prepun glazbenih i kulturnih događanja povezanih s temom koja se mijenja svake godine te je ova izložba nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj.

KAportal.hr

  • Odgovori