KAportal U karlovački Adriadiesel na remont stiže dizel motor iz ruske nuklearne elektrane - od Smolenska do Zagreba letit će avionom Antonov | Karlovački informativni web portal

U karlovački Adriadiesel na remont stiže dizel motor iz ruske nuklearne elektrane – od Smolenska do Zagreba letit će avionom Antonov

Pogon Adriadiesela

Adriadiesel iz Karlovca, nekadašnja Jugoturbina, napravit će remont dizelskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk, u vlasništvu AO Koncern Rosenergoatom, proizvedenog 1978. godine u pogonima Adriadiesela, piše Poslovni.hr.

Naime, kako su pojasnili iz tvrtke, dizelski motor težak 84 tone dopremit će jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100, čije slijetanje u Zagreb je planirano u ponedjeljak 19. kolovoza popodne. Ovaj agregat je radio u ruskoj nuklearki 42 godine, a danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova, služe za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je, ističu u Karlovcu, da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u černobilskoj elektrani 1986. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog – nestanka goriva.

Nenad Končar, predsjednik Uprave Adriadiesela, za Poslovni.hr je istaknuo da je smjer daljnjeg razvoja tvrtke usredotočiti se na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor, te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji. “Adriadiesel se dokazao kao stručan partner koji nudi kvalitetan servis dizelskih motora – generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dizelskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini”, kaže Končar.

KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Sad mi je jasno zašto je propala Yturbina. Naprave strojček koji radi 42 godine. Pa hebote tko će kupiti drugi kad ovaj remontiraš i piči još 42 godine. Beštek iz Korduna imam već 40 god. I dan danas odlično služi za srkati juvu, i za ostale delicije. Kraševe cipele popravljam već 30 god i još služe, deke iz Vunateksa nemreš poderat, itdddd.
   Baš je bio zaheban taj mračni samoupravni socijalizam, fujjjj.
   Veli novinar da je agregat u Černobilu krepal kad je nestalo goriva, ma mislim samoupravljači dragi, kaj je Kunta Kinte zbrisal pa ni nali goriva.

  Odgovori